”Δεν είμαστε χθεσινοί, είμαστε δοκιμασμένοι στα δύσκολα , όχι στα εύκολα και σε φιέστες Στα δύσκολα είμαστε το αποκούμπι για τον κόσμο».
Το στίγμα της Λαϊκής Συσπείρωσης και του επικεφαλής της, Σίμου Συμεωνίδη, η μια παράταξη από τις δύο που διεκδικούν το δήμο στις εκλογές, είναι συγκεκριμένο όχι γιατί έτσι δηλώνεται, αλλά γιατί έτσι έχει αποδειχτεί στην πράξη. Κοντά και δίπλα στους ανθρώπους που μάχονται να τα βγάλουν πέρα διεκδικώντας την αξιοπρέπεια τους, μπροστά σε διεκδικήσεις , κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες κι η Σητεία έχει πολλά για να διαμαρτυρηθεί και περισσότερα να διεκδικήσει.
Ο ίδιος ο υποψήφιος δήμαρχος, ο Σίμος Συμεωνίδης, έχει κατακτήσει με τη στάση του, τις τοποθετήσεις και τις προτάσεις του, εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου, την εκτίμηση και τον σεβασμό, παραμένοντας μακριά από προσωπικές αντιδικίες και εστιάζοντας στο συγκεκριμένο και το σημαντικό για την πόλη του.
Όπως μας είπε, σε αυτές τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση «κάνουμε πλατύ κάλεσμα ευρύτερα σε έναν κόσμο, ο οποίος είναι εργαζόμενος εργάτης ή ένα νέο ζευγάρι, ένας συνταξιούχος που δεν αντέχει να πληρώσει όλα αυτά που σου βάζουν στο κεφάλι, να συντηρήσει το εγγόνι του, ή είναι βιοπαλαιστής, αγρότης που δεν τα βγάζει.
Σε όλους αυτούς λέμε, μην φοβηθείτε. Εμείς σίγουρα θα υπερασπίσουμε τα συμφέροντα σας χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς εκβιασμούς και άλλα που από ότι φαίνεται έγιναν στην προεκλογική περίοδο».
Την ενδιαφέρουσα συζήτηση μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη στο ηχητικό αρχείο στο τέλος του κειμένου. Εδώ, παραθέτουμε μερικά σημεία της συνέντευξης .
Το ψηφοδέλτιο: «Ένας ευρύτερος κόσμος που έχει δώσει δείγματα γραφής»
«Ναι, έχουμε και τους δοκιμασμένους γνωστούς αγωνιστές της περιοχής και άλλους όμως.
Όχι, δεν είναι όλα μέλη του ΚΚΕ, είναι και περισσότερος κόσμος και μάλιστα και από άλλους φορείς, από άλλα κόμματα.
Βέβαια ακόμα και εκεί προσπαθήσαμε να είναι ένας κόσμος ο οποίος έχει δώσει δείγματα γραφής.
Ότι δεν κάνει πίσω σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την υπεράσπιση του χωριού τους, τις ανάγκες των συγχωριανών τους, έχουν διάθεση και να συγκρουστούν και να διεκδικήσουν. Και όχι να κάνουν μια διαχείριση της μιζέριας.
Προσπαθήσαμε να κάνουμε τέτοιες συνεργασίες και ένας κόσμος ευρύτερος να μπει στο ψηφοδέλτιο μας. Τέτοιος, που μπορούμε να τον εμπιστευτούμε και αυτός μπορεί να μας εμπιστευθεί ότι θα υποστηρίξουμε τα συμφέροντα των πολλών.
Επομένως, ναι, είναι ευρύτερες δυνάμεις οι οποίες έχουν μπει στο ψηφοδέλτιό μας. Βέβαια, την ευθύνη του συνδυασμού μας, εμείς δεν το κρύβουμε την έχει το ΚΚΕ , οι οργανώσεις μας και εδώ όπως και παντού.
Άλλοι, δεν λένε ποιος τους στηρίζει, ντρέπονται και καλά κάνουν και ντρέπονται. Εμείς δεν ντρεπόμαστε και λέμε ότι ναι, έχουμε την ευθύνη
Αυτό δεν σημαίνει ότι ένας κόσμος που και έχει μπει στα ψηφοδέλτιά μας, αλλά και ένας κόσμος που αγωνίζεται μαζί μας, που θα μας ψηφίσει, χρειάζεται να μας δώσει πιστοποιητικό».
Πολιτική και μόνο η αντιπαράθεση
Παρακαλούμε τον άλλο συνδυασμό να μας χτυπά για τις θέσεις μας, αλλά όχι με ψέματα και αλλαγή της πραγματικότητας . Είναι μικρός ο τόπος μας, ξέρουμε πολύ καλά, πως πολλές φορές σου λένε ότι θα έχεις συνέπιες αν κατέβεις και αν δεν κατέβεις μαζί τους . Συμβαίνει, το ξέρει πολύ καλά ο κόσμος που μας ακούει. Προφανώς όχι από εμάς. Εμείς ακόμα και υποψηφίους των άλλων συνδυασμών, που έχω δει τους εκτιμώ , με κανέναν δεν έχω τίποτα.
Να έχουμε πολιτική αντιπαράθεση και καλό να μείνει πολιτική αντιπαράθεση. Στο κάτω-κάτω, όπως λένε και αυτοί, για το καλό του τόπου είναι.
«Αυτές είναι οι προτεραιότητές μας»
Έχουμε ζήσει δύο καταστροφικές πλημμύρες. Του 19 και και πέρσι το 2022. Και καλά το 19 ήταν ως μη γενόμενη, δηλαδή δεν έγινε απολύτως καμία ενέργεια θωράκισης της πόλης. Φτάσαμε στο 22, που δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες απώλειες ευτυχώς όμως η καταστροφή ήτανε τεράστια και αφορά κυρίως μικρούς επιχειρηματίες, μικρές επιχειρήσεις, λαϊκά σπίτια, ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που είναι απαραίτητα για την καθημερινότητα τους, τη δουλειά τους, και τις οικογένειές τους.
Η αγροτική οδοποιία καταστράφηκε και όλα αυτά επιδεινώνουν ένα αγροτικό κόστος παραγωγής.
Όλα αυτά είναι από το 19 και επιδεινώθηκαν το 22. Συν το σεισμό. Που επιδείνωσε μια κατάσταση. Δεν έχει γίνει ουσιαστικός έλεγχος αντισεισμικός στα σχολεία και τα άλλα δημόσια κτίρια.
Αυτά είναι προτεραιότητες. Αλλά, δεν ήταν προτεραιότητα ακόμα και το έργο που γίνεται τώρα στον Παντέλη μετά την καταστροφή . Όμως για να είμαστε δίκαιοι και σωστοί, υπάρχουν βάσιμοι οι προβληματισμοί ότι δεν αρκεί αυτό που γίνεται. Γιατί εδώ μιλάμε για μια συνολική θωράκιση της πόλης.
Η πόλη δεν είναι ίδια με πριν από 50 χρόνια. Όχι βέβαια, η τοποθεσία, αλλά το που βρίσκονται τα ρέματα της, το που κατέληγαν και που καταλήγουν.
Αυτός ο παράγοντας αλλάζει τη φυσιογνωμία μιας περιοχής. Όμως εδώ, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.
Μεγάλη ευθύνη έχει η Περιφέρεια, οπότε ο δήμος πρέπει να πιέσει την Περιφέρεια. Είναι δυνατόν ο δήμος να μην έχει σηκώσει παντιέρα;
Δεν μπορεί να καθησύχαζε ότι γίνεται το έργο ή ότι δεν μας δίνουν λεφτά;
Πρέπει να εξηγήσουν, να απολογηθούν πως γίνεται να δίνουν εκατομμύρια για άλλα πράγματα. Αυτή η αντίφαση είναι πολιτική, είναι τοπικές εκλογές, αλλά είναι πολιτική επιλογή τόπου.
Αυτή η ανάπτυξη που λέγαμε, ποιος είναι ο προσανατολισμός της ανάπτυξης;
«Η Σητεία στο μάτι του κυκλώνα για τις ΒΑΠΕ»
Έχουμε ένα κράτος το οποίο είναι εχθρικό απέναντι στις λαϊκές ανάγκες, την ανάγκη πολιτικής προστασίας ,στις ανάγκες σχολικής στέγης σύγχρονης και ασφαλούς και πολύ φιλικό όταν έχει να κάνει με τις επενδύσεις.
Παράδειγμα, στην περιοχή μας είναι στο μάτι του κυκλώνα για τον ενεργειακό σχεδιασμό ο οποίος ξετυλίγεται στην περιοχή.
Εμείς δεν είμαστε ενάντια στις ανακαλύψεις της επιστήμης. Αλλά, είναι χαζό να λες ότι πρέπει να αξιοποιηθούν όλα όπως εμείς λέμε .
Εμείς, έχουμε μια άλλη προσέγγιση το ρεύμα πρέπει να είναι προσιτό να μη λείπει από κανένα σπίτι.
Βλέπουμε έναν ενεργειακό σχεδιασμό, ο οποίος αλωνίζει ,καταστρέφει την περιοχή, το περιβάλλον, τους ανθρώπους της, εις βάρος και της οικονομικής δραστηριότητας
Έχουμε μικρά τουριστικά καΙ μικρές επιχείρησες. Δυστυχώς, είναι σε κίνδυνο, με το σχεδιασμό και την καπιταλιστική ανάπτυξη.
Μπαίνει το ερώτημα: Τι δημοτική αρχή θες; ; Αν είναι η Λαϊκή Συσπείρωση, αν μας δώσει τέτοια δύναμη ο λαός, πάλι από τη θέση της αντιπολίτευσης θα είμαστε ακόμα και σαν δημοτική αρχή. Όσο πιο δυνατή μπορεί να είναι αυτή η φωνή του λαού να αντιπαλεύει και τα ειδικά ζητήματα που είναι στην αρμοδιότητα των δήμων, αλλά και τα γενικά, όπως υγεία, ενέργεια, το νερό .
Η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι πολιτική επιλογή. Και στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων και συγκεκριμένα αυτής της κυβέρνησης, η οποία νομοθέτησε αμέσως και στις εκλογές και μετά τις εκλογές τέτοιο νομοσχέδιο για το νερό.
Και ξέρετε καμιά φορά η ιδιωτικοποίηση γίνεται και κλιμακωτά. Δεν είναι ότι αύριο θα πουν να τα ιδιωτικοποιούμε όλα. Γίνεται και με έμμεσο τρόπο, απαξιώνοντας υπάρχουσες δομές .
Ο κόσμος να σκεφτεί με ανοιχτό μυαλό ανεξάρτητα κομματικές του προτιμήσεων».
Η οριακή κατάσταση του Νοσοκομείου Σητείας, είναι αυτό με το οποίο ξεκίνησε η συζήτηση με τον Σιμο Συμεωνιδη, που στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου προτείνει να υιοθετηθεί και να στηριχτεί με κάθε τρόπο το ψήφισμα που υπογράφουν 16 σωματεία εργαζομένων στα νοσοκομεία της Κρήτης ο κύριος Ιωαννίδης είναι σαφής και για τις ευθύνες και για το ποιος έχει αυτή την επιλογή .Είναι η κυβέρνηση και γι’ αυτό σημείωσε πως να πάρει απόφαση υπέρ των «εδώ τα θέματα τα τοπικά είναι που έχουν τα προβλήματα, δεν είναι η εθνικές εκλογές. Εδώ είναι τοπική αυτοδιοίκηση, πρέπει να το δει ο κόσμος αλλιώς, να σκεφτεί πέρα από τις κομματικές προτιμήσεις».
Επιπλέον δεν εμφανίστηκε καθόλου αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της συνάντησης αντιπροσωπείας με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.
ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ