«Σαν παραμύθι», αλλά σαν.
Διότι, δεν είναι παραμύθι η στόρια, το πολύστιχο -και βραβευμένο-διήγημα που έχει γράψει ο Μανώλης Μιαουδάκης, που πήρε τη μορφή παράστασης με σκηνοθέτη τον Μιχάλη Γιαννακάκη, και παρουσιάζεται, με τη στήριξη του Φιλανθρωπικού Συλλόγου Σητείας, στην Καζάρμα, την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή.
Είναι μια πραγματική ιστορία, που πέρασε στο χαρτί μέσα από διηγήσεις αλλά και αυτοπρόσωπη παρουσία του συγγραφέα και εμφανίζεται τώρα, σε δεύτερη παρουσίαση στο κοινό της Σητείας-η πρώτη ήταν το 2012 σε σκηνοθεσία Γιάννη Μανιαδάκη.
Ένα ποιητικό δράμα μετά τα Στειακά Δρώμενα
Απολύτως ανανεωμένη η παράσταση, όχι όμως και απολύτως αναμενόμενη, αφού το όνομα του Μανώλη Μιαουδάκη, για πάρα πολλά χρόνια είναι συνυφασμένο με άλλου τύπου σκηνική δράση: Με τη σάτιρα, μέσα από τα εξαιρετικά πετυχημένα «Σητειακά Δρώμενα», με τους θεατές να αναγνωρίζουν σκηνές και πρόσωπα τη δικής τους καθημερινότητας και να αντιδρούν αναλόγως.
Φιλοξενήσαμε τον Μανώλη Μιαουδάκη και τον Μιχάλη Γιαννακάκη λίγο πριν ανοίξει η αυλαία, και μιλήσαμε για την παράσταση, για τα «δρώμενα» για την γλώσσα και την ντοπιολαλιά.
«Με εφόδιο την πολύχρονη πείρα μας από τις προηγούμενες παραστάσεις , αποφασίσαμε να ασχοληθούμε και με ένα άλλο είδος, το κοινωνικό δράμα», μας λέει ο κ. Μιαουδάκης.
«Ένα εγχείρημα που απαιτεί διαφορετική τεχνική και ικανότητες.
Έπρεπε να ταυτιστούμε με τους ήρωες και τις ηρωίδες για να εκφράσουμε τη δραματικότητα που χαρακτηρίζει το έργο στο μεγαλύτερο μέρος του».
Δύσκολο εγχείρημα του λέμε. Απαντά:
«Ξεπερνούσαμε τις δυσκολίες και νομίζω ότι προσεγγίσαμε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.
Είναι μια δραματική ιστορία, που είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, στον τόπο μας, από ότι θυμάμαι εγώ. Από αφηγήσεις, δηλαδή είναι πραγματικά γεγονότα τα οποία προσαρμόσαμε εμείς σαν ποίημα».
Βραβευμένο από τον Σύλλογο Κρητών Στιχουργών , το πολύστιχο ποίημα του Μανώλη Μιαουδάκη, έχει στο επίκεντρο την ιστορία μιας κοπέλας και της οικογένειας της. Η νεαρή γυναίκα έχει αρρωστήσει με φυματίωση και απομονώνεται σε ένα βουνό .Επιστρέφει μετά από καιρό στο χωριό της, αλλά φοβούνται πως θα τους μεταδώσει την αρρώστια, την κυνηγούν και την διώχνουν με ξύλα με πέτρες. Φεύγει. Μπαίνει σε ένα πλοίο και φθάνει στην Αίγυπτο, όπου εκεί αρχίζει μια άλλη περιπέτεια. Επιστρέφει μετά από αρκετό καιρό και όλα είναι αλλιώς.
Αλλά να πούμε κάτι για τα Σητειακά Δρώμενα, γιατί η τεράστια επιτυχία και η αναμονή από το κοινό για ακόμα μια παράσταση, δεν αφήνουν αδιάφορο τον δημιουργό τους. Οπότε, ετοιμαστείτε. Του χρόνου ,αν όλα πλάνε καλά, επανέρχονται. Κι ας μην πούμε πως θα είναι η τελευταία χρονιά. Αυτά τα πράγματα, δεν τελειώνουν ποτέ.
Μιχάλης Γιαννακάκης: Ο λόγος είναι πρωταγωνιστής
Με μια εντελώς διαφορετική σκηνοθετική ματιά από την πρώτη παρουσίαση του, βλέπει το έργο ο Μιχάλης Γιαννακάκης.
Στα πλαίσια αυτά, έχτισε ένα ενιαίο σύνολο με πολλούς ηθοποιούς επί σκηνής αλλά-για πρώτη φορά-και ζωντανή μουσική , που, όπως μας λέει, «παίρνει μέρος στην παράσταση ,είναι ένα κομμάτι δομικό».
Να πούμε εδώ πως οι συνθέσεις είναι της Κέλλυς Μιαουδάκη. Η μουσική, ακούγεται ζωντανά, από την ίδια στο πιάνο και τον Νίκο Καραμανωλάκη στην κιθάρα.
Για το έργο και την παράσταση, σημειώνει ο Μιχάλης:
«Η άποψη που υιοθετήσαμε είναι να μην πέσουμε σε εύκολες και έτοιμες λύσεις, να κρατήσουμε αυτό το χαρακτήρα που έχει το ποίημα και να αναδείξουμε κυρίως το λόγο. Γιατί; Είναι ερώτημα αν το ποίημα είναι θέατρο και αν το θέατρο είναι ποίημα. Το δεύτερο έχει εύκολη απάντηση. Το θέατρο είναι ποίημα , τώρα, εάν το ποίημα είναι θέατρο είναι υποκειμενική η άποψη πάντα.
Η άποψή μου ότι πήρα το λόγο, έναν λόγο τόσο πλούσιο, διότι ο Μανώλης μας μεταφέρει σήμερα λέξεις και φράσεις που δεν είναι ίσως ακόμα κάποιες άγνωστες σήμερα στη νέα γενιά
Η γλώσσα είναι πλούτος και δίνουμε ότι ι καλύτερο για να δώσουμε την προσοχή μας να τον αναδείξουμε».
Ένα βιβλίο από τη Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος
Εν αναμονή της παράστασης «Σαν παραμύθι» που έχει τώρα προτεραιότητα, ο Μανώλης Μιαουδάκης, εκτός από την είδηση της επιστροφής των «Δρώμενων» του χρόνου, μας έδωσε εμπιστεύτηκα ακόμα κάτι: Με πρωτοβουλία της Στέγης Βιτσέντζος Κορνάρος, εκδίδεται ένα βιβλίο που περιέχει κείμενα του πολυγραφότατου κ. Μιαουδάκη, που έχουν δημοσιευτεί στη διάρκεια των πολλών τελευταίων χρόνων σε διάφορα έντυπα.
Η ταυτότητα της παράστασης
«Σαν παραμύθι», του Μανόλη Μιαουδάκη
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Γιαννακάκης
Συνθέσεις: Κέλλη Μιαουδάκη
Κιθάρα: Νίκος Καραμανωλάκης
Τραγουδούν:: Δέσπω Οικονόμοιυ- Νίκος Καραμανωλάκης
Κοστούμια, Ρένα Λατζανάκη.
Κίνηση, Αφροδίτη Σκίνερ
Βοηθοί σκηνοθέτη , Μαρία Αχλαδιανάκη, Γιάννης Τσικαλάκης
Μίξη ήχου, Μάριος Μαμούτης
Παίζουν με αλφαβητική σειρά. Νικόλ Ανδρεαδάκη, Άννα Ατζολιδάκη, Μαρία Αχλαδιανάκη, Λεύτερης Βεργίνης Βάσω Βερίγου, Κωστής Δανδουλάκης,. Αφροδίτη Καλεράντε, Κωστής, Καλπακίδης, Μαίρη, Μπουρμπουράκη, Δέσπω Πλακιωτάκη, Ρένα Ροδουσάκη, Γιάννης, Τσικαλάκης, Γιώργος Τσιφετάκης.
Καζάρμα, Παρ-Σαββ-Κυρ. στις 9.30
ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
.