Οργανώνονται σε θεσμικό όργανο οι τυποποιητές Σητείας
Οργανώνονται σε θεσμικό όργανο οι τυποποιητές λαδιού, του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, για να είμαστε σωστοί-κι αυτή είναι μια είδηση που προέκυψε από την χτεσινή παρουσία των παραγωγών-τυποποιητών στο Δημαρχείο, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του δημάρχου, προκειμένου να καταθέσουν προτάσεις και απόψεις για την διοργάνωση του διεθνούς διαγωνισμού ATHENA που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη στις 7,8,9 Απριλίου.
Με την ίδρυση ενός θεσμικού οργάνου οι τυποποιητές της Σητείας όχι μόνο θα μπορούν να συνομιλούν μεταξύ τους αναζητώντας τρόπους ανάδειξης του προϊόντος και διεκδικώντας μαζί την επιστροφή του προϊόντος στην κορυφή, καλύτερους τρόπους διάθεσης και καλύτερες τιμές, αλλά θα μπορούν να ανοίξουν διάλογο με την ελληνική και παγκόσμια αγορά, τους τυποποιητές, προμηθευτές ,αγοραστές και πωλητές. Eνώ διάφορες ιδέες που ακούστηκαν χτες και δεν μπορούν να υλοποιηθούν στα πολύ συγκεκριμένα πλαίσια της διοργάνωσης ATHENA, θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν από τον νέο φορέα .
Η συζήτηση, παρουσία του δημάρχου Γιώργου Ζερβάκη και του αντιδημάρχου Νίκου Μακρυνάκη που σηκώνει το μεγάλο βάρος της διοργάνωσης, άνοιξε σε πολλές κατευθύνσεις, καθώς δεν τέθηκε ούτε χρονικό πλαίσιο των παράλληλων διοργανώσεων που μπορούν να πραγματοποιηθούν πριν και μετά τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό, ούτε οικονομικό μέγεθος , σύμφωνα με τις δυνατότητες του δήμου.
Ο Γ. Ζερβάκης πάντως, ανέφερε στην διάρκεια της συζήτησης, πολλές φορές πως αυτές είναι περιορισμένες, ενώ «μαχαίρι» σε προτάσεις που απαιτούν για να γίνουν πράξη προσωπικό (όπως η ιδέα για τη σύσταση δημοτικού οργανισμού που θα ασχολείται αποκλειστικά με την ανάδειξη του λαδιού ) ήταν η φράση Ζερβάκη, πως η τελευταία πρόσληψη στον δήμο έγινε το 2010, ενώ οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης από τότε συνεχίζονται, φτάνοντας τις 45 με 50.
Προτάσεις και απόψεις
Ανάμεσα στις προτάσεις, κυρίαρχη η ανάγκη χρήσης από την εστίαση του εμφιαλωμένου ελαιόλαδου, και για αυτό το θέμα θα γίνουν επαφές με τον Σύλλογο Εστίασης. Ανάλογες επαφές γίνονται με τον Εμπορικό Σύλλογο ώστε το τριήμερο του διαγωνισμού με την επίσκεψη των ειδικών, των γευσιγνωστών και των ανθρώπων του τύπου, να υπάρχει παράλληλη δράση με την ανάδειξη του προϊόντος.
Ιδέες έπεσαν και για επαφές με τον φορέα των ξενοδόχων της ευρύτερης περιοχής, όχι μόνο για τοποθέτηση του προϊόντος σε περίοπτη θέση ώστε να διαφημιστεί, αλλά και για μια συμφωνία για καλύτερες τιμές , στα πλαίσια αύξησης της επισκεψιμότητας το διάστημα του διαγωνισμού.
Ακόμα μια ιδέα που φαίνεται πως υιοθετείται από την δημοτική αρχή, είναι η διενέργεια Φεστιβάλ αφιερωμένου στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Σητείας, με τον δήμαρχο να το τοποθετεί χρονικά στην διάρκεια του καλοκαιριού. Δεν υπήρξε ωστόσο δέσμευση για την πραγματοποίηση του, καθώς πρέπει να υπάρξει σχετική μελέτη και διερεύνηση όλων των παραγόντων.
Υπήρξαν απόψεις για το «άνοιγμα» της διαγωνιστικής διαδικασίας, ακόμα και αλλαγής κάποιων όρων του, όπως για παράδειγμα , αντί η βράβευση των τυποποιητών που θα διακριθούν να γίνει στην Αθήνα, αυτή να γίνει στην Σητεία.
Κάτι πολύ δύσκολο να συμφωνηθεί, αφού το ATHENA DOC έχει πολύ συγκεκριμένα πλαίσια και όρους, στους οποίους στηρίζεται η επιτυχία του όλα αυτά τα χρόνια και το κύρος που έχει αποκτήσει ανάμεσα στον ελαιοκομικό κόσμο, παγκοσμίως.
«Επίτευγμα η διοργάνωση του διαγωνισμού στην Σητεία»
Πρωτεργάτη για την επίτευξη του στόχου διοργάνωσης του διεθνούς διαγωνισμού στην Σητεία χαρακτήρισε τον Νίκο Μακρυνάκη ο δήμαρχος Γιώργος Ζερβάκης, κάνοντας λόγο για επίτευγμα που δείχνει την εμπιστοσύνη στην πόλη, τους τυποποιητές και το πρόιον.
Ο δήμαρχος παρατήρησε πως υπάρχει δυναμική στην εμφιάλωση του παρθένου ελαιολάδου Σητείας, κάτι που συντελεί στην αύξηση της αξίας του.
Σημείωσε πως η διοργάνωση, δεν πρέπει να περιοριστεί στο τριήμερο, αλλά να μείνει από αυτή όφελος σταθερό για το Σητειακό προιόν.
Στα δύο χρόνια προσπάθειας για την διοργάνωση του διαγωνισμού αναφέρθηκε ο Νίκος Μακρυνάκης, ενώ απευθυνόμενος στους παραγωγούς είπε πως «δουλειά μας είναι να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε εσάς στην δουλειά σας».
Ο αντιδήμαρχος θέλησε να αναφερθεί σε έργα που έχει ως προτεραιότητα η δημοτική αρχή (αγροτική οδοποία, εγκατάσταση τηλεμετρίας, επανένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης της δεξαμενής στις Χοχλακιές, την «μεγάλη αγωνία» όπως είπε, για την επανένταξη και του φράγματος στις Λιθίνες).
Το λάδι είναι ένα από τα δύο πόδια της περιοχής, είπε, σε αυτό πατά επί σειρά ετών.
Σύμφωνα με τον Νίκο Μακρυνάκη, ο Παγκόσμιος Διαγωνσιμός ATHENA, θα επαναφέρει το Σητειακό λάδι στην θέση που του ανήκει, στην κορυφή της παγκόσμιας ελαιοκομικής κοινότητας, ενώ η διοργάνωση θα προβάλλει μαζί με το προιόν και την περιοχή και την γαστρονομία της.
Οι διαγνωστικές διαδικασίες είναι κλειστές για το κοινό αλλά υπάρχει η σκέψη για διαδικτυακή μετάδοση τους.
Στην συζήτηση, παραβρέθηκε εκ μέρους του συνδιοργανωτή , του Επιμελητηρίου Λασιθίου, η Α΄ αντιπρόεδρος του, Νατάσα Πλακάκη .