Η επισιτιστική Κρίση και η διαχείριση των Πόρων.
Ο συνδυασμός: «Σητεία, επιστροφή στο μέλλον»..
Τον Σεπτέμβριο του 2021 η παράταξή μας, κάλεσε σε συμπόρευση την τοπική κοινωνία σχετικά με τους 17 Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.
8 μήνες μετά δεν φανταζόμασταν ούτε εμείς οι ίδιοι τι επρόκειτο να συμβεί στο μεσοδιάστημα, γεγονότα που μας πάγωσαν και άλλαξαν τις ζωές μας σε μερικές εβδομάδες. Πλέον όμως το σχέδιο του Οργανισμού Ηνωμένων εθνών μετατρέπεται απο σχέδιο εθελοντισμού και προσφοράς, σε σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης πρωτίστως και της ενεργειακής φτώχειας δευτερευόντως. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε μιλήσει πολλές φορές για τα προβλήματα αυτά σε ώτα μη ακουόντων, αρχόντων αλλά και συνδημοτών μας. Είναι θλιβερό να ξέρουμε ότι μπορούμε να «φρενάρουμε» την κατρακύλα με παρεμβάσεις και δεν το κάνουμε! Είναι τραγικό να γνωρίζουμε τι μας περιμένει και να μην αντιδρούμε, πλέον όχι για να εξασφαλίσουμε την ευημερία μας, αλλά την ίδια μας την αξιοπρεπή επιβίωση.
Οι πόροι μας είναι εισαγόμενοι, είναι γνωστό αυτό και επομένως υπάρχει ένα επιπλέον πρόβλημα ελέγχου αποθεμάτων κλπ. Οι ενεργειακές μας ανάγκες είναι τεράστιες και διαρκείς, αυξανόμενες και συνδεδεμένες άμεσα με την παραγωγή. Οι διακρατικές συμμαχίες και συμφωνίες είχαν τακτοποιήσει τα θέματα των προμηθειών και έτσι υπήρχε μια σταθερή ροή αγαθών ανάμεσα στις συνεργατικές χώρες.
Τα πάντα διαταράχθηκαν! Δεν υπάρχει πια κάτι δεδομένο και το μόνο δεδομένο που έχουμε είναι ότι βρισκόμαστε προ των πυλών μιας νέας οικονομικής κρίσης, που θα επεκταθεί στον αγροτικό τομέα λόγω της τρομερής αύξησης του καλλιεργητικού κόστους, αλλά και στην προμήθεια άλλων βασικών υλικών όπως άλευρα, σιτηρά κλπ. Βεβαίως όλα αυτά δεν έχουν νόημα αν δεν διαστασιολογηθούν. Για παράδειγμα, πρέπει να στραφούμε σε βιώσιμες πρακτικές παραγωγής ενέργειας, αξιοποίηση δευτερογενών πόρων που παράγονται κατά τη διάρκεια μιας άλλης διεργασίας. Αξιοποίηση των φωτοβολταικών στις στέγες των σπιτιών, αξιοποίηση του νερού της 3ο βάθμιας επεξεργασίας των λυμάτων, διαχείριση των οργανικών απορριμμάτων επ ωφέλεια της γεωργίας και πολλά άλλα. Δεν υπάρχει χρόνος πρέπει να δράσουμε ατομικά και συνολικά για να πούμε ότι μπορούμε να ελπίζουμε σε μια μεταστροφή απο τα ορυκτά καύσιμα. Δεν είναι μια απλή υπόθεση απαιτείται συστράτευση, συλλογικότητα και διεκδίκηση. Πάνω απ όλα απαιτείται όραμα. Απαιτείται ορθός σχεδιασμός και οργάνωση. Δηλώνουμε στη διάθεση κάθενός ευαισθητοποιημένου πολίτη, αιρετού, παραμερίζοντας πολιτικές πεποιθήσεις και απόψεις, ενδεχομένως και διαφορές, να συστρατευθούμε κάτω απο το κοινό συμφέρον.
Το αμέσως επόμενο διάστημα θα εκκινήσουμε ενέργειες για τους στόχους αυτούς και κυρίως για τον ένα και μοναδικό στόχο της αντιμετώπισης της κρίσης. Κάθε μέρα που χάνεται είναι μια μέρα που δεν γυρνάει πίσω. Η αμέσως καταλληλότερη είναι η επόμενη.
Δρούμε-Δημιουργούμε. Οι πολίτες παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους.
Για τον συνδυασμό: «Σητεία, Επιστροφή στο μέλλον»
Ο επικεφαλής : Νίκος Κουρουπάκης