Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΣΗΤΕΙΑΣΗΤΕΙΑ: Επιστροφή στο Μέλλον:Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΎΣΗΜΑ ΤΩΝ...

ΣΗΤΕΙΑ: Επιστροφή στο Μέλλον:Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΎΣΗΜΑ ΤΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ

Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΎΣΗΜΑ ΤΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ

 

Η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να αποτελέσει το κύτταρο της δημοκρατίας που τη βασανίζουμε και το κίνητρο για τοπική ανάπτυξη πράγμα που δεν υπάρχει.

Για να γίνει αυτό πρέπει να ενισχυθούν οι αρμοδιότητες της, αφού το κεντρικό κράτος έχει 23.142 αρμοδιότητες, ενώ η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει μόνο 543. Σ’ αυτούς τους δύο αριθμούς καθρεφτίζεται το δράμα της χώρας. Είμαστε η τελευταία χώρα στον κόσμο σε αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρά τα όσα λέει το Σύνταγμα και παρά τα όσα λένε όλοι όσοι κυβέρνησαν τις δεκαετίες που δεν δόθηκαν οι αρμοδιότητες.

Πρέπει στη χώρα, όπως έχει συμβεί σε όλη την Ευρώπη, να υπάρξει ένα ορθολογικό σύστημα “πεδίων πολιτικής”. Δηλαδή, αρμοδιότητες χωρίς αστερίσκους. Όχι “χάρτινες” αρμοδιότητες. Όχι αρμοδιότητες δηλαδή που δεν συνοδεύονται από ποσά. Να υπάρξει αυτοχρηματοδότηση, αυτοέλεγχος, αυτοδιοίκηση.

Αυτοχρηματοδότηση σημαίνει ότι πρέπει τολμηρά να αποφασιστεί και από την κεντρική διοίκηση, αλλά και από τους δήμους, ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας εξορθολογισμένος φόρος είτε υπάρχων είτε εκσυγχρονισμός του ΤΑΠ, για παράδειγμα, επί των ακινήτων (θα μπορούσε να παραχωρηθεί ο ΕΝΦΙΑ), με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο οποίος θα εισπράττεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και θα μπορεί να καλύπτει έτσι τις δαπάνες της. Αυτοέλεγχος σημαίνει διάφανη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης, αξιολόγηση αποτελεσμάτων, για να βγάζουμε και την απόδοση ευθυνών, αλλά και τα εύσημα. Αυτά θα οδηγήσουν σε μία καινούργια Αυτοδιοίκηση.

Χρειαζόμαστε να αναπτύξουμε όλες αυτές τις μορφές που και στην Ευρώπη οδηγούν σε περαιτέρω χρηματοδοτήσεις, ανοιχτή πόλη, έξυπνη πόλη, βιώσιμη πόλη, δημιουργική πόλη και κυρίως θα πρέπει να πειστεί η κεντρική διοίκηση και το πολιτικό σύστημα στην Αθήνα, ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος της ανάπτυξης.

Η τοπική αυτοδιοίκηση καρατομείται διαρκώς, χρεώνεται διεκπεραιωτικές παρεμβάσεις με αποτέλεσμα οι τοπικοί άρχοντες να εκλέγονται και να προτείνονται σύμφωνα με το πόσο είναι διατεθειμένοι να ευθυγραμμιστούν με τις κεντρικές οδηγίες. Τα εύσημα διαρκώς αποδίδονται σε περιπτώσεις που απλά «έκαναν τη δουλειά τους» χωρίς να υπολογίζεται το όραμα για την ανάπτυξη του τόπου. Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να λαμβάνει εύσημα στο οραματικό έργο και όχι στην διεκπεραίωση της καθημερινότητας. Η αυτοδιοικητικοί οφείλουν να θέτουν εαυτούς στην υπηρεσία του πολίτη και να επαίρονται μόνο όταν διαπιστώσουν την οραματική ανάπτυξη του τόπου τους.

Η μικροπολιτική αυτή εκμετάλλευση της καθημερινότητας φέρει το αποτέλεσμα της κεντρικής υποβάθμισης.

Το μέλλον θέλει συγκρούσεις και κυρίως τόλμη από τη μεριά μας και οι πολίτες θα πρέπει να ενισχύουν τους τολμηρούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

 

Νίκος Κουρουπάκης

Επικεφαλής Δημοτικής παράταξης

ΣΗΤΕΙΑ: Επιστροφή στο Μέλλον

http://STYLE100FM.GR

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα