Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ"Με Το Στίγμα Του Αστρολάβου"του Μανώλη Λυκάκη, η νέα ποιητική συλλογη-σπονδή...

“Με Το Στίγμα Του Αστρολάβου”του Μανώλη Λυκάκη, η νέα ποιητική συλλογη-σπονδή στον Ποσειδώνα, που παρουσιάστηκε χτεςΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Η ποίηση είναι πάντα ακριβή, αλλά είναι και αυθάδης.

 Γιατί «βγάζει γλώσσα» στον κόσμο και  τον μεταφράζει με τους δικούς της κώδικες, με το αίσθημα του ανθρώπου που τολμά να την κάνει  σύντροφο του.

Μια ποίηση με την αλμύρα στην άκρη του φιλιού των αποχαιρετισμών και των νέων συναντήσεων , η ποίηση του Μανώλη Λυκάκη, που επέστρεψε με την συλλογή του «Με το στίγμα του αστρολάβου», προσωπικές καταγραφές αλλά γνήσιες , για αυτό  και μας αφορούν όλους

 Φόρος  τιμής στην ναυτοσύνη, στις ζωές που έχουν πυξίδες και ταξιδεύουν για να χαθούν στο γαλάζιο και  σε μια πραγματικότητα ανάμεσα σε μπλε. Του ουρανού και της θάλασσας.

Ο ποιητής, μαζί, αποτίει φόρο τιμής, στον μεγάλο Νίκο Καββαδία, μπαίνοντας  χωρίς κανένα ενδοιασμό στον ποιητικό του κόσμο και παίρνοντας από εκεί και έμπνευση και λεξιλόγιο, σε μια συνάντηση που μάλλον είναι αναπόφευκτη. Οι θάλασσες  τους ενώνουν,

Παρουσίαση του βιβλίου στα Κορνάρεια 22

Στην χτεσινή παρουσίαση, ο Μανώλης Λυκάκης , ευτύχησε   να έχει  μαζί του την Κατερίνα Γουλιέλμου και τον Αντώνη Ανηψητάκη, σε μια διαλογική, πρωτότυπη παρουσίαση που θέλησε να σπάσει στεγανά και να απλώσει την ανάγνωση και σε πεδία που δεν είναι  αυτονόητα. Ο πόλεμος  , αίφνης, στην Ουκρανία,  η ιδιαίτερη  θέση της Ζάκρου, πατρίδα του Μανώλη Λυκάκη και η δική της παρουσία στην θάλασσα,  πολιτική, το εμπόριο. Αλλά και η γυναίκα, οι έρωτες, οι αγκαλιές, , οι αποχαιρετισμοί, οι νέες συναντήσεις.

Η διαλογική, μεταξύ της Κ. Γουλιέλμου και του Α. Ανηψητάκη παρουσίαση του βιβλίου, είναι δύσκολο να μεταφερθεί εδώ, γι αυτό και μπορείτε να παρακολουθήσετε  ολόκληρη την εκδήλωση, με την συνοδεία ζωντανής μουσικής από τον Μανώλη Καναβάκη  που έντυσε με την κιθάρα του ποιήματα του Μανώλη Λυκάκη, στο βίντεο που ακολουθεί.

Ο ίδιος ο ποιητής, χαρακτήρισε  την θάλασσα ”έρωτα και  χτυποκάρδι σε μια σχέση από  την οποία δεν μπορούσα να ξεφύγω».

Την εκδήλωση προλόγισαν ο πλοίαρχος του Εμπορικού Ναυτικού Αντώνης Ρελάκης, η πρόεδρος  του Λυκείου Ελληνίδων Σητείας Αντονέλα Ψαρουδάκη, η λογοτέχνης Άννα Τακάκη Μαρκάκη. Αναγνώστηκε χαιρετισμός  του Μανώλη Δασκαλάκη, μηχανικού του Εμπορικού Ναυτικού.

  • Την ποιητική  συλλογή του Μανώλη Λυκάκη «Με το στίγμα του Αστρολάβου», μπορείτε να αποκτήσετε μετά από επικοινωνία με τον ίδιο τον δημιουργό της, ενώ σε λίγες μέρες, αναμένεται διάθεση της και από Βιβλιοπωλείο  της πόλης.

Στην βραδιά, μαζί με πολύ κόσμο, παραβρέθηκαν και ο δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ”Μαζί Στο Αύριο” Νίκος Καραμανωλάκης, οι δημοτικοί  σύμβουλοι Μαρία Γιαννακάκη και Νίκος Μακρυνάκης κ.α.

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

http://STYLE100FM.GR

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα