Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΣΤΗ ΝΕΑ ΠΡΑΙΣΟ (Βαβέλοι) Σε μικρό χωριό ΜΕΓΑΛΗ Μικρασιατική Εκδήλωση ...

ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΡΑΙΣΟ (Βαβέλοι) Σε μικρό χωριό ΜΕΓΑΛΗ Μικρασιατική Εκδήλωση   Γράφει:       Γιώργος Αλεβίζος

1922-2022: Εκατονταετηρις Μικρασιατικής Καταστροφής

 

 

ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΡΑΙΣΟ (Βαβέλοι)

Σε μικρό χωριό ΜΕΓΑΛΗ Μικρασιατική Εκδήλωση

 

Γράφει:       Γιώργος Αλεβίζος

 

Ναι. Μία μεγάλη Εκδήλωση Μικρασιατικής Μνήμης στους Βαβέλους (πρώην Τουρκικό τοπωνύμιο) Σητείας, στη Νέα Πραισό, καθότι υπάρχει και η Αρχαία. Μεγάλη η προσέλευση

Μεγάλη διότι:

  • Έγινε απόγευμα-βράδυ της 29ης Αυγούστου. Ακριβώς 100 χρόνια από την απάνθρωπη θανάτωση των ΕΘΝΟΪΕΡΟΜΑΡΤΥΡΩΝ μας, του Μητροπολίτου Σμύρνης ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, του Αρχιμανδρίτου εκ Ζήρου Σητείας ΙΑΚΩΒΟΥ ΑΡΧΑΤΖΙΚΑΚΗ, την 27η, 28η, 29η Αυγούστου 1922, κατόπιν εντολής του Τούρκου Νουρεντίν πασά, εμφορούμενος από εκδικητικό μένος απέναντι των Ιεραρχών μας στη Σμύρνη.

Οι ημερομηνίες δίνονται με το παλαιό ημερολόγιο, το Ιουλιανό, σύμφωνα με το οποίο ο Ιούλιος Καίσαρας το 46 π.Χ. μεταρρύθμισε το ημερολόγιο του Νουμά. Από την 16-12-1923 η Ελλάδα χρησιμοποιεί το νέο, το Γρηγοριανό ημερολόγιο, το οποίο καθιέρωσε το 1582 ο Πάπας Γρηγόριος, με διαφορά 13 ημερών από το Ιουλιανό.

Η Εκκλησία της Ελλάδος καθόρισε την 11η Σεπτεμβρίου ως Ημέρα Μνήμης του Αγίου ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ Σμύρνης. Για τον Άγιο ΙΑΚΩΒΟ Αρχατζικάκη καθορίσθηκε η 28η Αυγούστου.

  • Δημιουργός-πρωταγωνιστής της Εκδήλωσης Μικρασιατικής Μνήμης, ποιος άλλος; Ο Βαβελιανός μικρασιατικής καταγωγής Ερρίκος Σκουλούδης. Ο μοναχικός σκαπανέας της παράδοσης, του πολιτισμού μας. Ακούραστος, ανήσυχος, δημιουργικός, παραγωγικός, τελειομανής. Επί σειρά ετών στη «ΝΕΑ ΕΠΑΡΧΙΑ» δημοσιεύει τα ευρήματα της καθημερινής του σκαπάνης, αφού τα κοσκινίσει, τα φιλτάρει, τα σερβίρει, αξιόπιστα, μη επιδεχόμενα αμφισβήτησης.
  • Ρέει μπόλικο το μικρασιατικό αίμα στις φλέβες του Ερρίκου. Δραττόμενος της Εκατονταετηρίδος, με ιστορική αναδρομή, με φωτογραφίες και λόγο, παρουσίασε τους πολεμήσαντες κατά την Μικρασιατική Εκστρατεία, τους καταγόμενους από την περιοχή μας. Συμπαρουσιάστρια η συμπαθέστατη μικρασιατικής καταγωγής, Φανή Ευχετζή-Πάφυτα.
  • Σημαντική η συμμετοχή στην όλη εκδήλωση του παρέδρου και Προέδρου του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Νίκου Κοκκινάκη, ο οποίος δραττόμενος της παρουσίας του Δημάρχου κ. Γιώργου Ζερβάκη και της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας κ. Μαρίας Γιαννακάκη, παραπονέθηκε για την μετά σεισμό, Σεπτέμβριο 2021, κατάσταση της Εκκλησίας του χωριού της Παναγίας της Βαβελιανής, της οποίας η ιστορική εικόνα έχει μεταφερθεί σε εκκλησία κοντινού χωριού. Ο ναός Παναγίας όπως και όλοι οι ναοί σε πρώην τουρκοχώρια, έχουν πολλά να εξιστορήσουν για τα μαρτύρια των Χριστιανών στους επί τουρκοκρατίας αιώνες.
  • Ενεργή συμμετοχή στην προετοιμασία και τέλεσης της Εκδήλωσης, είχαν όλοι οι κάτοικοι του χωριού και οι «ξενοπαντήτες» (από άλλο τόπο) γαμπροί και νύφες. Όλοι πρόθυμα, ακούραστα, βοήθησαν. Είκοσι μέτρα μήκος ο πυκνοστρωμένος μπουφές, μετά τις ομιλίες. Με μικρασιατικά μουσικά διαλείμματα κατά τη διάρκεια της ομιλίας Ερρίκου-Φανής.
  • Ο πάρεδρος Νίκος και ο Ερρίκος, μετά την ρακοποσία ξενάγησαν τους μη γνωρίζοντες τα σοκάκια του χωριού, περνώντας από πρώην χαμηλά τουρκόσπιτα, που αν είχαν στόμα, θάλεγαν πολλά. Πάρα πολλά. Για τα βάσανα των Χριστιανών και κρυπτοχριστιανών κατά την τουρκοκρατία στην Κρήτη (1668-1898).

ΑΡΧΑΙΑ και ΝΕΑ ΠΡΑΙΣΟΣ με περιφερειακή άπλετη θέα, με μικρό καταρράκτη-λίμνη (όπως είπε ο Νίκος), με ρακοκάζανο και χώρο για τουριστική ατραξιόν, με φιλόξενους γελαστούς κατοίκους, με ιστορικό Ναό, με παραδοσιακά βαβελιανά σπίτια. Κάθε σοκάκι (στενός δρόμος), τοίχος, πέτρα και μία ιστορία. Περίπου στη μέση του συνδετηρίου άξονα ΒΟΑΚ-ΝΟΑΚ, σε απόσταση 20-25 λεπτά από τη Σητεία, ασφαλτόδρομος ήπιας κυκλοφορίας. Αυτό το χωριό, αυτοί οι χώροι θα πρέπει να περιληφθούν στους προς ξενάγηση καταλόγους των Ξενοδοχείων, καθότι σήμερα ο τουρίστας, ερχόμενος για 14ήμερη ή 7ήμερη παραμονής, απαιτεί ένα καθημερινό για τις ημέρες παραμονής του πρόγραμμα, διαφορετικό για κάθε ημέρα.

Μια «γεμάτη» φθινοπωρινή ημέρα μπορεί να περάσει στην ΠΡΑΙΣΟ, αν λειτουργεί το ρακοκάζανο του Συκιανάκη και έρθουν στο κέφι, θα ξανάρθουν και αυτοί και οι φίλοι τους. Ο ίδιος ο τουρίστας είναι ζωντανή διαφήμιση.

 

Το σύνθημα, το ξεκίνημα εκδηλώσεων Μνήμης Μικρασιατικής Καταστροφής στη ΝΕΑ ΠΡΑΙΣΟ έδωσε ο Ερρίκος συνεπικουρούμενος από το Νίκο και όλους τους Βαβελιανούς. Ευελπιστούμε να συνεχιστεί, να θεσμοθετηθεί σε χρονική αλληλουχία με παρόμοιες εκδηλώσεις άλλων εντός της επαρχίας μας περιοχών.

Πριν 24 χρόνια ξεκινήσαμε την προσπάθεια ΑΦΥΠΝΙΣΗΣ της Μικρασιατικής συνείδησης. Διαπιστώνεται μετά από κάθε εκδήλωση όλο και περισσότεροι θέλουν να μάθουν.

Ιερό μας καθήκον, όσοι έχουν την δυνατότητα, όσων το μικρασιατικό αίμα ΔΕΝ νέρωσε, να αντισταθούν στη λήθη, την οποία διεθνή κέντρα, σκοπίμως επιδιώκουν, παραχαράσσοντας την Μικρασιατική Ιστορία. Να αμβλυνθούν, λένε, οι οξύτητες Ελλάδας-Τουρκίας.

Κόντρα στους κομπασμούς του γείτονα Ερντογκάν, που ακούει, λέει, τα βογγητά των προ 1.000 ετών προγόνων του (Μάχη Ματζικερτ 1071). Λες κι εμείς από την άλλη όχθη του Αιγαίου δεν ακούμε τις κραυγές των προ 3.000 ετών προγόνων μας (Ίωνες).

Χρέος κάθε Έλληνα πατριώτη να εξοπλιστεί, έστω με στοιχειώδη γνώση τουλάχιστον, της Νεώτερης Ιστοράις μας.

Ερρίκο, Νίκο, συγχωριανοί, Σας ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ και του χρόνου ΟΛΟΙ μαζί.

 

Γιώργος Αλεβίζος

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα