Τις τεράστιες καταστροφές που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Σητείας, έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτησή του προς τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, τονίζοντας ότι οι καταστροφικές πλημμύρες της 15ης Οκτωβρίου άφησαν έναν απολογισμό που μετρά εκατοντάδες μικρές επιχειρήσεις του εμπορίου, άλλων επαγγελματιών στον επισιτισμό και στον τουρισμό, όπως και αγροτικές εκμεταλλεύσεις να έχουν ζημιές, με αρκετές να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.
Σημείωσε τις μεγάλες καταστροφές σε κατοικίες, σε οικοσκευή, προσωπικά αντικείμενα, κ.ά., αλλά και σε δημοτικές υποδομές. Ταυτόχρονα, είναι εκατοντάδες τα επαγγελματικά, αγροτικά και ιδιωτικά οχήματα που καταστράφηκαν ολοσχερώς. Για τους ιδιοκτήτες των, πάνω από 100, ιδιωτικών οχημάτων δεν έχει υπάρξει καμία αναφορά, πόσο μάλλον εξαγγελία.
Τα παραπάνω είναι συνέπεια της έλλειψης ουσιαστικών μέτρων πολιτικής προστασίας και έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης, ενώ οι εξαγγελίες και τα μέτρα της κυβέρνησης είναι στην πεπατημένη της ατομικής ευθύνης των πληττόμενων, με αποζημιώσεις ψίχουλα στα μέτρα των «δημοσιονομικών περιθωρίων και αντοχών», όπως ειπώθηκε επανειλημμένα από κυβερνητικά στελέχη.
Να αποσείσει τις ευθύνες της κυβέρνησης επιχείρησε στην απάντησή του ο Χρήστος Τριαντόπουλος, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, επικαλούμενος την «καραμέλα» της «κλιματικής αλλαγής και τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» που προκαλεί. Ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση κινήθηκε γρήγορα με την λειτουργία της σχετικής πλατφόρμας για τους επιχειρηματίες, την οποία σκοπεύει να ανοίξει και πάλι για σύντομο χρονικό διάστημα, ούτως ώστε να υποβάλλουν κι άλλες επιχειρήσεις αιτήσεις.
Η επίκληση της κλιματικής αλλαγής εκ μέρους της κυβέρνησης, είναι ένας λόγος παραπάνω που αποδεικνύει τις ευθύνες της κυβέρνησης για την μη κατασκευή των απαραίτητων έργων, επισήμανε στη δευτερολογία του ο Μ. Συντυχάκης, προσθέτοντας ότι καμία από τις κυβερνήσεις, παρότι γνωρίζουν με βάση στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ, πού είναι πιθανό να εμφανιστούν πλημμυρικά φαινόμενα δεν έχει κάνει τίποτα για να τα προλάβει.
Επισήμανε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν δικαιολογούν τόση καταστροφή, προσθέτοντας ότι αν υπήρχαν αντιπλημμυρικά έργα θα ήταν μικρότερες οι ζημιές, ωστόσο, αυτά δεν κατασκευάζονται από καμία κυβέρνηση, γιατί μπαίνουν στο ζύγι του κόστους – οφέλους, και δεν χρηματοδοτούνται από την ΕΕ.
Τέλος, χαρακτήρισε εμπαιγμό τις αποζημιώσεις που έχουν εξαγγελθεί και τους ισχυρισμούς ότι η κυβέρνηση κινήθηκε «ταχύτατα», όταν οι πληγέντες κάτοικοι της Χερσονήσου, δύο χρόνια μετά τις καταστροφές, περιμένουν ακόμα τις αποζημιώσεις, ενώ στον Πλατανιά Χανίων οι κάτοικοι περιμένουν εδώ και ένα χρόνο τις αποζημιώσεις. Κατήγγειλε ακόμα τη διαδικασία που έχει καθορίσει η κυβέρνηση και απαιτεί «εναν σκασμό» εγγράφων, κάτι που λειτουργεί αποτρεπτικά για τους περισσότερους πληγέντες.
Για βίντεο εδώ :