Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΣΗΤΕΙΑΕΝΩΣΗ ΣΗΤΕΙΑΣ Α.Ε.Σ :ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΕΝΩΣΗ ΣΗΤΕΙΑΣ Α.Ε.Σ :ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την Πέμπτη 08/07/2021 προγραμματισμένη συνάντηση του Προέδρου της Ένωσης Συνεταιρισμών Σητείας κ. Μανώλη Μαυροματάκη και του Προέδρου του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Σητείας κ. Γεωργίου Τσιφετάκη, με τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ, Σπήλιο Λιβανό, Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη και της αρμόδιας Γενικής Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κας Χριστιάνας Καλογήρου.

Ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γεώργιος Ζερβάκης ακύρωσε τη συμμετοχή του στη συνάντηση καθώς η παραμονή του στο Δήμο κρίθηκε αναγκαία λόγω της αύξησης των κρουσμάτων covid 19 στη Σητεία.

Το κύριο θέμα συζήτησης ήταν η μεγάλη ζημιά στην ελαιοκαλλιέργεια της περιοχής από τον καύσωνα του Μαίου και έγινε αναλυτική αναφορά για την έκταση της ζημιάς με στοιχεία τα οποία συλλέξαμε από όλους τους Προέδρους των Συνεταιρισμών και Τοπικών Κοινοτήτων.

Ακόμη κατατέθηκε επίσημη και αναλυτική καταγραφή της θερμοκρασίας από τον μετεωρολογικό σταθμό εδάφους που έχει εγκατασταθεί στη Χρυσοπηγή , σε υψόμετρο 430 μέτρων, ο οποίος κατέγραψε μέχρι 41ο C στα φύλλα της ελιάς τη συγκεκριμένη περίοδο.

Επίσης ζητήσαμε να γίνει άμεσα αυτοψία στις πληγείσες περιοχές για επαλήθευση της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ και στη συνέχεια να προγραμματιστεί και να οργανωθεί ο τρόπος εκτίμησης και η εξατομίκευση των ζημιών.

Η συζήτηση έγινε σε θετικό κλίμα και υπήρξε η πρόθεση να διερευνηθεί κατ ‘ αρχάς ο τρόπος και η προέλευση χρηματοδότησης, δεδομένου ότι

  • ο ΕΛΓΑ μπορεί να κάνει εκτίμηση μη καλυπτόμενων ζημιών σύμφωνα με τις τελευταίες αποφάσεις του Οργανισμού αλλά δεν καλύπτονται οικονομικά από τον κανονισμό του όπως είναι η συγκεκριμένη ζημιά στην ελαιοκαλλιέργεια της περιοχής μας η οποία αφορά το προανθικό στάδιο
  • και οι κρατικές οικονομικές ενισχύσεις (ΚΟΕ) έχουν υπερβεί το όριο του προϋπολογισμού λόγω covid

Όλες οι απαιτούμενες ενέργειες θα γίνουν από την κα Καλογήρου , Γενική Γραμματέα με την οποία θα είμαστε σε συνεχή επικοινωνία για το όποιο αποτέλεσμα.

Στη συζήτηση αναφέρθηκαν επίσης

  • Το πρόγραμμα της δακοκτονίας , η εφαρμογή της οποίας πρέπει να γίνεται επιστημονικά ολοκληρωμένη, άρτια ασφαλής και αποτελεσματική με την απαιτούμενη χρηματοδότηση
  • Ο Ριζικός ανασχεδιασμός του Κανονισμού του ΕΛΓΑ προσαρμοσμένος στις σημερινές συνθήκες της αγροτικής παραγωγής και της κλιματικής αλλαγής παράλληλα με την αλλαγή της δομής λειτουργίας του Οργανισμού
  •  Ο έλεγχος στα φαινόμενα ελληνοποιήσεων καθώς και ο τρόπος διαχείρισης και προστασίας των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ

Στο πλαίσιο των επισκέψεων του ο κ. Λιβανός δεσμεύτηκε να επισκεφτεί το Νομό Λασιθίου σε σύντομο χρόνο προκειμένου να ενημερωθεί για όλα τα θέματα που απασχολούν τον αγροτικό τομέα της περιοχής.

.

 

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα