Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΣυντονιστική Επιτροπή για το Νοσοκομείο : Να μην εφησυχάσουν οι πολίτες

Συντονιστική Επιτροπή για το Νοσοκομείο : Να μην εφησυχάσουν οι πολίτες

Μετά τη μεγαλειώδη και ανεπανάληπτη κινητοποίηση, αντιπροσωπεία με επικεφαλής το Δήμαρχο Σητείας επισκέφτηκαν την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και εξεδόθη σχετικό δελτίο τύπου από το γραφείο του Δημάρχου. Ας αξιολογήσουμε τη κατάσταση.
1)Πετύχαμε τους στόχους μας; Είμαστε ευχαριστημένοι;
Όχι βέβαια.
Ουσιαστικά μιλάμε για προκήρυξη τριών θέσεων διευθυντών κλινικών. Παιδιάτρου, παθολόγου και αναισθησιολόγου.
Για να είμαστε πιο ακριβείς, προκειται να προκηρυχθούν…
Η επιλογή να προκυρηχθούν θέσεις διευθυντών και όχι επιμελητών δεν έγινε τυχαία.
Αυξάνονται πράγματι οι πιθανότητες να καλυφθούν οι θέσεις αφού υπάρχουν επιπλέον κίνητρα.
Έστω λοιπόν ότι προκηρύσσονται οι θέσεις και υπάρχει ενδιαφέρον. Θα λυθούν έτσι τα προβλήματα του Νοσοκομείου; Αυτό ήταν το αίτημα της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και και του ψηφίσματος της Συντονιστικής Επιτροπής; Όχι βέβαια.
Το αίτημα ήταν να προκηρυχθούν και να καλυφθούν άμεσα ΟΛΕΣ οι κενές θέσεις, όπως προβλέπει το οργανόγραμμα. Θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε τη δεύτερη θέση οφθαλμιάτρου και οδοντιάτρου σε αυτή τη φάση.
Όμως οι υπόλοιπες θέσεις πρέπει να καλυφθούν οπωσδήποτε.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους για ξέρουμε τι θέλουμε. Αν έρθει με το καλό ένας δ/ντής παιδίατρος, η κλινική θα εφημερεύει 7 ημέρες το μήνα. Άρα 23 ημέρες δεν θα εφημερεύει και πρέπει να ψάχνουμε άλλο νοσοκομείο.
Αν έρθει, πάλι με το καλό, ένας δ/ντής παθαλόγος, η παθολογική κλινική θα εφημερεύει 16 ημέρες το μήνα (υπάρχει ήδη ένας επιμελητής που κάνει 9 εφημερίες το μήνα).
Άρα το μισό μήνα πρέπει να ψάχνουμε άλλο νοσοκομείο.
Για να λειτουργήσει κάπως σωστά στη φάση αυτή το νοσοκομείο, θα πρέπει να προκηρυχθούν άμεσα, 3 παθολόγοι, 3 τουλάχιστον παιδίατροι, 2 αναισθησιολόγοι, 1 ακτινολόγος και ένας καρδιολόγος.
Η πρόταση του υπουργείου απέχει μακράν των στόχων μας. Δεν πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι.
2)Αποσιωπήθηκε επίσης το αίτημα για επαναφορά της διοικητικής αυτοτέλειας του νοσοκομείου μας σύμφωνα με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και του ψηφίσματος της Συντονιστικής Επιτροπής. Η κυβέρνηση ως αντιπολίτευση ήταν κατά της ενοποίησης των τεσσάρων νοσοκομείων του νομού. Έπρεπε να συζητηθεί το θέμα.
3)Μετά την άστοχη δήλωση της κ. Αγαπηδάκη ότι «κάποιοι παραπληροφορούν τους Σητειακούς», ο υπουργός, στο ίδιο μοτίβο, ζήτησε «να διαψευτεί κάθε είδους φήμη περί υποβάθμισης του νοσοκομείου και μετατροπής του σε κέντρο υγείας».
Επαναλαμβάνουμε ότι κυβερνητικοί εκπρόσωποι, σε τακτά χρονικά διαστήματα επαναφέρουν την πρόταση για ένα κεντρικό νοσοκομείο στο νομό και μετατροπή των υπολοίπων σε Κέντρα Υγείας.
Θυμίζουμε τις δηλώσεις Ανδρεαδάκη (διοικητή και των τεσσάρων νοσοκομείων) ο οποίος παραθέτοντας στατιστικά στοιχεία, ούτε λίγο ούτε πολύ υποβαθμίζει τα νοσοκομεία του νομού λέγοντας ότι “δεν αποτελούν νοσοκομεία αλλά στην ουσία είναι Κέντρα Υγείας και πρέπει να παραδεχτούμε ότι το κεντρικό νοσοκομείο του νομού είναι του Αγίου Νικολάου”.
Με την ίδια λογική, ο πρώην Υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης έλεγε πολύ πρόσφατα: « δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν 4 νοσοκομεία σε ένα νομό. Όσα χειρουργεία γίνονται στο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου, άλλα τόσα γίνονται στα άλλα τρία νοσοκομεία» στηριζόμενος σε στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε ο κ.Ανδρεαδάκης στην εφημ. Ανατολή!!
Άρα λοιπόν, κ.Αγαπηδάκη και κ.Χρυσοχοϊδη αν πραγματικά καποιοι παραπληροφορούν και πρέπει να διαψευτούν έχουν όνομα .
4) Δόθηκε εντολή από τον υπουργό στη διοίκηση του νοσοκομείου «για εύρεση άμεσων λύσεων». Αυτό για να καταλάβουμε σημαίνει ότι, με «εντέλεσθαι», με υποχρεωτικές δηλαδή μετακινήσεις γιατρών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο θα μετακυλίουν το πρόβλημα χωρίς όμως να το λύνουν.
5)Θα περιμέναμε ο δήμαρχος να κάνει κάποια υπέρβαση – δεν κινδυνεύει εξάλλου από κανένα- και καλέσει έστω ένα μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής να παρευρεθεί στη συνάντηση με τον υπουργό.Στήριξε την προσπάθειά μας με δελτίο τύπου, και τον ευχαριστούμε, δεν μας έδωσε όμως τη δυνατότητα να στηρίξουμε και εμείς τη δική του προσπάθεια.
Εν κατακλείδει. Η Συντονιστική Επιτροπή διοργάνωσε μια πρωτόγνωρη και ανεπανάληπτη κινητοποίηση για το τόπο μας και αυτό θεωρούμε ότι δεν αξιοποήθηκε στο έπακρο. Έπρεπε να ήμασταν περισσότερο διεκδικητικοί.
Οι πολίτες δεν πρέπει να εφησυχάσουν .
Θα επανέλθουμε.
ΣΗΤΕΙΑ 21/9/2023
Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΗΤΕΙΑΣ

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα