-Πολλές λευκές ψήφοι και ένα όχι στην πρόταση της δημοτικής αρχής
Με λευκή ψήφο από την αντιπολίτευση, πλην Λαϊκής Ενότητας και του Σίμου Συμεωνίδη, πέρασε από την έκτακτη, κατεπείγουσα λόγω των ασφυκτικών ημερομηνιών, συνεδρiαση του δημοτικού συμβουλίου, η πρόταση του δημάρχου Γιώργου Ζερβάκη για προσπάθεια ένταξης εργασιών αποκατάστασης του κτιρίου του παλαιού Επαρχείου σε νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, που το ενδιαφέρον είναι πως έγινε γνωστό μόλις πριν από 15 μέρες….
Κάτι που προδιαθέτει για ένα (ακόμα) «στημένο παιχνίδι» με κάποιους από τους παίχτες να έχουν ενημερωθεί πολύ πιο έγκαιρα και να έχουν ήδη τρέξει τις διαδικασίες, επομένως θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε , στο τέλος, ποσά κτίρια και από ποιους δήμους ,κυρίως, πρόλαβαν την ένταξη τους.
Στο τέλος της συνεδρίασης εισακούστηκε και υπερψηφίστηκε από όλη την αντιπολίτευση η άποψη και πρόταση του Σίμου Συμεωνίδη. Η άλλη πρόταση, του δημάρχου Γιώργου Ζερβάκη, είχε θετικές ψήφους από τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας και «λευκό» από τις παρατάξεις Κουρουπάκη, Καραμανωλάκη και Πατεράκη.
Ο Γιώργος Ζερβάκης, στην εισήγηση του μίλησε για νέα βελτιωμένη πρόταση από την ιδιοκτήτρια Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ, με τροποποίηση ως όρων προς όφελος του δήμου, όπως είπε, όπως η επέκταση του χρόνου του μισθώματος στα τριάντα χρόνια.
Αλλά, το κατεπείγον της συνεδρίασης , προκύπτει από τις προσπάθειες για ένταξη των έργων αποκατάστασης του κτιρίου, που προκρίνει η δημοτική αρχή, στο χρηματοδοτικό εργαλείο του Ταμείου Ανάκαμψης, με την πρώτη, να είναι μόλις στις 8 Απριλίου.
Ο Γ. Ζερβάκης, μίλησε για έναν «αγώνα δρόμου» που πρέπει να κάνει ο δήμος, αφήνοντας σαφή υπονοούμενα για την καθυστερημένη ενημέρωση, ωστόσο χαρακτήρισε «χρυσή ευκαιρία» το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ζητώντας από την αντιπολίτευση να υπερψηφίσει την πρόταση του, ή έστω να δώσει «σιωπηρή αποδοχή».
Η στάση της αντιπολίτευσης
Τα «λευκά» από τη αντιπολίτευση(πλην ΛΑΕ) ήρθαν μετά από αμφισβήτηση και του χαρακτηρισμού ως «ευνοϊκότερων» των όρων της σύμβασης, της ίδιας της επιλογής της αναπαλαίωση , αλλά και του χαρακτηρισμού του κτιρίου ως εμβληματικού.
Ενδεικτικά :
-Ο Νίκος Κουρουπάκης επέκρινε την βαρύτητα που έχει δοθεί από την δημοτική αρχή σε αυτό το έργο και χαρακτήρισε επαχθείς τους όρους σύμβασης.
-Ο Νίκος Καραμανωλάκης διαφώνησε με την ένταξη του συγκεκριμένου κτιρίου στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, προτείνοντας να ενταχθεί άλλη δημοτική δομή, όπως το «Ελενα».
-Ο Θοδωρής Πατεράκης χαρακτήρισε «θολή» και «αποικιοκρατικού τύπου» την σύμβαση, κατηγόρησε την δημοτική αρχή για προχειρότητα και έλλειψη σχεδιασμού, και τάχτηκε υπέρ της κατεδάφισης του κτιρίου.
-Ο Σίμος Συμεωνίδης εξέφρασε τον προβληματισμό του για την έλλειψη πρότασης αξιοποίησης του κτιρίου, μετά την αποκατάσταση του.
Η πρόταση Συμεωνίδη
Ηταν από τις λίγες φορές που πρόταση του επικεφαλής τη ΛΑΕ Σητείας Σίμου Συμεωνίδη, βρήκε ευρεία ανταπόκριση από την αντιπολίτευση.
Ο Σίμος Συμεωνίδης, πρότεινε συγκεκριμένα εξαντλητική νομική διερεύνηση της δυνατότητας να περάσει το κτίριο στην ιδιοκτησία του δήμου και στην συνεχεία, να αποδοθεί στην κοινωνία της Σητείας που, μαζί με τους εκπροσώπους του δήμου, θα αποφασίσει για την χρήση του (ο κ. Συμεωνίδης πρότεινε την κατεδάφιση του και την δημιουργία, στον χώρο, πάρκου πρασίνου και παιδότοπου).
Πρόταση εξάλλου, που με ελαφρές διαφοροποιήσεις στα επι μέρους χαρακτηριστικά τους , είχαν υποστηρίξει και οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και οι δημοτικοί της συμβούλων.
ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
http://STYLE100FM.GR