Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΣΗΤΕΙΑΣύλλογος Ελλήνων Μικρασιατών-Ποντίων και Αρμενίων Σητείας: ¨Ιωνία-Πόντος: 3000 χρόνια παρουσίας- 100 χρόνια...

Σύλλογος Ελλήνων Μικρασιατών-Ποντίων και Αρμενίων Σητείας: ¨Ιωνία-Πόντος: 3000 χρόνια παρουσίας- 100 χρόνια μνήμης¨.

 

Σητεία 03/03/2022

Ανακοίνωση-Ενημέρωση

Στο πλαίσιο  διατήρησης της Ιστορικής μνήμης για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, ο Σύλλογος Ελλήνων Μικρασιατών-Ποντίων και Αρμενίων Σητείας σε συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παρασπορίου και τον Σύλλογο φίλων Μουσικής Σητείας, προγραμματίζουν σειρά εκδηλώσεων με τίτλο:

¨Ιωνία-Πόντος: 3000 χρόνια παρουσίας- 100 χρόνια μνήμης¨.

Στόχος μας είναι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, η τιμή στην μνήμη του Ελληνισμού της Μικρά Ασίας και του ξεριζωμού τους από τις πατρογονικές εστίες.

Οι εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα σε όλο το έτος 2022  είναι  οι κάτωθι:

  • Περιοδική έκθεση φωτογραφίας στα σχολεία, στην πόλη και στο Παρασπόρι.

 

  • Κατάθεση στεφάνου την Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στις 19/5/2022

 

  • Παρουσίαση του Βιβλίου: Ο Εθνοϊερομάρτυρας Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γεωργίου Αρχατζικάκης, από τον κ. Μιχαήλ Αγγελάκη σε έκδοση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιεράς Μητροπόλεως ¨Παναγιά η Ακρωτηριανή¨

 

  • Θερινή κινηματογραφική προβολή στην Σητεία και στο Παρασπόρι των ταινιών ¨1922¨ και ¨Ελευθέριος Βενιζέλος 1910-1927¨
    -Το “1922” είναι ελληνική ιστορική, δραματική ταινία, σε σκηνοθεσία του Νίκου Κούνδουρου  και  παραγωγή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Η αρχική πηγή του σεναρίου βασίστηκε στο μυθιστόρημα – αυτοβιογραφία του Ηλία Βενέζη, το Νούμερο 31328, με θέμα τη Γενοκτονία των Ελλήνων.

 

– Η ταινία Ελευθέριος Βενιζέλος 1910 – 1927 είναι βιογραφία μίας από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής πολιτικής σκηνής του 20ού αιώνα, του Ελευθερίου Βενιζέλου, για την περίοδο μεταξύ 1910 – 1927.

 

  • Μουσική εκδήλωση με Μικρασιάτικη μουσική και τραγούδια στην Σητεία και Παρασπόρι.

 

  • Εορτασμός του Κλύδωνα κατά τα μικρασιατικά έθιμα στην Σητεία.

 

 

  • Εκκλησιασμός στην Ιερά Μονή Παναγία Ακρωτηριανή Τοπλού, επιμνημόσυνη δέηση τιμώντας την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικρά Ασίας, προσκύνημα του Ιερατικού Σάκου του Χρυσοστόμου Σμύρνης και ομιλία για το Ιερατικό και Πατριωτικό του έργο από τον Δρ. Γεώργιο Τσικαλάκη στις 18/9/2022.

 

Ευχή μας είναι να μην βιώσουν οι λαοί άλλους ξεριζωμούς.

 

Ο Πρόεδρος

Λεωνίδας Τερζής

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα