Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΤέλος ταφής απορριμμάτων, Τέλος εποχής. Του Νίκου Κουρουπάκη

Τέλος ταφής απορριμμάτων, Τέλος εποχής. Του Νίκου Κουρουπάκη

Τέλος ταφής απορριμμάτων, Τέλος εποχής.

Του Νίκου Κουρουπάκη

Πρέπει να μάθουμε τι να πετάμε, πως να το πετάμε και κυρίως (αν είναι δυνατόν) να μην το πετάμε.

 

Σκουπίδια! Μια έννοια συνυφασμένη με την ανθρωπογενή δραστηριότητα. Κάθε άνθρωπος παράγει περίπου 1 τόνο σκουπίδια το χρόνο διαφόρων μορφών και ιδιοτήτων, διαφόρων μειγμάτων και κατηγοριών. Από απλά τροφικά υπολείμματα μέχρι σύνθετα και πολλές φορές επικίνδυνα.

Τα σκουπίδια γενικά είναι ένα είδος το οποίο δεν το προτιμάει κανείς, κανείς δεν θέλει εργοστάσιο σκουπιδιών στην πόρτα του και κανείς δε θέλει να ξέρει τι γίνονται όταν πετιούνται. Ένα πρόβλημα που απαιτεί μεγάλο χαλάκι για το κρύψεις.

Το πρόβλημα αυτό διαχρονικά απασχολεί την τοπική αυτοδιοίκηση μιας και είναι ο πρώτος βαθμός ο οποίος πρέπει να υλοποιήσει, ό,τι ο δεύτερος βαθμός (περιφέρεια) σχεδιάζει σε συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση. Όλοι αυτοί λοιπόν σχεδιάζουν συχνά χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Δήμων, για τρόπους διαχείρισης και κυρίως για κόστη που θα επιβληθούν, πολλές φορές δυσβάσταχτα, τα οποία συνήθως μετακυλίονται στους δημότες με αποτέλεσμα οι δήμαρχοι να βρίσκονται στο κάδρο των αντιδράσεων.

Δεν έχουν όμως καμία ευθύνη κάποιοι Δήμαρχοι; Όταν φθάνει ο κόμπος στο χτένι πλέον, καμία! Η ευθύνη τους έγκειται στην προετοιμασία. Για παράδειγμα: Απο το 2015 γνωρίζουμε ότι είναι απόφαση της ε.ε. να εφαρμοστεί τέλος ταφής των ανεπεξέργαστων αποβλήτων. Μάλιστα τότε όλοι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνώριζαν ότι θα είναι δυσβάσταχτο και οριζόντιο. Ουδείς αντέδρασε και όσοι αντέδρασαν, αντέδρασαν στα λόγια ελπίζοντας σε διαρκείς παρατάσεις εφαρμογής μέχρι να «κάτσει η μπίλια» σε κάποιον. Κάτι σαν το παιδικό παιχνίδι με τις καρέκλες και τη μουσική. Η μουσική λοιπόν σταμάτησε. Το υπουργείο βρήκε καρέκλα, η περιφέρεια επίσης, έμειναν όρθιοι οι δήμαρχοι να εξηγήσουν στους δημότες γιατί τα τέλη θα αυξηθούν τουλάχιστον 20% φέτος και  θα αυξάνονται 5% κάθε χρόνο. Οι προηγούμενοι δήμαρχοι σφυρίζουν αδιάφορα και οι επόμενοι αρχίζουν να σκέφτονται σχεδιασμούς σχετικά με το τι πρόκειται να γίνει.

Κλασσικό παράδειγμα «ανεμελιάς» για άλλη μια φορά ο Δήμος μας που κράτησε ένα έργο (το πολύφερτο εργοστάσιο απορριμμάτων) θαμμένο 6 χρόνια διότι δεν πλήρωσε ο δήμος, ως όφειλε, τις απαλλοτριώσεις, με αποτέλεσμα σήμερα για το εργοστάσιο να μην έχει ακόμα ολοκληρωθεί η διαδικασία δημοπράτησης του και να είναι ήδη απαρχαιωμένο με το τέλος ταφής να επιβάλλεται σε όλο του το μεγαλείο ακόμα και μετά τη λειτουργία του.

Η νέα δημοτική αρχή δεν διαθέτει καν όραμα να μειώσει την παραγωγή αποβλήτων, αυξάνοντας την ανακύκλωση. Περιορίζεται σε  ανακοινώσεις-πυροτεχνήματα με χαμηλότατα ποσοστά αύξησης και ευχολόγια. Το πράσινο σημείο δεν υπάρχει ούτε σε ορίζοντα πενταετίας και τα μηχανήματα της ανταποδοτικής ανακύκλωσης μετά απο 1 χρόνο δεν φαίνονται πουθενά. Ο δήμαρχος αρκείται στο να παροτρύνει τους πολίτες να μειώσουν την παραγωγή αποβλήτων (στο πλαίσιο της φιλοσοφίας του κόμματός του περί προσωπικής ευθύνης), χωρίς να προτείνει τίποτα απολύτως και απλά να περιμένει. Περιμένει τον Διαγωνισμό του εργοστασίου που με την τεχνολογία που διαθέτει πλέον θα είναι ακόμα πιο επιζήμιο. Η οργάνωση για αναβάθμιση της διαλογής στην πηγή δεν συζητείται καν όπως αναφέρει και η σχετική πλέον νομοθεσία 4819/2021, για τα υπόλοιπα ρεύματα όπως οργανικά, χαρτικά, πλαστικά και σιδηρικά αφού δεν υπάρχει οργανωμένος χώρος συγκέντρωσης-διαχείρισης.

Βρισκόμαστε λοιπόν σε ποιο σημείο;

Βρισκόμαστε στο σημείο απ όπου αρχίσαμε!

Βρισκόμαστε στο σημείο που πρέπει να σχεδιάσουμε ως δήμος πλέον μια βέλτιστη διαχείριση που θα μειώσει αντί να αυξήσει τα δημοτικά τέλη. Στα απορρίμματα πρέπει να επενδύσουμε ως πόρους. Πρέπει να επενδύσουμε εκτός απο χρήματα και όραμα, χρόνο και φυσικά διάθεση για εκσυγχρονισμό, πρώτα απ όλα, του τρόπου σκέψης μας.

Το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων μαζί με το τέλος ταφής εντάσσονται στην κατηγορία των ανταποδοτικών, δλδ πρόκειται για ένα κόστος που μετακυλίεται υποχρεωτικά στους δημότες όπως και το κόστος ηλεκτροφωτισμού. Πρέπει όλες οι δράσεις μας να επικεντρωθούν στην αξιοποίηση των πόρων και πως μπορούν τα απορρίμματα να αποφέρουν κέρδη για τους δήμους ελαττώνοντας τις ζημιές. Υπάρχουν τρόποι.

 

 

Νίκος Κουρουπάκης

Δημ. Σύμβουλος

 

 

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα