Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΛΑΣΙΘΙΤο γεράκι της Ελεονώρας και οι Διονυσάδες στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος

Το γεράκι της Ελεονώρας και οι Διονυσάδες στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος

Το γεράκι της Ελεονώρας και οι Διονυσάδες στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος

Ένα προστατευόμενο είδος από το Λασίθι είναι στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών βραβείων για τις περιοχές «Φύση 2000».

Πρόκειται για το γεράκι της Ελεονώρας και τις Διονυσάδες που θα βρεθούν στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και θα διαγωνιστούν για τα βραβεία, αφού ανακοινώθηκαν οι φιναλίστ του Βραβείου Natura 2000 από την Κομισιόν.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με υπερηφάνεια ανακοινώνει τους 21 φιναλίστ για την έκδοση του Βραβείου Natura 2000 για το 2022. Οι επιλεγμένοι φιναλίστ είναι από την Αυστρία, τη Βουλγαρία, την Εσθονία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Λιθουανία, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία ​​και την Ισπανία και περιλαμβάνουν αρκετές διασυνοριακές πρωτοβουλίες στις οποίες συμμετέχουν επίσης εταίροι από την Κύπρο και την Κροατία.

Ο Βιργίλιος Σινκεβίτσιους, Επίτροπος της ΕΕ για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία, δήλωσε: «Η προστασία και η αποκατάσταση της φυσικής κληρονομιάς και της βιοποικιλότητας της ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας για την προσαρμογή σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο και για τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τις επόμενες γενιές. Τα τελευταία 30 χρόνια, η επιτυχία του δικτύου Natura 2000 της ΕΕ οφείλεται στις ακούραστες προσπάθειες χιλιάδων επαγγελματιών, εθελοντών και ενδιαφερομένων που εργάζονται για την προστασία, την αποκατάσταση και την προώθηση της φύσης. Τα επιτεύγματα των φιναλίστ αυτής της έκδοσης δείχνουν τη σημασία της φύσης και του δικτύου Natura 2000 για τη διασφάλιση ενός ανθεκτικού μέλλοντος για εμάς και τον πλανήτη».

Είναι αξιοσημείωτο πως από την Ελλάδα το γεράκι της Ελεωνόρας είναι ένα από τα τρία είδη που προτείνονται.

 

Ψηφίστε τον αγαπημένο σας φιναλίστ!

Το Βραβείο Ευρωπαίων Πολιτών θα δοθεί στον φιναλίστ που θα λάβει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην ψηφοφορία του κοινού. Μπορείτε να ψηφίσετε ηλεκτρονικά για τον αγαπημένο σας φιναλίστ έως τις 27 Απριλίου 2022. Επιπλέον, οι φιναλίστ θα αξιολογηθούν από κριτική επιτροπή υψηλού επιπέδου για να επιλέξουν τους πέντε νικητές των κατηγοριών. Οι έξι νικητές θα ανακοινωθούν σε δημόσια τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Μαΐου 2022.

Η ψήφος για το έργο που αφορά τις Διονυσάδες και το Γεράκι της Ελεονώρας είναι στην ηλεκτρονική διεύθυνση: (https://n2000citizenaward.eu/22017)

 

Το βραβείο

Το Βραβείο – τώρα στην έκτη του έκδοση – τιμά κορυφαία επιτεύγματα διατήρησης της φύσης που συνδέονται με το ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Το Βραβείο είναι ανοιχτό σε κάθε οργανισμό ή πρόσωπο που εμπλέκεται στο Natura 2000, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων και τοπικών αρχών, των επιχειρήσεων, των ΜΚΟ, των ιδιοκτητών γης, των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των ατόμων.

 

Προσαρμογή του γερακιού της Ελεονώρας στην κλιματική αλλαγή

Το γεράκι της Ελεονώρας είναι ένα ξεχωριστό, αποδημητικό αρπακτικό πουλί που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην κλιματική αλλαγή. Στην Ελλάδα το Πανεπιστήμιο της Πάτρας έχει ασχοληθεί κι έχει υλοποιήσει μια σειρά από δραστηριότητες για τη βελτίωση των οικοτόπων του είδους, των περιοχών αναπαραγωγής και των πηγών τροφής του. Τα αποτελέσματα περιλαμβάνουν αύξηση 42% στην επιτυχία αναπαραγωγής.

Η Ελλάδα φιλοξενεί περισσότερο από το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού αναπαραγωγής γερακιών της Ελεονόρας. Αυτό το αποδημητικό αρπακτικό πτηνό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα των ενδιαιτημάτων αναπαραγωγής και αναζήτησης τροφής, καθώς και από τη διαθεσιμότητα πηγών τροφής. Είναι εξαιρετικά ευάλωτο στην κλιματική αλλαγή. Το χρηματοδοτούμενο από το LIFE έργο ElClimA της ΕΕ είχε στόχο να διευκολύνει την προσαρμογή του γερακιού της Ελεονώρας στην κλιματική αλλαγή, εφαρμόζοντας μια σειρά δράσεων που εστιάζονται στη βελτίωση των αναπαραγωγικών του επιδόσεων και στη βελτίωση της κατάστασης διατήρησης του είδους στις περιοχές αναζήτησης τροφής. Το LIFE ElClimA στόχευσε τους βιότοπους του πτηνού σε επτά ελληνικές τοποθεσίες Natura 2000 που φιλοξενούν 3.150 ζεύγη αναπαραγωγής.

Εξόντωσαν τους αρουραίους

Οι εταίροι του έργου, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Πατρών, διεξήγαγαν τη μεγαλύτερη επιχείρηση εκρίζωσης αρουραίων στην Ελλάδα. Ως αποτέλεσμα, 700 εκτάρια ενδιαιτημάτων αναπαραγωγής είναι πλέον απαλλαγμένα από θήρευση αρουραίων, αποτρέποντας την απώλεια έως και 29% των αυγών και των νεοσσών. Το έργο αντιμετώπισε το ζήτημα της αύξησης της θερμοκρασίας στη θερμορύθμιση των αυγών με την εγκατάσταση περισσότερων από 1.000 τεχνητών φωλιών. Για να εξασφαλίσουν επαρκή πηγή τροφής από τα μεταναστευτικά πτηνά, οι εταίροι του έργου αγόρασαν γη και φύτεψαν οπωροφόρα δέντρα, θάμνους και δημητριακά για να τρέφονται οι περαστικοί. Αυτή η νέα προσέγγιση αύξησε τον συνολικό χρόνο στάσης των αποδημητικών πτηνών κατά περίπου 5% σε σύγκριση με παρόμοια ενδιαιτήματα, δίνοντας στο γεράκι μια πιο αξιόπιστη πηγή τροφής.

 

Οδηγός καλής πρακτικής

Συνολικά, το έργο οδήγησε σε αύξηση 42% στην επιτυχία αναπαραγωγής του γερακιού της Ελεονώρας στην περιοχή του έργου, καθώς και σε βελτίωση των τοπικών οικοσυστημάτων και άλλων σημαντικών ειδών. Για να διασφαλιστεί ότι τα αποτελέσματα του έργου μπορούν επίσης να βοηθήσουν άλλους πληθυσμούς γερακιών της Ελεονώρας να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή, η ομάδα του έργου μοιράστηκε ενημερωμένες πληροφορίες και διδάγματα σε έναν «Οδηγό Καλής Πρακτικής» και το μοιράστηκε με άλλους οργανισμούς στην περιοχή της Μεσογείου και της Αφρικής.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα