Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΥπεράκτιo αιολικό πάρκο στην Κάτω Ζάκρο, τη Σπιναλόγκα και τη Γυάρο...

Υπεράκτιo αιολικό πάρκο στην Κάτω Ζάκρο, τη Σπιναλόγκα και τη Γυάρο «με το ζόρι» θέλει η κυβέρνηση

 

 

Κυβερνητικές πιέσεις για να ενταχθούν Κάτω Ζάκρος, Σπιναλόγκα, Γυάρος  στο σχεδιασμό υπεράκτιων αιολικών πάρκων παρά τον  κίνδυνο υποβάθμισης των αρχαιολογικών χώρων.  Έντονα αντέδρασε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

 

Εκτός του σχεδίου ανάπτυξης υπεράκτιων πάρκων θα πρέπει να μείνουν η Κάτω Ζάρκος, η Σπιναλόνγκα, η Γιάρος έκρινε το ΚΑΣ, όμως ο υπουργός Περιβάλλοντος έκρινε αλλιώς και κατέθεσε αίτηση θεραπείας .Που σημαίνει πως η  μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων εισήχθη εκ νέου προς συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, με ένα δεδομένο επιπλέον: Την άποψη (πίεση) του υπουργείου.

 

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων σε ανακοίνωση του εξέφρασε ανησυχία

για την επανεισαγωγή του θέματος, προκειμένου να καμφθεί η νόμιμη αιτιολόγηση απόρριψης των τριών παραπάνω θέσεων.

Αναφέρει συγκεκριμένα:

Η μελέτη αρχικά εξετάσθηκε από το ΚΑΣ στις 10.07.2024 και κατόπιν Ομόφωνης Γνωμοδότησης του Συμβουλίου εγκρίθηκαν 16 περιοχές χωροθέτησης οργανωμένης ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων, ενώ δεν εγκρίθηκαν 3 θέσεις «για λόγους προστασίας των εγκείμενων μνημείων και θέσεων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος». Πιο συγκεκριμένα, δεν εγκρίθηκαν οι εξής θέσεις:

1. Η θαλάσσια περιοχή ΥΑΠ Κρήτη 1, απέναντι από την Κάτω Ζάκρο σε άμεση οπτική επαφή με τον αρχαιολογικό χώρο και το Μινωικό ανάκτορο της Ζάκρου, το οποίο είναι υποψήφιο προς ένταξη στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

2. Η θαλάσσια περιοχή ΥΑΠ Κρήτη 2α και 2β, σε εγγύτητα με την οχυρή νησίδα Σπιναλόγκα και τη χερσόνησο Νησί ή Κολοκύθα, οι οποίες είναι κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι και τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, λόγω οπτικής όχλησης και έμμεσης βλάβης στα μνημεία, και

3. Η θαλάσσια περιοχή της Γυάρου, που βρίσκεται σε άμεση οπτική επαφή με τον κηρυγμένο Ιστορικό Τόπο της Γυάρου, με τον ιστορικό χαρακτήρα της οποίας δεν συνάδει.

Λόγος της απόρριψης είναι η υποβάθμιση του άμεσου περιβάλλοντος, μείζονος σημασίας αρχαιολογικών χώρων, που αποτελούν παράλληλα τοπία ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους. Μάλιστα η Ζάκρος εντάσσεται στην πρόταση για σειριακή εγγραφή των Μινωικών Ανακτόρων στην UNESCO. Η γνωμοδότηση του ΚΑΣ ήταν πλήρως αιτιολογημένη από άποψη προστασίας μείζονος σημασίας αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών τόπων.

· Να σημειώσουμε πως οι διαδικασίες αξιολόγησης της Κάτω Ζάκρου για τον χαρακτηρισμό της ως μνημείο της UNESCO ξεκίνησαν σήμερα στο χώρο .
 
                

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

 

 

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα