Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΦυλή – Έθνος – Ιθαγένεια «Σαϊντού Καμαρά» Γράφει: Γιώργος Αλεβίζος

Φυλή – Έθνος – Ιθαγένεια «Σαϊντού Καμαρά» Γράφει: Γιώργος Αλεβίζος

Απρίλιος 2022

Φυλή – Έθνος – Ιθαγένεια

«Σαϊντού Καμαρά»

Γράφει: Γιώργος Αλεβίζος

 

Πριν προχωρήσουμε στον πυρήνα του γραπτού μας, ας καταγράψουμε απαραίτητους όρους, όπως ισχύουν σήμερα.

ΦΥΛΗ: Σύνολο ατόμων που έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά γνωρίσματα.

ΕΘΝΟΣ: Σύνολο ανθρώπων που διέπονται από την ίδια ιστορική βούληση, έχοντας συνείδηση της κοινής φυλετικής καταγωγής των. Με κοινή γλώσσα, με κοινά ήθη και έθιμα, με κοινή θρησκεία. Και στην πλειονότητά τους διαβιούν στον ίδιο γεωγραφικό χώρο. Συνεπώς στοιχεία του έθνους είναι το όμαιμο ή ομόφυλο. Το ομόγλωσσο. Το ομότροπο. Και η ιστορική βούληση.

ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ή ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ: Ο νομικός δεσμός του ατόμου με την πολιτεία που θεμελιώνεται στη σύμπτωση αισθημάτων και συμφερόντων. Συνδυαστικά με αμοιβαία δικαιώματα και υποχρεώσεις.

ΕΘΝΙΣΜΟΣ: Η τάση ενός Έθνους να εκδηλώνεται σύμφωνα με τις εθνικές του παραδόσεις. Την ιστορική του βούληση. Τα εθνικά του ιδεώδη και τις πάγιες πεποιθήσεις του. (Βασικός συντελεστής στην απελευθέρωση των Ελλήνων από τους Τούρκους ήταν ο Εθνισμός των Ελλήνων που αναπτερώθηκε από τους Διαφωτιστές Κοραή, Φεραίο, Γαζή κ.ά.).

ΕΘΝΟΚΕΝΤΡΙΣΜΟΣ ή ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ: Η στάση των μελών μιας εθνότητας, που ανάγουν όλα τα επιτεύγματα σε αυτούς και που εκτιμούν, ότι ο πολιτισμός τους είναι ο καλύτερος. Ο Εθνοκεντρισμός απαντά σε ωρισμένες κοινωνίες ή εθνότητες, ιδιαίτερα τεχνοκρατικά ανεπτυγμένες.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΤΗΤΑ: Κατά τον Αριστοτέλη «…η ψυχική αρετή ορθής δαπάνης για το ωραίο… για την καλή χρήση των πραγμάτων».

Επομένως και για την ορθή, καλή χρήση και ερμηνεία των νόμων. Όπως μας διδάσκει η σοφία (και όχι η φιλοσοφία) των αρχαιοελλήνων.

ΤΟΥ ΙΣΟΚΡΑΤΗ: λέγοντας ότι «το των Ελλήνων όνομα πεποίηκε μηκέτι του γένους, αλλά της διανοίας δοκείν είναι και μάλλον ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΕΙΣΘΑΙ ΤΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΥΣΕΩΣ ΤΗΣ ΗΜΕΤΕΡΑΣ Ή ΤΟΥΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΜΕΤΕΧΟΝΤΑΣ». Τον Ισοκράτη έλαβε υπ’ όψιν,

Ο ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ (1757-1798). Όταν το 1797 τύπωνε τη δωδεκάφυλλη «Χάρτα της Ελλάδος (Magna Carta)». Συνδεδεμένη με την εμψύχωση του Γένους και ολων των Βαλκανίων υπόδουλων λαών για τον ξεσηκωμό. Πρεσβεύοντας, ότι Έλληνες θα έπρεπε να θεωρούνται όλοι, όσοι μιλούσαν την Ελληνική γλώσσα. Ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, αίματος.

Επί Προεδρίας Δημοκρατίας από τον αεί ΚΩΣΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟ είχε λεχθεί. Με αφορμή την σημαιοφορία στην Παρέλαση Εθνικής Εορτής από Αλβανόπουλο αριστούχο μαθητή. Ότι «Έλληνες πρέπει να θεωρούμε (κατά Ισοκράτην) όσους μετέχουν της Ελληνικής παιδείας και παράδοσης».

Από το 2016 ο Νιγηριανής καταγωγής, με Ελληνική Ιθαγένεια, καλαθοσφαιριστής Γιάννης Αντετοκούμπο και τα αδέλφια του, διαφημίζουν την Ελλάδα και την Γαλανόλευκη. Στις τεράστιες καλαθοσφαιρικές αρένες της Αμερικής και παγκοσμίως μέσω των καθημερινών αθλητικών ειδήσεων.

Καθότι το μπάσκετ μπωλ είναι ο βασιλιάς των σπορ στις Η.Π.Α. , καθότι ο Γιάννης καθημερινά καταρρίπτει όλα τα καλαθοσφαιρικά ρεκόρ (πόντους, ασίστ, ριμπάουντ) των μπασκετμπωλιστών του Αμερικανικού Πανθέου. Η Ελλάδα είναι καθημερινά στο αθλητικό προσκήνιο.

Την διαφήμιση που έδωσε και καθημερινά δίνει ο Αντετοκούμπο στο εξωτερικό για τη χώρα μας, δεν έχει δώσει κανένας Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Τουρισμού, Αθλητισμού. Και μάλιστα… αχρεωστήτως.

Σήμερα τη συμπάθεια, σχεδόν όλων των Ελλήνων, δικαιωματικά έχει κερδίσει ο Σαϊντού Καμαρά. Το ασυνόδευτο. Ανήλικο προσφυγόπουλο. Από τη Δημοκρατία της Γουίνέας – Δυτικής Αφρικής.

Το επίπονο οδοιπορικό του Σαϊντού από τις ακτές της Δυτικής Αφρικής στις ακτές του Ανατολικού Αιγαίου. Το πέρασμά του στην Ελλάδα. Η ένταξή του στην Μέσο-Εκπαιδευτική κοινότητα του Αγ. Δημητρίου (Μπραχάμι) Αττικής. Η πεισματική του θέληση να μάθει την ελληνική δύσκολη γλώσσα. Η διαγωνιστική του δεινότητα. Όχι μόνο να συμμετέχει αλλά και να διακριθεί στην ελληνική παιδεία. Ώστε δικαιωματικά να παρελαύνει στην πρώτη 3άδα της τάξης του Λυκείου Αγ. Δημητρίου. Στην εφετεινή παρέλαση της Εθνικής Εορτής 25ης Μαρτίου.

Συγκινητικές στιγμές φιλαλληλίας από τους συμμαθητές και συμμαθήτριές του. Όλοι και όλες γύρω του. Σε υποστηρικτικό, σε συνανθρώπινο κλοιό. Ανεξαρτήτως χρώματος. Ο θεός Ήλιος. Ο πατέρας όλως των θεών. Καθημερινά ανατέλλει για όλα τα πλάσματά του. Λευκά, σκούρα, κίτρινα, ερυθρά.

Η ρήση της Χριστινιακής αγάπης «αγάπα του πλησίον σου ως σεαυτόν». Η οποία δεν σημαίνει «σαν τον εαυτόν σου». Αλλά σημαίνει «αγάπα τον πλησίον σου, ως αυτός να είναι ο εαυτός σου». Αυτή η ρήση δεν ξεχωρίζει φυλή, χρώμα, θρησκεία. Αφορά όλους τους πλησίον. Όλους τους ανθρώπους. Δημιουργήματα ενός και μόνου Θεού.

Ακόμη και ένα μόνο παιδί. Μπορεί να κάνει στον Κόσμο τη διαφορά.

Για την ελληνοποίηση του Σαϊντού Καμαρά, θα χαρούμε πολλοί. Για την ΜΗ ελληνοποίησή του θα δυσαρεστηθούμε περισσότεροι.

 

Γιώργος Αλεβίζος

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα