Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΌπλο κατά του ενεργειακού κόστους οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Όπλο κατά του ενεργειακού κόστους οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Όπλο κατά του ενεργειακού κόστους

οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

 

Η εισβολή της Ρωσίας στα ουκρανικά εδάφη, επέτεινε την ενεργειακή κρίση. Τις επιπτώσεις της,  βιώνουν έντονα οι ευρωπαίοι πολίτες. Τα προβλήματα που προκλήθηκαν είναι πλέον δυσβάσταχτα. Το υψηλό ενεργειακό κόστος αποτελεί βραχνά για όλα τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις καθώς και για το σύνολο των παραγωγικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.

 

Στην Ελλάδα οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος εκτινάχθηκαν στα ύψη. Η επιστροφή του πληθωρισμού ο οποίος σήμερα υπερβαίνει το 9% φαλκιδεύει τα εισοδήματα των εργαζομένων. Η αγοραστική τους δύναμη μειώνεται δραστικά. Οι ρυθμοί ανάπτυξης υποχωρούν. Ουσιαστικά τίποτα δεν θυμίζει το χθες. Η νέα πραγματικότητα μόνο ευοίωνες προοπτικές δεν φαίνεται να μας επιφυλάσσει.

 

Το τέλος των ρυπογόνων ορυκτών καυσιμών

Η ανεξέλεγκτη ενεργειακή κρίση αν κάτι αναδεικνύει ως ζωτική προτεραιότητα, είναι η απεξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα. Δεν είναι μόνο ρυπογόνα αλλά κοστίζουν και ακριβά. Ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός καθιστά μονόδρομο τη στροφή μας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας(Α.Π.Ε). Η εξάρτησή μας από το φυσικό αέριο αντιστρατεύεται την ανάπτυξη και ευημερία του τόπου. Δεν γινόμαστε μόνο δέσμιοι  εκβιασμών,  όπως σήμερα  επιχειρεί να μας καταστήσει η ρωσική ηγεσία. Αλλά υποθηκεύουμε και το παρόν και το μέλλον της χώρας μας.

 

Δυστυχώς χρειάστηκε το αιματοκύλισμα του ουκρανικού λαού για να αποκαλυφθεί το άγριο παιχνίδι στη σκακιέρα των μεγάλων συμφερόντων. Το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο αποτελεί με άλλα λόγια το ισχυρό τους όπλο στο σκληρό οικονομικό αλλά και γεωπολιτικό πόλεμο.

 

Τώρα που έγιναν εμφανείς οι ανομολόγητες προθέσεις και επιδιώξεις, στον ευρωπαϊκό χώρο  καθίσταται περισσότερο από σαφές, πώς η ενεργειακή ανεξαρτησία της κάθε χώρας περνάει μέσα από την ανάπτυξη των Α.Π.Ε. Μάλιστα εμπεδώνεται και η αντίληψη πως και το φυσικό αέριο δεν παύει να είναι ορυκτό καύσιμο. Εξ ου και θεωρείται ένα μεταβατικό καύσιμο μέχρις ότου μπορέσουμε να απεξαρτηθούμε  πλήρως από αυτό.

 

 

 

Η πικρή αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα έχει να διανύσει μακρύ δρόμο. Αρκεί να θυμηθούμε ότι είμαστε η Τρίτη σε εξάρτηση από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα χώρα, μετά τη Μάλτα και την Κύπρο. Την τελευταία εικοσαετία η εξάρτησή μας αυξήθηκε κατά 30%. Τη στιγμή  που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 57% εμείς ξεπεράσαμε το 85% με συνεχείς τάσεις ανόδου.

 

Αυτοπαραγωγή και εξοικονόμηση καθαρής ενέργειας.

Θετικό γεγονός ωστόσο είναι, ότι στην ευρύτερη κοινή γνώμη ωριμάζει η αντίληψη πως έφθασε πλέον ο καιρός να εκμεταλλευθούμε το διαθέσιμο δυναμικό ανανεώσιμης ενέργειας για να ανταπεξέλθουμε στην πρωτοφανή κρίση. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Green peace στην Ελλάδα το 75% των ερωτηθέντων προκρίνουν τη στροφή στις Α.Π.Ε, θεωρώντας την απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του υψηλού ενεργειακού κόστους. Αλλά και για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας.

Εξίσου σημαντικά και αποκαλυπτικά είναι τα όσα υποστήριξε πρόσφατα σε συνέντευξή του, ο καθηγητής ενεργειακής οικονομίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Παντελής Κάπρος. Με τεκμηριωμένο επιστημονικό τρόπο επισήμανε ότι οι Α.Π.Ε είναι η μόνη θετική διέξοδος, μαζί με τις τεχνολογίες αποταμίευσης, μπαταρίες και αντλησιοταμίευση. Μάλιστα δεν έμεινε μόνο σ’ αυτό, δηλώνοντας πως σήμερα που οι τιμές του φυσικού αερίου είναι πολύ υψηλές, τα υπερέσοδα των ΑΠΕ στη μεγάλη τους πλειονότητα επιστρέφονται στον καταναλωτή μέσω του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΔΑΠΕΕΠ).

Φαίνεται λοιπόν πως  η περιβαλλοντική, κοινωνική και πολιτική ωρίμανση κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Κυρίως οφείλεται στην επίγνωση των οξυμένων ενεργειακών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε εξαιτίας της πολύχρονης υστέρησης. Εξ ου και η Πολιτεία επιταχύνει τις αποφάσεις της ως προς τα έργα που χρειάζεται να γίνουν, προκειμένου να προχωρήσουμε χωρίς καθυστερήσεις και ταλαντεύσεις στην αυτοπαραγωγή  και εξοικονόμηση καθαρής ενέργειας.

 

Πράσινο φως στην Πράσινη Επένδυση Αμαρίου

Έτσι και η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων ενέκρινε την προηγούμενη βδομάδα, την πραγματοποίηση  του Υβριδικού Σταθμού Αμαρίου, ζητώντας να προχωρήσει με διαδικασίες fast track. Ουσιαστικά πρόκειται για μια Πράσινη Επένδυση συνολικού προϋπολογισμού 240 εκατομμυρίων ευρώ. Το σημαντικό δε είναι ότι στηρίζεται στη συνεργασία ιδιωτικού τομέα, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και δημοσίου, ΟΑΚ (Οργανισμός Ανασυγκρότησης Κρήτης).

Πάντως το σίγουρο είναι πως  η Κρήτη με τον Υβριδικό Σταθμό Αμαρίου αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, δείχνοντας ότι η απάντηση στα ρυπογόνα και ακριβά ορυκτά καύσιμα, είναι η αποφασιστική στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

 

Αξιοποιώντας τα ανεκμετάλλευτα και υπαρκτά «κοιτάσματα» της ηλιακής και αιολικής ενέργειας, με την αποθήκευσή της μέσω   άντλησης και ταμίευσης, ο τόπος μας  έχει όλες τις προϋποθέσεις να διευρύνει και να ενισχύσει περαιτέρω το αναπτυξιακό της μερίδιο προς όφελος των κατοίκων του.  Η ενεργειακή αξιοποίηση του φράγματος των Ποταμών αυτόν ακριβώς το στόχο εξυπηρετεί.

 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΡΚΙΑΝΑΚΗΣ

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα