Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΑΓΡΟΤΙΚΑ«Ώρα αποφάσεων» για τους αγρότες – «Δεν θα έχουμε άλλα μέτρα» διαμηνύει...

«Ώρα αποφάσεων» για τους αγρότες – «Δεν θα έχουμε άλλα μέτρα» διαμηνύει η κυβέρνηση

Το “μέτωπο” των αγροτών συνεχίζει να προκαλεί “πονοκέφαλο” στην κυβέρνηση, καθώς οι πρώτες αντιδράσεις δεν προμηνύουν λήξη, άμεσα, των κινητοποιήσεων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης, στη Μακεδονία ενδεχομένως η εικόνα θα είναι καλύτερη τις αμέσως επόμενες ήμερες, ενώ αντίθετα τα μηνύματα που φτάνουν από τον κάμπο, είναι απαισιόδοξα. Οι αγρότες της Θεσσαλίας, οι οποίοι, εκτός από το υψηλό κόστος παραγωγής, υφίστανται και τις συνέπειες του “Ντάνιελ”, φέρονται αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις.

Κάθοδος των τρακτέρ στην Αθήνα;

Η κρίσιμη ημέρα για το μέλλον των κινητοποιήσεων είναι η αυριανή, καθώς εκπρόσωποι των μπλόκων από όλη τη χώρα, δίνουν ραντεβού στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νίκαιας στη Λάρισα, προκειμένου να αποφασίσουν για τις επόμενες κινήσεις τους. Μάλιστα, στο “τραπέζι” έχει πέσει και η ιδέα οργανωμένης καθόδου των τρακτέρ στην Αθήνα.

Το μήνυμα της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση κρατά χαμηλούς τόνους και διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι στο μέτρο του εφικτού θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα τους για να αντιμετωπίσουν το αδιαμφισβήτητα υψηλό κόστος παραγωγής.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, ξεκαθαρίζει ότι σε αυτή τη φάση τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι συγκεκριμένα και ότι δεν υπάρχει περιθώριο για άλλες παρεμβάσεις.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο κυριακάτικο μήνυμα του μέσω των social media παρέθεσε αναλυτικά τις τελευταίες κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη στήριξη των αγροτών, όπως και την Παρασκευή από το βήμα της Βουλής, όπου “ξεδίπλωσε” όλη τη βεντάλια των παρεμβάσεων της κυβέρνησης της ΝΔ από το 2019.

“Το μόνο μέτωπο που έχει η κυβέρνηση είναι με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα παραγωγής. Τους ακούμε, τους σεβόμαστε και λαμβάνουμε συνεχώς μέτρα στήριξής τους, αναγνωρίζοντας την αγωνία τους για το αύριο λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής από την ενεργειακή / κλιματική κρίση, αλλά και λόγω των ισχυρών γεωπολιτικών κλυδωνισμών που επηρεάζουν καταλυτικά τον αγροτικό τομέα και τα συστήματα παραγωγής τροφίμων συνολικότερα”, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου.

Παράλληλα η κυβέρνηση δίνει έμφαση και στην απόφαση των “27”, την Σύνοδο Κορυφής την περασμένη εβδομάδα, με την οποία αίρεται το καθεστώς της υποχρεωτικής αγρανάπαυσης μέρους της καλλιεργήσιμης γης, κάτι που θα δώσει τη δυνατότητα στους αγρότες να αυξήσουν το εισόδημα τους.

“Δεν θα έχουμε άλλο μέτρο”

“Και η επόμενη υπόσχεση ποια είναι; Όπως περιγράφεται στο Πρόγραμμά μας, όλα όσα λέμε και για την προστασία των προϊόντων τους και για την έμφαση που δίνουμε στην Κ.Α.Π. και στην ευρωπαϊκή πολιτική θα τα κάνουμε πράξη” διεμήνυσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης (Open).

“Θεωρώ, λοιπόν, ότι με διάλογο μπορούμε να πάμε παρακάτω. Σεβόμαστε πλήρως τα αιτήματά τους, αλλά οι αντοχές είναι αυτές και δεν θα έχουμε άλλο μέτρο” πρόσθεσε με έμφαση.

Χαρακτηριστικό της προσπάθειας της κυβέρνησης να αποτραπεί περαιτέρω ξεσηκωμός, είναι το γεγονός “επιστρατεύτηκε” και ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφτηκε αγροτικό μπλόκο στη Βόνιτσα την περασμένη Τετάρτη, ενώ ανακοίνωσε ο ίδιος από το βήμα της Βουλής τις νέες κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Χθες, επίσης, σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου επισκέφτηκε τα μπλόκα στη Θεσσαλία (Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα) ο αντιπρόεδρος του Ε.Λ.Κ. (Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) και επικεφαλής της Ευρωομάδας της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια στις Βρυξέλλες, ώστε ικανοποιηθούν τα “δίκαια”, όπως τα χαρακτήρισε, αιτήματά τους.

Ανησυχία στη ΝΔ εν όψει Ευρωεκλογών

Στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. είναι έκδηλη η ανησυχία για τον πολιτικό αντίκτυπο αυτού του “μετώπου” με τους αγρότες στις Ευρωεκλογές.

Οι αγρότες αποτελούν ένα “δυνατό” εκλογικό ακροατήριο για τη Ν.Δ., κάτι που επιβεβαιώθηκε και στις τελευταίες εθνικές εκλογές, και όπως προειδοποιούν “γαλάζιοι” βουλευτές αγροτικών περιφερειών, τυχόν ρήξη με αγροτών – κυβέρνησης θα έχει μεγάλο πολιτικό κόστος.

Κάποια στελέχη δε εκτιμούν ότι υποτιμήθηκε η δυναμική των αντιδράσεων των αγροτών, ενώ χαρακτηρίζουν λάθος τις αιτιάσεις που διατυπώθηκαν περί υποκινούμενων κινητοποιήσεων από το Κ.Κ.Ε..

 

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα