Ο Μίκης Θεοδωράκης, τα τραγούδια του, οι εικαστικές δημιουργίες από σπουδαίους καλλιτέχνες για τα εξώφυλλο των εμβληματικών δίσκων, συνοδεύει κάθε μέρα του 2025, χάρη στην πρωτοβουλία της Στέγης Βιτσέντζος Κορνάρος, με την καθιερωμένη πλέον, ετήσια, έκδοση του ημερολογίου. Το φετινό ημερολόγιο, έρχεται ως απόδοση τιμής στον μέγιστο συνθέτη και μεγάλο εκλιπόντα.
Η Αλίκη Γαλανάκη, συν-διαχειρίστρια, μαζί με τον Γιώργο Γαλανάκη, της Στέγης Βιτσέντζος Κορνάρος, μας μιλά για τη σημερινή μεγάλη , εορταστική εκδήλωση στο Πολύκεντρο, στις 7.30.
«Είναι μια εκδήλωση που έχει καθιερωθεί από τη Στέγη, να υποδέχεται τον κόσμο για να του ευχηθεί « χρόνια πολλά», με το ημερολόγιο που εκδίδει.
Το φετινό, είναι ένα κομψό ημερολόγιο, αλλά είναι και ένα σημαντικό ημερολόγιο. Γιατί υπάρχει ο Μίκης Θεοδωράκης, και γιατί υπάρχει οι δυνατότητες που δίνει το ημερολόγιο να ακούσεις τα τραγούδια του Μίκη.
Από το Υπουργείο Πολιτισμού έχει ονομαστεί το 2025 « έτος στον Μίκη Θεοδωράκη», γιατί είναι 100 χρόνια από τη γέννησή του.
Η Στέγη αποφάσισε να συμμετέχει σε αυτόν το γιορτασμό, να τιμήσουμε και εμείς του Θεοδωράκη, με αυτό το πέμπτο ημερολόγιο που εκδίδουμε».
Η κυρία Γαλανάκη, που ξέρουμε όλοι πως δίνει χρόνο, γνώση και αισθητική στη Στέγη, προγραμματίζει δράσεις και πρωτοβουλίες, δεν είναι κατ’ επίφαση «συνδιαχειρίστρια». Κάθε άλλο παρά. Μας παρουσιάζει την ενδιαφέρουσα ιστορία των ημερολογίων της Στέγης , πως δημιουργηθήκαν και πως εξελίχτηκαν. Και στη συνέχεια, μας
περιγράφει την ιστορία «γέννησης» του ημερολογίου 2025:
«Ξεκινήσαμε να συζητάμε αρκετά νωρίς για το ημερολόγιο ότι θέλει κάποια δουλειά. Και λέγαμε τι θα είναι το θέμα. Και έρχεται ο Αντώνης Ανηψητάκηςπου είναι μέλος της διαχειριστικής επιτροπής, λέει , «παιδιά να το αφιερώσουμε στον Θεοδωράκη;».
Πάρα πολύ ωραία ιδέα , αλλά στην αρχή μου φάνηκε λίγο δύσκολο. Τι υλικό θα έπρεπε να βρούμε, πως θα το στήσουμε, τι δικαιώματα έχουμε, τι να βάλουμε;
Αρχίσαμε σιγά- σιγά να το δουλεύουμε, επικοινωνήσαμε και με τον κύριο Αγοραστάκη που είναι ο Πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη και έχει κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά, έχει και ένα site που το λέει
« οδηγός Μίκη Θεοδωράκη».
Μας έδωσε λοιπόν την άδεια να χρησιμοποιούμε υλικό. Από κει , αρχίσαμε να το στήνουμε. Τι θα βάλουμε; Έγινε μια επιλογή τραγουδιών. Το ημερολόγιο, έχει 12 τραγούδια μέσα, ένα για κάθε μήνα. Κάθε η πίσω σελίδα έχει και ένα κείμενο. Αυτά τα κείμενα καταγράψαμε ο Αντώνης Ανηψητάκης, ο Γιώργος Γαλανάκης, η Τζίνα Στεπανιάν, η Κατερίνα, Γουλιέλμου και εγώ.
Μετά έπρεπε να γίνει για το στήσιμο. Το πρωτότυπο που κάναμε είναι ότι βάλαμε σε κάθε σελίδα έναν κωδικό QR που τον σκανάρεις. Το ενδιαφέρον ότι ακούς το τραγούδι αμέσως. Ο καθένας μήνας έχει ένα τίτλο και αυτός ο τίτλος είναι το τραγούδι που είναι συλλογικά τα γράψαμε όλοι μαζί. Και στην μπροστινή πλευρά που είναι το ημερολόγιο είναι και το εξώφυλλο του δίσκου που από το οποίο έχουμε πάρει το τραγούδι».
Μας μιλά μια πολύ ξεχωριστή συνάντηση του αφιερωματικού ημερολογίου στον Μίκη με την «φωνή» του, την Μαρία Φαραντούρη. Εξιστορεί η Αλίκη Γαλανάκη:
«Όταν στείλαμε στη φίλη μου, την Αλεξάνδρα Π. κάποια ημερολόγια, εκείνη πήγε στο σπίτι της κυρίας Φαραντούρη, γιατί είναι φίλες και γειτόνισσας. Η Μαρία Φαραντούρη δεν είχε ιδέα ότι βγαίνει ημερολόγιο για τον Μίκη και τα λοιπά. Της το δίνει η φίλη μου και μας έλεγε η Αλεξάνδρα ότι σχεδόν έκλαιγε. Άρχισε να το ξεφυλλίζει, να τραγουδάει ένα- ένα τα τραγούδια .Μου λέει, σχεδόν δεν φάγαμε- είχε πάει σπίτι της να φάνε. Ήταν πάρα πολύ συγκινημένη και φυσικά θα της στείλουμε αρκετά,
Συγκινήθηκα και εγώ , λέω εντάξει η γυναίκα αυτή ήταν πολύ κοντά στον Θεοδωράκη. Ήταν η τραγουδίστρια του».
Η σημερινή εκδήλωση στο Πολύκεντρο στις 7.30
«Στο Πολύκεντρο του δήμου Σητείας θα γίνει μια εκδήλωση που στην ουσία είναι να παρουσιάσουμε το ημερολόγιο, να το παρουσιάσουμε μουσικά, δηλαδή τα 12 τραγούδια του ημερολογίου, συν το Ζορμπά που είναι απλώς ορχηστρικό», λέει η Αλίκη Γαλανάκη. Και συνεχίζει:
«Να πω το μουσικό σχήμα
Είναι ο Γιώργος ο Παπαδογιάννης στο μπουζούκι, τραγούδι η Έφη Σαράντη ,κιθάρα -τραγούδι η Γιάννα Νερουλίδη. Ακορντεόν, ο Franz (…) .Κλαρινέτο, ο Μιχάλης Αυγουστινάκης, τραγούδι η Ράνια Φραγκούλη.
Θα παίξουν τα τραγούδια με τη σειρά που είναι και στο ημερολόγιο. Και επίσης θα προβάλλουμε με ένα προτζέκτορα τους στίχους των τραγουδιών , που σκανάρεις στο ημερολόγιο. Όμως ένα μεγάλο QR θα βρίσκεται και στην είσοδο, αν θες σκανάρεις εκεί.
Σήμερα στην εκδήλωση θέλουμε να μπορέσει ο κόσμος και να ακούσει μουσική και να τραγουδήσει, να γίνει μια γιορτή .
Στη συνέχεια, θα έχουμε κάποιο κέρασμα στο κυλικείο, ένα ποτό, μια ρακή. και φυσικά τα ημερολόγια».
Πρόταση για Μέρα Βιτσέντζου Κορνάρου και ο προγραμματισμός της Στέγης
Πολλά και σημαντικά αυτά που έρχονται από τη Στέγη που θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε αναλυτικά τις μέρες κοντά στον προγραμματισμό τους,
Από όσα μας είπε η Αλίκη Γαλανάκη να ξεχωρίσουμε την πρόταση της Στέγης για καθιέρωση αργίας και εορτασμού Μέρα Βιτσέντζου Κορνάρου, την μέρα γέννησης του μεγάλου Σητειακού ποιητή .
Μας λέει η Αλίκη Γαλανάκη σχετικά:
«Έχουμε εκδώσει ένα σημαντικό βιβλίο. Είναι «Ο δικός μας Ερωτόκριτος», με μαρτυρίες διαφόρων, κι απλών ανθρώπων και λογίων,με επιμέλεια του Στέφανου Κακλαμάνη. Έχουμε προγραμματίσει να κάνουμε καταρχάς πρώτη παρουσίαση να γίνει στη Σητεία και στη συνέχεια θα γίνει στην Αθήνα.
Θα γίνει λοιπόν στη Σητεία. γύρω στις 26 Μαρτίου γιατί θέλουμε να το συνδυάσουμε με τα γενέθλια του Βιτσέντζου Κορνάρου. Γιατί μας ο στόχος μας , σαν Στέγη, η πόλη της Σητείας να τιμήσει τον Βιτσέντζο Κορνάρο καθιερώνοντας μια γιορτή, μια αργία, ίσως κάθε χρόνο στα γενέθλιά του νομίζω ότι αξίζει. Είναι πολύ σημαντική κληρονομιά για τη Σητεία.
Φυσικά είναι δουλειά του δήμου να καθιερώσει αυτή τη μέρα ως μέρα γιορτής για γενέθλια του Κορνάρου, ας πούμε, να είναι μια πάρα πολύ ωραία ιδέα και μακάρι ο δήμος να την υιοθετήσει. Να είναι μέρα γιορτής , με πολύ κόσμο και φορείς που θα παρουσιάζουν τις εκδηλώσεις τους. Μια πανηγυρική μέρα για τη Σητεία».
Ακόμα:
- Το τέταρτο Διεθνές Επιστημονικό Συνέριο για τον «Ερωτόκριτο» θα πραγματοποιηθεί 18-20 Ιουλίου, με τη συμμετοχή περισσότερων από είκοσι πέντε μελετητών και με την επιστημονική επιμέλεια του Στέφανου Κακλαμάνη.
- Από την προσωπική αγωνία του Γιώργου Γαλανάκη για την ανάδειξη του Μουσείου της Σητείας ως ένα κομμάτι πολιτιστικό της πόλης, προέκυψε ένα πολύ ιδιαίτερο και καλαίσθητο στικάκι. Εχει γίνει σε ψηφιακή μορφή, σε βίντεο, ξενάγηση στο Μουσείο από την Χρύσα Σοφιανού, προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου. « Θα τα δώσουμε στο δήμο να τα δίνει στους καλεσμένους, επισκέπτες του, να προβληθεί λίγο και το μουσείο», λέει η Αλίκη Γαλανάκη.
- Μέσα στον Φεβρουάριο θα κυκλοφορήσει η συλλογή «Δίφορα- βιβλίο δεύτερο» του Κωστή Φραγκούλη- Ανταίου. Το βιβλίο θα παρουσιαστεί σε Ηράκλειο και Σητεία.
- Τα έργα των μαθητών που πήραν μέρος στον Παγκρήτιο διαγωνισμό της Στέγης και διακρίθηκαν εκδίδονται. Το βιβλίο αφορά τους τρεις πρώτους διαγωνισμούς
- Το ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου«142» που αφορά στους πρόσφυγες, γίνεται προσπάθεια να έρθει στη Σητεία, συνοδευόμενο από τον δημιουργό του , για προβολή και συζήτηση στη συνέχεια Ο τίτλος παραπέμπει στην ποινή φυλάκισης στην οποία καταδικάστηκε στη χώρα μας ο Μοχάμαντ Χανάντ Αμπντί.
- Συνεχίζονται ο Μαθητικός και ο Φοιτητικός διαγωνισμός.
- Εκπαιδευτική δράση, για μικρούς μαθητές ετοίμασε η φιλόλογος Σοφία Φουστέρη.
- Παιχνίδι πολλαπλής επιλογής έχει σχεδιάσει η Αγγέλα Χρηστάκη, «ούτως ώστε η νέοι, δηλαδή τα παιδιά ακόμη και του δημοτικού, να αρχίσουν να ενδιαφέρονται για τον Κορνάρο», μας λέει η Αλίκη Γαλανάκη.
- ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΔΩ:
ΝΙΚΟΣΝΙΚΟΛΑΟΥ