Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΑΓΡΟΤΙΚΑΕΓΓΡΑΦΟ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΖΗΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

ΕΓΓΡΑΦΟ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΖΗΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Σητεία, 03/07/2024

 

ΠΡΟΣ: 

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Αχαρνών 2, Τ.Κ.10176, Αθήνα

Υπόψη:  Υπουργού  κ. Τσιάρα Κωνσταντίνου

 

 

Κοινοποίηση:  1) Α’ Αντιπρόεδρο της Βουλής &

Βουλευτή Λασιθίου

κ. Πλακιωτάκη Ιωάννη

2) Βουλευτή Λασιθίου

κα. Σπυριδάκη Αικατερίνη

3) Πρόεδρο ΕΛΓΑ

κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο

4) Περιφερειάρχη Κρήτης

κ. Αρναουτάκη Σταύρο

5) Αντιπεριφερειάρχη Ν. Λασιθίου

κ. Ανδρουλάκη Ιωάννη

 

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει από τους θεσμικούς φορείς και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις υπηρεσιακών και επιστημονικών παραγόντων, η περιοχή του Δήμου Σητείας έχει υποστεί την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, μεγάλη καταστροφή στην ελαιοκαλλιέργεια από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

 

Είναι μια οδυνηρή πραγματικότητα για τον αγροτικό κόσμο της Σητείας, ο οποίος βρίσκεται για δυο συνεχόμενα χρόνια αντιμέτωπος με μια πρωτοφανούς έκταση μείωσης της παραγωγής και για τέταρτη φορά από το 2018, εξαιτίας της ακραίας ξηρασίας, του καύσωνα τους θερινούς μήνες και με ελάχιστες βροχοπτώσεις τον χειμώνα (ελαιοκομική περίοδος 1)  2018/2019, 2) 2021/2022, 3) 2023/2024, 4) 2024/2025)  .

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η ακαρπία και η σχινοκαρπία στην περιοχή είναι πάνω από 65% και σε ορισμένες περιοχές ανέρχεται στο 90%.

Δεδομένου ότι  η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων στην περιοχή και επειδή υπήρξε μειωμένη παραγωγή και τα προηγούμενα χρόνια, οι ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση και η οικονομία της περιοχής σε εξαιρετικά  χαμηλά  επίπεδα, αφού  δεν  δόθηκαν  αποζημιώσεις  για  τις

 

προηγούμενες καταστροφές,  παρά τις ενέργειες που έγιναν στις υπηρεσίες σας.

Κατά συνέπεια, απαιτείται μέριμνα ώστε να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την καταγραφή των ζημιών και εν συνεχεία την εξεύρεση πόρων για την καταβολή των αναλογούντων αποζημιώσεων για την αναπλήρωση του εισοδήματος των αγροτών.

Επειδή οι συγκεκριμένες ζημιές στην ελαιοκαλλιέργεια δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποδεχτεί τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή στις καλλιέργειες και όπως γνωρίζουμε έχει προχωρήσει σε εγκρίσεις πακέτων αποζημιώσεων, όταν τα δυσμενή κλιματικά φαινόμενα έχουν καταστρέψει περισσότερο από 30% της μέσης παραγωγής του επιλέξιμου γεωργού.

Κύριε Υπουργέ, παρακαλούμε όπως

  1. Διερευνηθεί και εκτιμηθεί άμεσα από τις Υπηρεσίες σας το μέγεθος της ζημιάς στην παραγωγή, καθώς και το ύψος του οικονομικού πλήγματος της  αγροτικής περιοχής μας, η οποία στηρίζεται κυρίως στην ελαιοκαλλιέργεια
  2. Ενεργήσετε ανάλογα με την απόφαση που οριστικοποιήθηκε στη συνεδρίαση του ΕΛΓΑ της 31 Μαίου 2021, που αφορά τις μη καλυπτόμενες ζημίες και αναφέρεται στην καταγραφή των ζημιών από τον Οργανισμό που εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή, ενώ για τις αποζημιώσεις που θα απαιτηθούν, οι πόροι να καλυφθούν από άλλες πηγές του κρατικού προϋπολογισμού.

 

 

Με τιμή

 

 

Ο Πρόεδρος της                 ο Δήμαρχος                             ο Πρόεδρος του

Ένωσης Σητείας                Σητείας                             Αγροτικού Συλλόγου Σητείας

 

 

 

 

 

 

Μανώλης                          Γεώργιος                                  Γεώργιος

Μαυροματάκης                  Ζερβάκης                                  Τσιφετάκης

 

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα