Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΜΟΥΣΙΚΑ ΝΕΑΠόσο κόστισε στην ΕΡΤ η πλέον επεισοδιακή Eurovision στην ιστορία του θεσμού

Πόσο κόστισε στην ΕΡΤ η πλέον επεισοδιακή Eurovision στην ιστορία του θεσμού

Το κόστος της ελληνικής συμμετοχής

Δημοσίευση 13/5/2024 | 20:22

Ο 68ος διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision εκτός από αξιόλογα τραγούδια προσέφερε στο τηλεοπτικό κοινό και αρκετά παρασκηνιακά ευτράπελα. Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε πρώτη φορά το 1956 και από τότε, οι απανταχού θαυμαστές της Eurovision, ανυπομονούν όλο το χρόνο για την διοργάνωση.

Ο φετινός διαγωνισμός ο οποίος διοργανώθηκε στο Μάλμε της Σουηδίας από τον Πέμπτη 9 Μαΐου έως και το Σάββατο 11 Μαΐου προκάλεσε ποικίλα σχόλια τόσο για το περιστατικό το οποίο βαραίνει τον Joost Klein, εκπρόσωπο της Ολλανδίας, όσο για τα όσα συνέβησαν με την Ισραηλινή συμμετοχή αλλά και για τα… χασμουρητά της Μαρίνας Σάττι.

Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από την Μαρίνα Σάττι η οποία έριξε το… «ZARI» της, και αν και έκανε το στάδιο να σειστεί με την ερμηνεία και την ενέργειά της και απέσπασε θερμό χειροκρότημα δεν κατάφερε να μπει στην τελική δεκάδα.

Μαρίνα Σάττι και «ZARI» βρέθηκαν στην 11η θέση και πριν καλά – καλά η ελληνική αποστολή επιστρέψει στην Ελλάδα έχουν ξεκινήσει τα σχόλια για το πόσο κόστισε αυτή η συμμετοχή.

Ποιος διοργανώνει την Eurovision

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Ποιος διοργανώνει την Eurovision και τι ακριβώς είναι ο συγκεκριμένος μουσικός διαγωνισμός; Η Eurovision είναι μια μη κερδοσκοπική εκδήλωση η οποία διοργανώνεται από την EBU (European Broadcasting Union).

Τι είναι η EBU

Η EBU, η οποία φέτος τα… άκουσε για τα καλά εξαιτίας των αντανακλαστικών που (δεν) επέδειξε στο θέμα της Ισραηλινής συμμετοχής αλλά και του Ολλανδού Joost Klein ο οποίος τελικά αποβλήθηκε από τον διαγωνισμό, είναι η ευρωπαϊκή συμμαχία δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών. Στην συγκεκριμένη συμμαχία συμμετέχει η ΕΡΤ.

Κάθε χρόνο, οι χώρες που συμμετέχουν στην EBU πληρώνουν ένα τέλος συμμετοχής και οι συμμετέχοντες οργανισμοί (στη δική μας περίπτωση η ΕΡΤ) στέλνουν ένα τραγούδι το οποίο θα εκπροσωπήσει τη χώρα.

Νικήτρια χώρα αναδεικνύεται αυτή, της οποίας ο εκπρόσωπος συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία από τις επιτροπές των χωρών που συμμετέχουν αλλά και του κοινού. Η νικήτρια χώρα είναι αυτή που την επόμενη χρονιά θα φιλοξενήσει και θα διοργανώσει τον επόμενο διαγωνισμό.

To 2025 η Eurovision θα λάβει χώρα στην Ελβετία η οποία είναι η νικήτρια χώρα του φετινού διαγωνισμού αφού το Nemo με το πολύ προσωπικό τραγούδι «The Code», το οποίο περιέγραφε το ταξίδι του ερμηνευτή προς την συνειδητοποίηση της non binary ταυτότητάς του κατέκτησε την πρώτη θέση.

Ποιος καλύπτει το κόστος της Eurovision σε κάθε χώρα

Κάθε άλλο παρά φθηνή διοργάνωση είναι η Eurovision ενώ το κόστος καλύπτεται κατά βάση από τους συμμετέχοντες ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς. Αυτό σημαίνει, ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, το κόστος της Eurovision «βαραίνει» την ΕΡΤ.

Οι Big-5

Εξαιτίας της «αρχής της αλληλεγγύης» το κόστος συμμετοχής για κάθε χώρα που συμμετέχει είναι διαφορετικό. Αυτό σημαίνει πως οι πιο ισχυρές οικονομικά χώρες σηκώνουν και μεγαλύτερο οικονομικό βάρος. Οι χώρες οι οποίες ανήκουν στην ομάδα «Big-5» είναι αυτές που έχουν και τη μεγαλύτερη συνεισφορά στο διαγωνισμό.

Ποιες είναι αυτές; Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Βρετανία. Οι συμμετοχές αυτών των χωρών μαζί με τη νικήτρια της προηγούμενης διοργάνωσης περνούν απευθείας στον τελικό του διαγωνισμού.

Οι υπόλοιπες χώρες διαγωνίζονται για την πρόκρισή τους στους δύο ημιτελικούς.

Το κόστος της ελληνικής συμμετοχής

Πόσο κόστισε όμως στην ΕΡΤ η φετινή συμμετοχή στη Eurovision; Το κόστος της ελληνικής συμμετοχής ξεπερνά τα 180.000 ευρώ σύμφωνα με την σχετική απόφαση που αναρτήθηκε στην Διαύγεια. Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμα και το booth από το οποίο ο Θανάσης Αλευράς και ο Ζερόμ Καλούτα μετέδωσαν τον διαγωνισμό έπρεπε να ενοικιαστεί από την ΕΡΤ. Η ενοικίαση του booth βάρυνε την ΕΡΤ με το ποσό των 9.870 ευρώ.

Φυσικά αυτά δεν είναι τα μόνα ποσά τα οποία κλήθηκε η ΕΡΤ να πληρώσει καθώς στο προηγούμενο ποσό πρέπει να προστεθούν και οι αμοιβές της αποστολής που βρέθηκε στο Μάλμο της Σουηδίας, το παράβολο της συμμετοχής της ΕΡΤ (το οποίο ξεπερνά τις 70.000 ευρώ) αλλά και όσα πληρώθηκαν στην δισκογραφική εταιρεία της Μαρίνας Σάττι για την προώθηση του τραγουδιού.

Να σημειωθεί ότι η περσινή συμμετοχή με τον Victor Vernicos κόστισε περισσότερα από 550.000 ευρώ.

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα