Ο Αντώνης Τάδε είναι ο ήρωας μας .Ήρωας όμως;
Ο Αντώνης Τάδε, είναι ο Δημήτρης Δείνα, ο Κωνσταντίνος Κάποιος, η Ελένη Αυτή και πολλοί άλλοι, ζουν σκέφτονται, δρουν όπως αυτός στη ζωή του, ως χαρακτήρας του έργου της Αλεξάνδρας Κ. «Επαναστατικές μέθοδοι για τον καθαρισμό της πισίνας σας», στην παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης που παρουσιάζεται το Σάββατο (22/03), στο Πολύκεντρο της Σητείας.
Το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, σε καμία περίπτωση δεν έχει απογοητεύσει, το αντίθετο κάνει τόσα χρόνια. Εδώ, έχουμε όμως και μια σημαντική συνεργασία, που προϊδεάζει πως τα πράγματα είναι ακόμα καλύτερα.
Είναι η Σοφία Δερμιτζάκη που στην πρώτη συνεργασία της με το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης σκηνοθετεί αυτό το έργο μιας συγγραφέως που ξεχωρίζει και περιορίζεται εκεί, αυτή τη φορά. Γιατί, είναι και ηθοποιός που έχει δοκιμαστεί σε εξαιρετικά απαιτητικούς ρόλους (αναφέρουμε ενδεικτικά τη Γυναίκα της Ζάκυνθος σε ένα μονόλογο που, όπως λεν οι κριτικές, «έγραψε» και επίσης έχει ασχοληθεί το σύνολο, σχεδόν μιας θεατρικής παράστασης(σκηνικά, ήχο κλπ.)
Η Σοφία Δερμιτζάκη μίλησε στον STYLE100 για την παράσταση, και ξεκινήσαμε από την αρχή: Από τον τίτλο. «Επαναστατικές μέθοδοι για τον καθαρισμό της πισίνας σας». Δηλαδή;
«Μιλάμε για μια γούρνα, έφτασε να θεωρεί ο Αντώνης Τάδε Ε ότι είναι πισίνα», μας λέει η Σοφία Δερμιτζάκη. «Βρίσκεται στο κτήμα του, στο βορειότερο μέρος της Κέρκυρας ,στον Ερημίτη. Το οποίο θέλει να το κάνει βίλλες για να τα πιάσει. Όμως μια μεγάλη επενδυτική εταιρεία θέλει να απαλλοτριώσει το σπίτι του Αντώνη Τάδε .Αντιστέκεται σε όλο τον κρατικό μηχανισμό και ανακηρύσσει το κτήμα ανεξάρτητο κράτος, κρατώντας όμηρους τα ίδια τα παιδιά του».
Σύγκρουση των δύο γενιών-αλλά όχι μόνο αυτό. Η κ. Δερμιτζάκη μιλά για «ένα πάρα πολύ εύστοχο κείμενο, πολύ έξυπνο έργο, σαρκαστικό, ειρωνικό για όλη τη νοοτροπία της ελληνικής οικογένειας και κατ’ επέκταση της ελληνικής κοινωνίας».
Η πραγματικότητα ξεπερνά τη φαντασία, ή τουλάχιστον να συμπορεύεται μαζί της, πολλές φορές, ειδικά το τελευταίο διάστημα πράγματα που λέγαμε πως δεν γίνονται, γίνονται μια χαρά.
«Θεωρώ πως τώρα το έργο είναι πιο επίκαιρο. Ειδικά σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος, επειδή μιλάει για όλα, την καταπάτηση γης από μεγάλες επενδυτικές εταιρείες, τα πεντάστερα το βλέπουμε πλέον παντού».
Ρωτώ για τη σκηνοθετική γραμμή που ακολούθησε σε ένα έργο που το δραματικό με το κωμικό στοιχείο συνυπάρχουν.
« Ανεβάσαμε το έργο με αλήθεια,. Συμβαίνουν τραγελαφικά πράγματα που είναι κωμικά, είναι και δραματικά όμως .Ο κόσμος γελάει γιατί τα αναγνωρίζει όλα αυτά. Αναγνωρίζουμε τους εαυτούς μας, τις οικογένειές μας και την κοινωνία».
Η «αγία ελληνική οικογένεια» σε αποδόμηση;
«Υπάρχει μια τάση αλληλεξάρτησης όπως πραγματικά συμβαίνει. Το βλέπουμε καθημερινά. Τα παιδιά του Αντώνη Τάδε δεν θέλουνε να φτιάνει τουριστικά καταλύματα ,θέλουν να απαλλοτριωθεί το κτήμα για να μπορέσουν να πάρουν τα χρήματα; Αν, και λένε πως λέει ότι δεν θέλουν να εξαρτώνται από αυτόν να μην ασχολείται μαζί τους. Είναι κλασικό σύμπτωμα της ελληνικής οικογένειας».
Υπάρχουν πολλές ανατροπές στο έργο, μας λέει η σκηνοθέτης ,χωρίς να αποκαλύπτει πολλά, εύλογα. «Ο κόσμος θα προβληματιστεί και θα μετακινηθεί λίγο στην καρέκλα του., Αλλά και χειροκροτεί στη διάρκεια της παράστασης».
Η Σοφία Δερμιτζάκη μιλά για μια πολύ καλή συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, «το καλύτερο, ίσως ,ΔΗΠΕΘΕ ,όπως λέει, κάνοντας ειδική αναφορά στη συμβολή της καλλιτεχνικής διευθύντριας Έφης Θεοδώρου.
Χαρακτηρίζει ώριμο και απαιτητικό το θεατρικό κοινό της Κρήτης, «και ειδικά στη Σητεία θεωρώ ότι είχε πολύ καλό κοινό», μας λέει.
Η ταυτότητα της παράστασης : «Επαναστατικές μέθοδοι για να καθαρίσετε την πισίνα σας» της Αλεξάνδρας Κ.
Σκηνοθεσία: Σοφία Δερμιτζάκη
Σκηνικά, Κοστούμια: Ευαγγελία Καμπουράκη
Φωτισμοί: Αντώνης Αλεξάκης
Video art: Μαρία Παπαδάκη
Φωτογραφίες αφίσας – προβών – παράστασης: Γιώργος Αναστασάκης – South Space for photography
Τrailer: Φωτόπολις Χανιά
Design: Κωστής Σωτηράκος
Παίζουν: Κατερίνα Λασηθιωτάκη, Κώστας Μεταξάκης, Ιωάννα Σταμούλη, Στέφανος Τσιφάς.
ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ 9μ.μ.
Ακούστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη:
ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ