Τα βραβεία τιμής και ευγνωμοσύνης 2021 της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Λασιθίου
Λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορωνοϊού η καθιερωμένη κατ’ έτος τελετή απονομής κρίθηκε από το Δ.Σ. ότι δε θα πρέπει να πραγματοποιηθεί.
H Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου στη συνεδρίαση της 16ης Δεκεμβρίου 2021 αποφάσισε, για έκτη συνεχή χρονιά, να τιμήσει ανθρώπους και φορείς οι οποίοι με το έργο τους συμβάλλουν στην ανάδειξη της πολιτιστικής φυσιογνωμίας του Νομού Λασιθίου.
Ομόφωνα αποφασίστηκε να απονεμηθεί τίτλος «Τιμής και Ευγνωμοσύνης 2021»:
Στην Καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μαρία Αρακαδάκη, για τη συμβολή της στην ανάδειξη των μνημείων και της Ιστορίας του Νομού Λασιθίου.
Η Καθηγήτρια Μαρία Αρακαδάκη με τις μελέτες της και το συγγραφικό της έργο έχει συμβάλει σημαντικά στην ανάδειξη, τεκμηρίωση και διάδοση του πολιτισμού και της Ιστορίας της Σπιναλόγκας, του Νοφαλιά και άλλων μνημείων και οχυρώσεων της Κρήτης και ιδιαιτέρως της Ανατολικής και του Νομού Λασιθίου.
Στον εικαστικό καλλιτέχνη Ρουσσέτο Παναγιωτάκη, για τη συμβολή του στην ανάδειξη της Μυθολογίας και της Ιστορίας της Κρήτης και ιδιαιτέρως της μινωικής περιόδου.
Ο Ρουσσέτος Παναγιωτάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1944, σπούδασε ζωγραφική και εργάστηκε με τα μεγαλύτερα γραφιστικά γραφεία των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, με περιοδικά και εφημερίδες, στη διακόσμηση περιπτέρων εκθέσεων κ.ά. Έχει ασχοληθεί ακόμα με τη σκηνογραφία, τη σχεδίαση εντύπων, το ραδιόφωνο και έχει κάνει πλήθος εκθέσεων με έργα του. Ένα σημαντικό μέρος αυτών είναι εμπνευσμένο από τη Μυθολογία που αφορά το Οροπέδιο Λασιθίου.
Στον Πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Γουλιέλμο, για τη συμβολή του στην Ορθοδοξία και στην Εκπαίδευση, καθώς και για το κοινωνικό του έργο.
Ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Γουλιέλμος γεννήθηκε στο Ορεινό το 1931. Είναι πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπηρέτησε ως εφημέριος σε πολλές ενορίες της Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας και στη Μέση Εκπαίδευση ως καθηγητής, υποδιευθυντής και διευθυντής στο Λύκειο Σητείας. Από το 1994 είναι Πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Σητείας. Ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Γουλιέλμος από τις διάφορες θέσεις που υπηρέτησε ανέπτυξε πλούσιο ποιμαντικό και κοινωνικό έργο.
Στο Ινστιτούτο Μελέτης Προϊστορίας Αιγαίου Ανατολικής Κρήτης, για τη συμβολή του στη διάσωση και ανάδειξη των αρχαιολογικών μνημείων του Νομού Λασιθίου.
To Ινστιτούτο Μελέτης Προϊστορίας Αιγαίου Ανατολικής Κρήτης είναι ένα ερευνητικό ινστιτούτο εγκατεστημένο στην Παχειά Άμμο. Ιδρύθηκε το 1997 και ανήκει στο Ινστιτούτο Προϊστορίας Αιγαίου που βρίσκεται στη Φιλαδέλφεια.
Ο κύριος σκοπός του είναι η προαγωγή και η διευκόλυνση της αρχαιολογικής έρευνας στο Αιγαίο, με ειδική εστίαση στην Ανατολική Κρήτη, όπου υποστηρίζει αμερικανικά και ελληνοαμερικανικά projects
Στις εγκαταστάσεις του στην Παχειά Άμμο παρέχει χώρο για τη φύλαξη των ευρημάτων από ανασκαφές στην περιοχή, αλλά και εκτεταμένες εγκαταστάσεις, περιλαμβανομένων και εργαστηρίων, για τη μελέτη τους. Επίσης, διαθέτει μια από τις πιο σημαντικές βιβλιοθήκες στην Κρήτη. Οργανώνει, ακόμα, τακτικά διαλέξεις σχετικές με τον σκοπό του και προσφέρει πρακτική άσκηση σε υποψήφιους μελετητές στο πεδίο του. Οι δραστηριότητές του στη Μινωική Αρχαιολογία θεωρούνται ιδιαίτερης σημασίας κυρίως για τις περιοχές του Μόχλου, της Ψείρας, του Αζοριά, των Γουρνιών και του Καβουσίου.
Λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορωνοϊού η καθιερωμένη κατ’ έτος τελετή απονομής κρίθηκε από το Δ.Σ. ότι δε θα πρέπει να πραγματοποιηθεί. Εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα προγραμματιστεί ειδική εκδήλωση προκειμένου να γίνει γνωστό ευρύτερα το έργο των τιμωμένων.
cretalive