Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΛΑΣΙΘΙΎψιστη διάκριση για τον Λασιθιώτη γλωσσολόγο Χριστόφορο Χαραλαμπάκη που έγινε τακτικό μέλος...

Ύψιστη διάκριση για τον Λασιθιώτη γλωσσολόγο Χριστόφορο Χαραλαμπάκη που έγινε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

 

Περιποιεί μεγάλη τιμή για τον ίδιο πρώτα από όλα, τιμή στην οποία έχει αναμφισβήτητα δικαίωμα, αλλά τιμή και για τον τόπο του, η είσοδος του στην Ακαδημία Αθηνών.
Μιλάμε για τον καθηγητή Γλωσσολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Χριστόφορο Χαραλαμπάκη που από την Πέμπτη είναι μέλος της Ακαδημίας, μετά από μια πολυετή επιστημονική -εκπαιδευτική πορεία.
Με καταγωγή από την Ανατολή Ιεράπετρας, ο Χριστιόφορος Χαραλαμπάκης, έρχεται στην Ακαδημία για να καλύψει ένα κενό στο Ανώτατο Πνευματικό Ίδρυμα της χώρας που υπήρχε από το 1941, μετά τον θάνατο του «πατριάρχη» της Γλωσσολογίας Γεωργίου Χατζηδάκη, περνώντας μέσα απο αντιξοότητες που έχουν να κάνουν όχι μόνο με «πνευματικές» διαδρομές αλλά και με μικρόψυχες και με μικρόνοες , να μας επιτρέψετε να πούμε, πολεμικές που δέχτηκε από προβεβλημένο συνάδελφο του.

Με ένα εξαιρετικό κείμενο, ο Μιλτιάδης Παπαδάκης, που μας έκανε γνωστή την είδηση, στοχεύει στην ουσία αυτής της τιμής αλλά και στην ουσία του ανθρώπου που ανέβηκε εκεί που έπρεπε, και χαιρετίζει τον φίλο του, αναφέροντας σημαντικά στοιχεία τη ζωής του , τη προσωπικής και της επιστημονικής του διαδρομής.

Ολόκληρο το κείμενο του Μιλτιάδη Παπαδάκη:

“Λασιθιώτικη κορυφαία διάκριση

Οι πύλες του Παραδείσου (της Ακαδημίας Αθηνών θέλω να πω) άνοιξαν την Πέμπτη που μας πέρασε,20 Οκτωβρίου 2022,για να εισέλθει θριαμβευτής στο μοναδικό κρατικό Ανώτατο Πνευματικό Ίδρυμα της χώρας μας, παρέα με κορυφαίες προσωπικότητες της Επιστήμης, των Γραμμάτων και των καλών Τεχνών, ύστερα από μια ακανθώδη αλλά θαυμαστή επιστημονική διαδρομή μισού αιώνα (1972-2022), ο Λασιθιώτης ομότιμος καθηγητής Γλωσσολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών, ο Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, μέλος οκταμελούς πάμφτωχης οικογένειας από την Ανατολή Ιεράπετρας. Και τούτο «παρά τις μηχανορραφίες και τις επί δεκαετίες αναβολές με δάκτυλο εμφανή και απρόκλητο του φερόμενου ως εθνικού γλωσσολόγου». Εκείνη την Πέμπτη (20-10-22), ημέρα σημαντική, με την ιστορική απόφαση της Ακαδημίας να καλύψει επιτέλους την από το 1941 κενή θέση μετά το θάνατο του «πατέρα» της Γλωσσολογίας, Γεωργίου Χατζιδάκη,
«κι΄ο ουρανός καμάρωνε, κ΄η γη χειροκροτούσε».
(Διον.Σολωμός, Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι Σχ.Γ΄απ.4 στίχ.7)


Ο Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία, διδάκτορας της Φιλοσοφικής του Παν/μίου της Κολωνίας, καθηγητής Γλωσσολογίας στη Φιλοσοφική Παν/μίου Κρήτης (1983-93),μετακλητός στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπ/σης του Παν/ίου Αθηνών (1993-2000),καθηγητής Γλωσσολογίας στη Φιλοσοφική Αθηνών (2000-2015), παραμένει αειθαλής και μάχιμος μέχρι σήμερα. Έργο ζωής του το Χρηστικό Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας της Ακαδημίας Αθηνών, του οποίου η νέα βελτιωμένη και εμπλουτισμένη έκδοση, με αποκλειστική επιμέλεια του ιδίου και μάλιστα αφιλοκερδώς, αναμένεται σύντομα.
Η εκλογή του αδελφικού μου φίλου ως τακτικού μέλους της Ακαδημίας Αθηνών αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς είναι ο πρώτος Λασιθιώτης πνευματικός εργάτης, που φέρει επάξια τον τίτλο του Ακαδημαϊκού , αλλά και ο πρώτος γλωσσολόγος ύστερα από τον θάνατο του Ακαδημαϊκού Γεωργίου Χατζιδάκη το 1941,που τιμάται με την ύψιστη τιμή του Ακαδημαϊκού και μάλιστα με 24 ψήφους, τις περισσότερες τα τελευταία χρόνια στην εκλογή τακτικών μελών.
Με λόγια απλά, με ταπεινοφροσύνη, όπως πάντα, με επίγνωση πλήρη του χρέους του, σχολίασε την εκλογή του ο Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, ευχαριστώντας τα μέλη της Ακαδημίας για την ύψιστη τιμή που του επεφύλαξαν.
Για μένα ο τιμώμενος σήμερα παραμένει η ενσάρκωση της ηθικής, η
προσωποποίηση της ακεραιότητας, της εντιμότητας ,της υπευθυνότητας, της ευσυνειδησίας , της αρετής με μια λέξη. Ο τιμώμενος σήμερα παραμένει διαχρονικό διαμάντι ως άνθρωπος και ως επιστήμονας και ακολουθεί ως άλλος Ηρακλής τον δρόμο της αρετής, αποσυνδέοντας το ανέβασμά του «από του κισσού το πλάνο ψήλωμα/σε ξένα αναστηλώματα δεμένο». Θεωρώ τη γνωριμία μου και τη «μπιστική φιλιά» μου με τον τιμώμενο εύνοια της Τύχης, θείο δώρο. Σήμερα, μια ιστορική κρίση της Ακαδημίας μού προκαλεί πλημμυρίδα συμπαθητικών συναισθημάτων, επιβεβαιώνει τις προσδοκίες μου και δικαιώνει πανηγυρικά τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις μου, όπως σημείωνα από το Ρέθυμνο στις 13-2-2015 (βλ.Περιοδικό «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ» ΝΣΤ΄ τόμος (2015-2020) σελ.631-35)
Φίλτατε Χριστόφορε, έρρωσο ευδαιμονών.
Σου εύχομαι ολόψυχα ατομική και οικογενειακή υγεία και γαλήνη, για να συνεχίσεις να προσφέρεις και συνάμα να δρέπεις τους καρπούς των κόπων σου.

Σητεία 21 Οκτωβρίου 2022

Με φιλικά-αδελφικά αισθήματα

Μιλτιάδης Παπαδάκης, Φιλόλογος”

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα