Το Εργατοϋπαλληλικό κέντρο Νομού Λασιθίου, εκφράζει την πλήρη στήριξή του στους
υγειονομικούς και στην Παγκρήτια πανυγειονομική κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο την Τετάρτη 27 Μαΐου, στις 12:00 στην Πλατεία Ελευθερίας και καλεί όλους τους εργαζόμενους να δώσουν δυναμικό παρών.
Η κατάσταση και στα Νοσοκομεία του Νομού Λασιθίου, όπως και σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Η δραματική υποστελέχωση, η εξάντληση του προσωπικού και η αδυναμία κάλυψης βασικών υπηρεσιών υγείας αποτελούν αποτέλεσμα της χρόνιας απαξίωσης της δημόσιας περίθαλψης.
Ένα νοσοκομείο χωρίς το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό δεν μπορεί να λειτουργήσει, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των πολιτών και τη συνοχή της κοινωνίας. Η υποβάθμιση της δημόσιας υγείας πλήττει συνολικά τον κόσμο της εργασίας, τις οικογένειες, τις τοπικές κοινωνίες και την οικονομία. Η μετακύλιση του κόστους περίθαλψης στους πολίτες και η σιωπηλή ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.
Οι υγειονομικοί απαιτούν:
- Πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων νοσοκομείων, της ΠΦΥκαι του ΕΚΑΒ με το αναγκαίο ΜΟΝΙΜΟ προσωπικό πλήρους αποκλειστικής απασχόλησης. Αύξηση οργανικών θέσεων
νοσοκομείων. Ταυτόχρονη ανοικτή προκήρυξη ΟΛΩΝ των κενών
θέσεων με κίνητρα.
- Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
- Να μην συγχωνευτεί/κλείσει κανένα τμήμα, νοσοκομείο, κέντρο υγείας. Όχι στο νέο «χάρτη υγείας».
- Άμεση ενίσχυση δομών ψυχικής υγείας παιδιών και ενηλίκων με μόνιμο προσωπικό. Όχι στη συγχώνευση δομών ψυχικής υγείας
- Κατάργηση των πληρωμών των ασθενών. Κατάργηση συμμετοχής για φάρμακα, εξετάσεις, νοσηλείες.
- Όχι στη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε αυτοχρηματοδοτούμενες επιχειρήσεις με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας.
- Όχι στην είσοδο ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία. Κατάργηση πληρωμής ασθενών στα απογευματινά ιατρεία/χειρουργεία των δημόσιων νοσοκομείων.
- Όχι σε εκχώρηση υπηρεσιών ΕΣΥ σε εργολάβους.
- Επαρκής αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση υγείας, σύμφωναμε τις ανάγκες.
- Αύξηση 20% βασικού μισθού, επαναφορά 13ου-14ου μισθού, διπλασιασμό ωρομισθίου εφημερίας.
- Ένταξη στα ΒΑΕ όλων των υγειονομικών.
- Όχι στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Σταθερό ωράριο, 6ωρο-5ημερο-30ωρο (για ΒΑΕ).
- Μέτρα υγείας και ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς.
Απαιτούμε να ικανοποιηθούν άμεσα τα δίκαια αιτήματά τους.
Η Διοίκηση

