Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΣΗΤΕΙΑ Eνημερωτική συνάντηση για το έργο LIFE AgrOassis

 Eνημερωτική συνάντηση για το έργο LIFE AgrOassis

 

 Eνημερωτική συνάντηση για το έργο LIFE AgrOassis

 

Tο Σάββατο  18 Μαρτίου  πραγματοποιήθηκε  στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου  Σητείας η ενημερωτική  συνάντηση με τους παραγωγούς  και τους Γεωτεχνικούς της περιοχής στο πλαίσιο του έργου AgrOassis του προγράμματος LIFE ,  στο οποίο για την περιοχή της Κρήτης εταίρος είναι ο Δημοτικός Οργανισμός Κοινωνικοπολιτιστικής Ανάπτυξης Σητείας ( ΔΟΚΑΣ). Έγινε ενδελεχής ενημέρωση από την επιστημονική ομάδα του έργου:

  • Μαρία Σκέντερ, Γεωπόνο, MSc Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος & Ανώτερη Λειτουργός Περιβαλλοντικής Έρευνας στο Ίδρυμα Λαόνα  τον
  • Χαρίτων Καλαϊτζίδης, Γεωπόνος, Συντονιστής Έρευνας & Μελετών στο Τμήμα Γεωπληροφοριών περιβαλλοντολογικής διαχείρισης, στο  Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ), ενώ μέσο τηλεδιάσκεψης συμμετείχε,
  • Δρ. Καβαλάρης Χρήστος Γεωπόνος, Διδάκτορας Γεωργικής Μηχανολογίας  από το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Το έργο AgrOassis στοχεύει:

  • Στην προσαρμογή των καλλιεργειών στην κλιματική αλλαγή δίνοντας έμφαση σε μέτρα περιορισμού της διάβρωσης και υποβάθμισης των εδαφών, καλύτερη αξιοποίηση του νερού της βροχής, αύξησης της βιοποικιλότητας.
  • Στη χάραξη πολιτικής που να υποστηρίζει τη μετάβαση προς την αειφορική γεωργία και την κυκλική οικονομία.
  • Στην αναβάθμιση του ρόλου του παραγωγού στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
  • Στην εισαγωγή των αγροτών σε γεωργικές πρακτικές που υποστηρίζουν την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή (CCA).
  • Στην τεκμηρίωση στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ανάγκης να καθιερωθούν μέτρα ενθάρρυνσης των αγροτών για την εφαρμογή τέτοιων πρακτικών.

Το έργο θα έχει διάρκεια 3 χρόνια με έρευνα πεδίου, με στόχο τα αποτελέσματα του να αποτελέσουν μια ισχυρή απόδειξη και να πείσουν τους παραγωγούς να εφαρμόσουν  φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές στα χωράφια τους, με στόχο την μετρίαση των προβλημάτων από την κλιματική αλλαγή και την γενικότερη προστασία του περιβάλλοντος.

Για την περιοχή της Σητείας, που βρίσκεται σε υψηλή ζώνη ερημοποίησης, έχουν επιλεγεί δύο πειραματικές εφαρμογές : 1) η φύτευση φυτοφρακτών κυρίως για την ενίσχυση της βιοποικιλότητας και όχι μόνο 2) η εφαρμογή  κατεργασίας διατήρησης (ακαλλιέργεια) με εδαφοκάλυψη σε 500 στρέμματα ελαιώνων.

Παρακαλούμε τους αγρότες που επιθυμούν να συμμετέχουν στην παραπάνω δράση να  επικοινωνήσουν με το γραφείο του ΔΟΚΑΣ στο τηλ. 28430 23775, ώστε να συμπληρώσουν το έντυπο δήλωσης ενδιαφέροντος και για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα. Η διαδικασία είναι ανοικτή και θα διαρκέσει  μέχρι 29/09/2023  όπου θα γίνει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων με οικονομική βράβευση των αγροτών.

Ευχαριστούμε όλους τους παραγωγούς για την συμμετοχή τους και το ενδιαφέρον τους και όλους τους ομιλητές που συμμετείχαν στην 2η ενημερωτική συνάντηση για το έργο LIFE AgrOassis .

 

Εκ του Δ.Ο.Κ.Α.Σ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα