Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΚΡΗΤΗO STYLE 100 στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Γοργολαΐνη(βιντεο)

O STYLE 100 στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Γοργολαΐνη(βιντεο)

 

Η μονή του Αγίου Γεωργίου Γοργολαΐνη βρίσκεται σε υψόμετρο 480μ στους πρόποδες του όρους Κουδούνι, κοντά στο χωριό Ασίτες και 24χλμ νότια του Ηρακλείου. Είναι κτισμένη σε μια καταπράσινη τοποθεσία με θεόρατα πλατάνια, κυπαρίσσια και πρίνους. Μάλιστα ένα κυπαρίσσι κι ένα πλατάνι της μονής έχουν ανακηρυχτεί διατηρητέα φυσικά μνημεία από το ελληνικό κράτος.

Το τοπωνύμιο Γοργολαΐνης ή Βουρβουλολαΐνης σημαίνει «αυτός που γεμίζει τα λαγήνια (στάμνες) γρήγορα», προφανώς λόγω της μεγάλης ροής της πηγής που βρίσκεται μέσα στο χώρο του μοναστηριού. Κατά μία άλλη εκδοχή το όνομα είναι Γοργολεήμονος, που σημαίνει «αυτός που προσφέρει γρήγορη ελεημοσύνη» και αναφέρεται στη χάρη του Αγίου Γεωργίου. Άλλωστε η ανδρική μονή, από τις αρχαιότερες στην Κρήτη, αναφέρεται σε έγγραφο του 1320 ως μονή Άη Γιώργη του Γοργού.

Δίπλα ακριβώς από τον Ναό προς την δυτική πλευρά έχει ανοικοδομηθεί ένας καινούργιος ναός  με την ονομασία Άγιος Παΐσιος του οποίου τα εγκαίνια δεν έχουν γίνει ακόμα

Ο STYLE 100 βρέθηκε στο μοναστήρι ανήμερα της εορτής του Ιερομάρτυρος Γεωργίου Νεαπολίτου από όπου και τα παρακάτω βίντεο:

Ηγούμενος της ιεράς μονής είναι ο Αρσένιος Σαλούστρος και  Iερομόναχος, ο Ειρηναίος.

 

 

Με θερμά λόγια μίλησε  ο Αρχιμανδρίτης Νικηφόρος Κουνάλης για τον Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας Κύριλλο.

http://STYLE100FM.GR

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα