Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΣΗΤΕΙΑΑλέξανδρος Αλεξάκης: Θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις να μείνει...

Αλέξανδρος Αλεξάκης: Θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις να μείνει ανοιχτό το σχολείο της Σκοπής και όλα τα σχολεία της περιοχή (ηχητικό-βίντεο-φωτο)

Αρνητική ήταν η απόφαση της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου στην εισήγηση-και αποφασισμένη από καιρό,  όπως φαίνεται-εγκύκλιο-εισήγηση από το Πρωτοβάθμιο όργανο των εκπαιδευτικών Λασιθίου, για κλείσιμο του σχολείο της Σκοπής και υποβάθμιση του νηπιαγωγείου Παλαικάστρου, όπως είπε, λίγο μετά τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Σητείας Αλέξανδρος Αλεξάκης, που πήρε μέρος στη συνεδρίαση.
Σήμερα, το δημοτικό σχολείο της Σκοπής τελεί υπό κατάληψη, ως αντίδραση στην εγκύκλιο για το κλείσιμό του. Το απόγευμα το θέμα μπαίνει προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο που θα πάρει απόφαση υπέρ ή κατά.
«Πρέπει και οφείλουμε να παλέψουμε να μείνει ανοιχτό το σχολείο. Το ζήτημα βέβαια είναι και κοινωνικό. Όταν ένα σχολείο κλείνει ένα χωριό ερημώνει, αυτός είναι κανόνας. Οι νέες οικογένειες φεύγουνε, συνεπώς το χωριό συρρικνώνεται, ερημώνει. Και γνωρίζουμε ότι την περιοχή του Λασιθίου είναι ματωμένη περιοχή. Είμαστε μία περιοχή που έχει ματώσει πάρα πολύ», μας λέει ο Αλέξανδρος Αλεξάκης . Και συνεχίζει:
«Η εκπαίδευση των παιδιών μας είναι ένα από τα ζητήματα που αφορούν περίπου το 1/3 της κοινωνίας. Είναι ένα από τα πρώτιστα ένα πρωτεύον ζήτημα. Και αποτελεί σίγουρα προμετωπίδα και των διεκδικήσεων και των αναζητήσεων που έχουμε και ως γονείς και ως εκπαιδευτικοί. Σίγουρα έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία η απόφαση, εισήγηση για να το πω πιο σωστά της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Λασιθίου ,προς το δήμο και την Επιτροπή Παιδείας που μόλις ολοκληρώθηκε, με ομόφωνη αρνητική απόφαση για το κλείσιμο του σχολείου της Σκοπής και την υποβάθμιση του νηπιαγωγείου του Παλαικάστρου.
Προφανώς αυτή η απόφαση έπεσε ως κεραυνός στο ερευνών συνέδρια ,αλλά υπάρχει προηγούμενο. Προηγήθηκε πέρυσι ο υποβιβασμός του δημοτικού σχολείου της Σκοπής σε μονοθέσιο και δημιουργήθηκαν φυγόκεντρες. δυνάμεις σε γονείς, βλέποντας το σχολείο τους να είναι υποστελεχωμένο.
Το ζήτημα αυτό αναδείχθηκε πλειστάκις από μας.
Θέλουμε όλα τα παιδιά να έχουν, τα ίδια μορφωτικά δικαιώματα. Ωστόσο κωφεύει ενδεχομένως η διοίκηση της εκπαίδευσης του Λασιθίου, της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ο αριθμός βέβαια των μαθητών σήμερα, δικαιολογεί τη λειτουργία του ως διθέσιο σχολείο, και πρέπει να αναλογιστούμε ότι και του χρόνου οι εγγραφές οι οποίες θα έρθουν θα είναι τόσες που υπερκεράσουν και καλύπτουν το νόμιμο αριθμό για το δημοτικό σχολείο.
Συνεχείς υποβιβασμοί σχολείων στην περιοχή

Από οι τι φαίνεται η αποδυνάμωση της παιδείας, ιδιαίτερα στην περιφέρεια , είναι μια σταθερή επιλογή, και αυτό το αποδεικνύει το ιστορικό των ενεργειών, όπως μας το παρουσιάζει ο κ. Αλεξάκη. Σημειώνει όμως πως «βιάστηκαν και φέτος έχουν τον αριθμό, ειδικά το σχολείο των Αρμένων και της Σφάκας. Ωστόσο φέτος είναι ακόμα άλλο ένα ζήτημα το οποίο αναδύθηκε η υποβιβασμός του νηπιαγωγείου του Παλαικάστρου, το οποίο και αυτό θα συζητηθεί σήμερα το βράδυ στο δημοτικό συμβούλιου. Ομόφωνα η Επιτροπή Παιδείας πήρε αρνητική απόφαση να μην υποβιβαστεί το νηπιαγωγείο του Παλαιοκάστρου, που είναι ένα ζωντανό χωριό της περιοχής μας με αυξητική τάση πληθυσμό , που είναι κοιτίδα και του τουρισμού. Θα πρέπει να ενισχυθούν αυτά τα σχολεία και όχι να υποβιβάζουμε

Απόψε ανοίγει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο

«Θα δώσουμε το παρών μαζί με τους γονείς,», μας λέει ο Αλέξανδρος Αλεξάκης, «ώστε να. Να δώσουμε ένα παλμό για την αντίδρασή μας σε αυτές τις αποφάσεις Το δημοτικό συμβούλιο δεν είναι δεσμευτικό όργανο. Συνεπώς, θα πρέπει να γίνουν και άλλες δράσεις. Έχουν βάλει στόχο το δημοτικό σχολείο της Σκοπής. Και το 15-16 όταν τύγχανε να είμαι τότε δάσκαλος εκεί, έγινε η προσπάθεια να κλείσει το σχολείο. Δώσαμε τον αγώνα μας και το κρατήσαμε το σχολείο άθικτο και αυξήσαμε και τους μαθητές.
Αποτελεί αφενός δικιά μας προσπάθεια διεκδικήσεων, αλλά θα συντονιστούμε με τους γονείς. Είναι σημαντικό η τοπική κοινωνία να το στηρίξει το σχολείο, , να εγγράφει τα παιδιά στο δημοτικό σχολείο της Σκοπής, ώστε να έχει τον νόμιμο αριθμό και να μην κινδυνεύει να κλείσει».

 

Πολιτική επιλογή η υποστελέχωση και το κλείσιμο των περιφερειακών σχολείων

«Αποτελεί ένα πολιτικό ζήτημα, πρωτίστως δηλαδή αποτελεί πολιτική του υπουργείου να κλείνει σχολεία. Και στόχαστρο βέβαια, είναι τα ολιγοθέσια και περιφερειακά σχόλια.
Εμείς σαν σύλλογος είχαμε ως πρόσταγμα και να στελεχώνονται με όλες τις ειδικότητες. Οι γονείς έχουνε ως πυξίδα την καλύτερη εκπαίδευση για τα παιδιά τους . Και όταν βλέπουν ένα σχολείο, το οποίο έχει λιγότερες μορφωτικές ευκαιρίες για το παιδί τους, δηλαδή λιγότερες ειδικότητες, βρίσκονται στη δύσκολη θέση να πάρουν μια απόφαση να φύγουν από το σχολείο.
Έχει καλλιεργηθεί τεχνηέντως από τη διεύθυνση εκπαίδευσης με την υποστελέχωση και να οδηγηθούμε όλα τα περιφερειακά σχολεία σε υποβιβασμό ή κλείσιμο»

Ειδικό σχολεία χωρίς ειδικότητες

Μια πρώτη αναφορά κάναμε με τον Α. Αλεξάκη στην κατάσταση που έχουν να αντιμετωπίσουν τα παιδιά και οι γονείς που έχουν ως μοναδική επιλογή το ειδικό σχολείο, όσον αφορά το δημόσιο τομέα τουλάχιστον, γιατί η στροφή προς ιδιώτες είναι και κοστοβόρα και ψυχοφθόρα. Αλλά, να που σήμερα , λόγω έλλειψης ειδικοτήτων , ο ιδιώτης είναι η διέξοδος. Γιατί, το δημόσιο αποφάσισε πως τα παιδιά που χρειάζονται την ειδική αγωγή, δεν πρέπει να στηρίζονται από όλες τις ειδικότητες.
Μας λέει ο Αλέξανδρος Αλεξάκης : «Τα τελευταία 2 χρόνια βλέπουμε τα παιδιά να μην έχουν ούτε τα απαραίτητα .Ένας γονιός που έχει ένα παιδί το οποίο μπορεί να φοιτήσει στο ειδικό σχολείο πολλές φορές δεν το πάει γιατί δεν έχει τις απαραίτητες ειδικότητες, λογοθεραπευτή, ψυχολόγο, εργοθεραπευτή, φυσιοθεραπευτή.
Ακούμε δικαιολογίες από τη διεύθυνση εκπαίδευσης ότι έχουμε λίγα παιδιά. Ο γονιός που έχει παιδιά με κάποια ζητήματα αναγκάζεται τρέχει στο Ηράκλειο ,σε ιδιώτες, με φοβερά κόστη
Το Σύνταγμα, αλλά και η κείμενη νομοθεσία προβλέπουν πως τα παιδιά μας αυτά, θα πρέπει να έχουν όλες τις ειδικότητες. Αποτελεί συνταγματικό δικαίωμα και μιλάμε για το αυτονόητο δικαίωμα να έχουν τις ίδιες ανάγκες και να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες σε αυτά τα παιδιά».

 

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:

http://STYLE100FM.GR

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα