Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑνακοίνωση διοργάνωσης διεθνούς συνεδρίου με τίτλο «“Η φύση των πραμάτω”: από τη...

Ανακοίνωση διοργάνωσης διεθνούς συνεδρίου με τίτλο «“Η φύση των πραμάτω”: από τη γένεση στη διάχυση και την πρόσληψη του Ερωτοκρίτου».

 

Η ΣΤΕΓΗ ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τη οργάνωση διεθνούς συνεδρίου με τίτλο «“Η φύση των πραμάτω”: από τη γένεση στη διάχυση και την πρόσληψη του Ερωτοκρίτου».

Η επιστημονική αυτή συνάντηση, τρίτη στη σειρά διεθνών συνεδρίων με γενικό θέμα «Ζητήματα ποιητικής και πρόσληψης του Ερωτοκρίτου» θα πραγματοποιηθεί από 22 έως 24 Ιουλίου 2022 στη Σητεία, στο Αμφιθέατρο του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (Τμήμα Διατροφής–Διαιτολογίας) με φυσική παρουσία των συνέδρων από την Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Στο επίκεντρο των εργασιών του συνεδρίου θα τεθούν ζητήματα που αφορούν, αφενός, τη λογοτεχνικότητα του «Ερωτοκρίτου» όπως αυτή τεκμηριώνεται μέσα από τον πολυφωνικό διάλογο του ποιητή με τη λογοτεχνία που διαμορφώθηκε κάτω από την επίδραση της ελληνορωμαϊκής παράδοσης στα χρόνια της πρώιμης νεωτερικότητας· κι αφετέρου, την ακτινοβολία της κρητικής Αναγέννησης και του «Ερωτοκρίτου» σε πολιτισμικά περιβάλλοντα όπου το ποίημα του Κορνάρου και η ελληνική παιδεία έπαιξαν δεσπόζοντα ρόλο στη σφυρηλάτηση της νεοελληνικής ιδιοπροσωπίας από τον 18ο αιώνα έως τις μέρες μας.

Ειδικότερα, οι θεματικοί άξονες του συνεδρίου είναι:

  • Tο μυθιστορικό διακείμενο του Ερωτοκρίτου
  • Zητήματα ποιητικής τέχνης στον Ερωτόκριτο
  • Ο Ερωτόκριτος στη φαναριώτικη κοινωνία
  • Ο Ερωτόκριτος στη νεοελληνική λογοτεχνία
  • Ο Ερωτόκριτος στη λαϊκή παράδοση
  • Ο Ερωτόκριτος στο θέατρο
  • Mεταφράσεις του Ερωτοκρίτου.

 

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

 

Πληροφορίες για το Συνέδριο και τις παράλληλες εκδηλώσεις του θα βρείτε στην ιστοσελίδα: https://www.vitsentzoskornaros.org/conference/2022/.

 

 

 

Επιστημονικός υπεύθυνος                   Για την οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου

 

Στέφανος Κακλαμάνης                                                      Γιώργος Γαλανάκης

 

 

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα