Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΑΑναφορά Κ. Σπυριδάκη για τον Νέο Δικαστικό Χάρτη του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Αναφορά Κ. Σπυριδάκη για τον Νέο Δικαστικό Χάρτη του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Αναφορά Κ. Σπυριδάκη για τον Νέο Δικαστικό Χάρτη του Υπουργείου Δικαιοσύνης

 

 

Με Αναφορά προς τη Βουλή, η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής του Λασιθίου, κ. Κατερίνα Σπυριδάκη, προώθησε την άποψη και τις ανησυχίες του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου όπως αυτές αποτυπώνονται στο Υπόμνημα του Συλλόγου αναφορικά με τον επικείμενο Δικαστικό Χάρτη που ετοιμάζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

 

Με το εν λόγω Υπόμνημα ο Δικηγορικός Σύλλογος Λασιθίου υπογραμμίζει τις επιπτώσεις που θα επιφέρει στην πρόσβαση στη Δικαιοσύνη η φημολογούμενη κατάργηση του Πρωτοδικείου Λασιθίου και των Ειρηνοδικείων. Συγκεκριμένα, δεδομένης της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας της Π.Ε. Λασιθίου με τα τέσσερα αστικά κέντρα – πόλεις (Ιεράπετρα, Άγιος Νικόλαος, Σητεία και Νεάπολη), της πληθυσμιακής πυκνότητας και της έντονης επιχειρηματικής, τουριστικής, αγροτικής και επαγγελματικής δραστηριότητας των δήμων Σητείας και Ιεράπετρας, καθώς επίσης και του απαρχαιωμένου οδικού δικτύου, θα επηρεαστεί άμεσα η απρόσκοπτη πρόσβαση στη Δικαιοσύνη σε περίπτωση κατάργησης των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων.

 

Χαρακτηριστικά, αναφέρεται στο Υπόμνημα πως η κατάργηση των μεταβατικών εδρών Μονομελούς Πλημμελειοδικείου σε Ιεράπετρα και Σητεία σύμφωνα με τον ν. 4274/2014 σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στα δικαστικά έξοδα και την επιβολή του ΦΠΑ στις δικηγορικές αμοιβές έχουν ήδη καταστήσει τη Δικαιοσύνη από «αγαθό προσιτό σε όλους, σε μία ακριβοπληρωμένη υπηρεσία για λίγους». Επιπλέον, ο όγκος των υποθέσεων που μεταφέρθηκαν στο Πρωτοδικείο Νεάπολης είναι τέτοιος που το ίδιο δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο βάρος των συνεδριάσεων με μόνο δύο αίθουσες (μία του Πρωτοδικείου και μία του Ειρηνοδικείου Νεάπολης).

Τέλος, με την Αναφορά της η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Σπυριδάκη, προωθεί το πάγιο αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου και των πολιτών για την «επανίδρυση των καταργηθεισών μεταβατικών εδρών», τη διατήρηση των λειτουργούντων Ειρηνοδικείων σε Ιεράπετρα και Σητεία και τη μετατροπή τους σε Περιφερειακά Μονομελή Πρωτοδικεία για την εκδίκαση πολιτικών υποθέσεων, και οι ποινικές υποθέσεις να παραμείνουν στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Λασιθίου (Νεάπολη) ώστε να επιταχυνθεί η απονομή της Δικαιοσύνης.

 

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα