Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΣΗΤΕΙΑΑξιολόγηση Γεωπάρκου με το βλέμμα στη διεύρυνση και πάνδημη στήριξη(BINTEO-ΦΩΤΟ)

Αξιολόγηση Γεωπάρκου με το βλέμμα στη διεύρυνση και πάνδημη στήριξη(BINTEO-ΦΩΤΟ)

 

 

 

 

 

Στην ανά τέσσερα χρόνια διαδικασία αξιολόγησης από την UNESCO με αξιολογητές -εκπροσώπους διεθνών Γεωπάρκων, εισήλθε το Γεωπάρκο Σητείας, με σύσσωμη, όπως φάνηκε απόψε, στήριξη από όλους τους φορείς και εκπροσώπους της Περιφέρειας και του Δημοτικού Συμβουλίου, σε μια κρίσιμη στιγμή, αφού, στη φετινή  αξιολόγηση, που δεν είναι μια τυπική, αλλά είναι ουσιαστική και σε βάθος διαδικασία, διακυβεύεται κάτι πολύ σημαντικό:

Η επέκταση των ορίων και η συμπερίληψη πολλών περισσότερων χώρων, τοποθεσιών αλλά και μνημείων  του ευρύτερου δήμου, που έχει προγραμματιστεί να επισκεφτούν  οι αξιολογητές, ένας σταθερός στόχος, της δημοτικής αρχής, όπως είπε ο Δήμαρχος Γιώργος Ζερβάκης,  υποδεχόμενος την αντιπροσωπεία, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Γιάννη Ανδρουλάκη, στο Δημαρχείο.

Μια σημείωση εδώ: Δεν υπήρξε αναφορά στο μοναδικής σημασίας αρχαιολογικό χώρο του Πετρά (για ακόμα μια φορά).

Οι διαδικασίες , ξεκίνησαν στο Λαογραφικό Μουσείο, που παραχώρησε ευγενικά τους χώρους του για το σκοπό, όπου υπήρξε έκθεση και επισκόπηση τοπικών προϊόντων από περιοχές του Γεωπάρκου και παρουσίαση εκπαιδευτικών παιχνιδιών και δράσεων.

Γ. Ζερβάκης: Υποχρέωσή μας η επέκταση και ανάπτυξη του Γεωπάρκου

Στην υπεραξία που προσδίδει στην περιοχή το Γεωπάρκο αναφέρθηκε ο δήμαρχος Γιώργος Ζερβάκης .

Όπως είπε, αυτή είναι εμφανής, «για αυτό υποχρέωσή μας όλων είναι όχι μόνο να αναπτυχθεί με τον καλύτερο τρόπο, αλλά και η επέκταση την οποία προγραμματίζουμε σαν δημοτική αρχή να είναι επιτυχής στο επόμενο διάστημα. Ελπίζουμε και φανταζόμαστε ότι η περιήγησή σας  θα δει τα θετικά αποτελέσματα τα οποία έχουν συντελεστεί, ούτως ώστε οι κρίσεις σας και η ευμενής σας αξιολόγηση να είναι αυτή που προσδοκούμε».

Παρά τις δυσκολίες, τόσο από την περίοδο του κορονοϊού, όσο και λόγω των φυσικών καταστροφών, « θεωρώ ότι καταφέραμε περισσότερο από καλά τους σκοπούς για τους οποίους το Γεωπάρκο υπάρχει», είπε ο Γ. Ζερβάκης.

Γ. Ανδρουλάκης : Είμαστε συνοδοιπόροι για την επόμενη μέρα του Γεωπάρκου

Την απόλυτη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και την ενίσχυση των σχετικών δράσεων, τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης.

«Προχωράμε συνοδοιπόροι με όλους εσάς για την επόμενη μέρα του Γεωπάρκου»,είπε, αναφέροντας και το ποσό των 8 εκατομμυρίων που έχουν προβλεφθεί από την Περιφέρεια Κρήτης  για δράσεις  ανάπτυξης.

Ο Γ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στους δύο πυλώνες του Γεωπάρκου: Τον πολιτισμό και την υπεραξία που δίνει αυτό το brand name.

«Είμαστε σε ένα τόπο που έχει μια ιστορία 4000 χρόνων, όχι μόνο την έννοια του χώρου, αλλά και του πολιτισμού», είπε.

«Η υπεραξία, η οποία παίρνει ο τόπος μέσα από το brand name  Γεωπάρκου Σητείας, είναι και το ζητούμενο και ο στόχος. Γνωρίζετε όλοι ότι υπάρχουν πάρα πολλά προϊόντα, εταιρείες που έχουν μπει κάτω από την ομπρέλα του Γεωπάρκου, έχουν πάρει τη σφραγίδα του Γεωπάρκου και ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο», είπε. «Αυτό είναι μια προστιθέμενη αξία».

Ο Γ. Ανδρουλάκης τόνισε την σημαντικότητα που έχει για την περιφέρεια Κρήτης ο στρατηγικός σχεδιασμός της συνεργασίας   με τα Γεωπάρκα της UNESCO , αλλά  και με το Υπουργείο Πολιτισμού σχετικά με  το μινωικό πολιτισμό και τα μινωικά ανάκτορα.

Αναφέροντας το ανάκτορο της Κάτω Ζάκρου, «το οποίο είναι στη διαδικασία για την ένταξη», είπε, πως «θέλουμε να προχωρήσει αρκετά καλά πέρα από αυτό, σε άλλα μνημεία που αφορούν τον δήμο».

Β. Περάκης: Αξιολόγηση από το μηδέν

Στη σημασία της φετινής αξιολόγησης  με το αίτημα της επέκτασης, έδωσε βάρος ο Συντονιστής του Γεωπάρκου Σητείας Βαγγέλης Περάκης.

«Αυτό σημαίνει ότι η αξιολόγηση  που θα γίνει αυτές τις μέρες από τους αγαπητούς καλεσμένους που έχουμε ξεκινά από το μηδέν», είπε.

«Σήμερα πετύχαμε τη συμμετοχή όλων των φορέων», σημείωσε, τονίζοντας πως  «είναι πολύ σημαντικό να δείξουμε ότι η Σητεία  και οι φορείς της  στηρίζουν την προσπάθεια του δήμου για την αναγνώριση και την παραμονή  στην UNESCO»

Ο Βαγγέλης Περάκης ευχαρίστησε για την παρουσία τους, μαζί με τον Δήμαρχο, τον Αντιπεριφεριεάρχη, τον Πρόεδρο του ΔΟΚΑΣ Κωστή Λυμπερίου, τους εκπροσώπους  κοινοτήτων, φορέων  και πολιτιστικών συλλόγων για την παρουσία τους.

Ήταν μια επιτυχημένη επίσημη έναρξη της αξιολόγησης, όπου παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Γιαννακάκη, ο πρώην δήμαρχος- δημοτικός σύμβουλος Θοδωρής Πατεράκης, ο υποψήφιος δήμαρχος-δημοτικός σύμβουλος Μανώλης Τσιφετάκης, ο περιφερειακός σύμβουλος Λασιθίου Γιώργος Τσιφετάκης κ. α

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

http://STYLE100FM.GR

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα