Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΣΗΤΕΙΑΑνοιχτή επιστολή υποψήφιου δημάρχου Μανώλη Τσιφετάκη : Δεσμεύομαι ότι θα προσπαθήσω...

Ανοιχτή επιστολή υποψήφιου δημάρχου Μανώλη Τσιφετάκη : Δεσμεύομαι ότι θα προσπαθήσω και δεν θα κουραστώ να διεκδικώ το καλύτερο.

Φίλες και Φίλοι,
Έχουμε τη τύχη να ζούμε σε ένα μαγικό τόπο. Στο μεγαλύτερο γεωγραφικά δήμο της Κρήτης που συνδυάζει με το καλύτερο δυνατό τρόπο όλα τα στοιχεία που έχει το σύνολο του Νησιού. Μια όμορφη πόλη , το ακατέργαστο διαμάντι της Κρήτης , ευνοημένη από τη γεωγραφία της , ξακουστή για την ιστορία της και τον πολιτισμό της. Μια πόλη με δυο μεγάλες υποδομές , ένα σύγχρονο αεροδρόμιο και το Λιμάνι μας που μπορούν να αποτελέσουν με σωστό προγραμματισμό και σωστή λειτουργία τις « Χρυσές Πύλες Εισόδου» και να είναι παντοδύναμα εργαλεία ανάπτυξης. Ζούμε σε ένα τόπο με δεκάδες χωριά . Ξεχωριστό το κάθε ένα για τον πολιτισμό του , για τη λαογραφική του παράδοση , για τα δεκάδες αρχαιολογικά και θρησκευτικά μνημεία που δείχνουν τη σημασία αυτού του ευλογημένου τόπου στο βάθος των αιώνων. Σε αυτά τα χωριά παράγεται το φημισμένο Σητειακό Ελαιόλαδο , πηγή ζωής και ανάσα για την τοπική οικονομία από τα χρόνια του Μίνωα μέχρι σήμερα. Δεν είναι τυχαίο που αυτά τα χαρακτηριστικά όπως και τους δεκάδες γεώτοπους αξιολόγησε η Unesco και μας έβαλε στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων δίνοντας άλλο ένα παράσημο στη Μοναδικότητα αυτού του τόπου. Βέβαια τίποτα από όλα αυτά δεν θα γινόταν χωρίς το βασικότερο και σημαντικότερο πλεονέκτημα αυτού του τόπου , τους ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ. Απόγονοι των Ετεοκρητών, οι Σητειακοί έχουν καταφέρει να είναι ξακουστοί , για το ήθος , την εργατικότητά τους , για τη φιλοξενία τους και κυρίως την ανθρωπιά τους , στοιχεία που μας κάνουν διαφορετικούς από τους κατοίκους της υπόλοιπης Κρήτης.
Φίλες και Φίλοι
Μεγάλωσα εδώ στη Σητεία . Γιος του Γιώργου και της Ελένης οι οποίοι πάλεψαν και μόχθησαν για να μας μεγαλώσουν μαζί με τα πέντε αδέρφια μου, με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια. Αυτές οι αρχές των γονιών μου με γεμίζουν δύναμη αλλά και την υποχρέωση να προσπαθήσω αυτός ο τόπος να κάνει τουλάχιστον βήματα μπροστά κυρίως για τη νέα γενιά. Βλέπουμε τι γίνεται στους όμορους δήμους και τι ανάπτυξη έχουν. Βλέπουμε τι δεκάδες προγράμματα υπάρχουν και πώς άλλοι δήμοι τα αξιοποιούν ενώ στον αντίποδα εμείς μένουμε στο ίδιο έργο θεατές – χειροκροτητές της εκάστοτε εξουσίας. Βλέπουμε την πλειοψηφία των χωριών μας να μαραζώνουν, να μην πέφτει μια πέτρα πάνω στην άλλη, να μην έχουν καθαριστεί ακόμα αγροτικοί δρόμοι από την πλημμύρα του 2019. Βλέπουμε αυτονόητα πράγματα για άλλους τόπους να βαφτίζονται σαν έργα πνοής. Βλέπουμε τις όποιες προσπάθειες εξωστρέφειας ακόμα και τις πολύ αξιόλογες να είναι ασύνδετες , χωρίς ένα ουσιαστικό σχεδιασμό έτσι ώστε να περιμένεις ουσιαστικά αποκρυσταλλώματα. Βλέπουμε τις καταστροφικές «επενδύσεις» της ΤΕΡΝΑ να εμφανίζονται ως ανάπτυξη και τις αρχές του τόπου να παίζουν σε διπλό ταμπλό ανάμεσα σε κοινωνία και εταιρεία . Βλέπουμε μια έλλειψη δημοκρατίας στη διαχείριση των τοπικών προβλημάτων και μια προσπάθεια συγκάλυψης της με εκδηλώσεις που παραπέμπουν στο γνωστό άρτος και θεάματα. Αυτά και άλλα πολλά δημιουργούν ένα αβέβαιο και επικίνδυνο περιβάλλον για τους νέους της περιοχής μας οδηγώντας τους να μην θέλουν να φτιάξουν τη ζωή τους εδώ. Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό σήμερα όμως…
Όλα μα όλα αυτά τα προβλήματα είναι υπαρκτά . Τα ζούμε όλοι μας καθημερινά , τα σκεφτόμαστε και μας πονάνε ,όση προσπάθεια και αν γίνεται να θαφτούν κάτω από το χαλί , γιατί πολύ απλά όλοι ζούμε σε αυτή την πόλη . Όλα αυτά με τη βοήθεια και την ενεργό δράση όλων εσάς μπορούν και πρέπει να αλλάξουν. Σαν Δημοτική Κίνηση οραματιζόμαστε ένα καλύτερο αύριο για την Σητεία μας , όχι από χόμπι και διάθεση αυτοπροβολής , αλλά γιατί αυτή η πόλη το αξίζει.
Είναι εύκολο να αλλάξουν όλα αυτά; Σίγουρα όχι . Θα χρειαστούν μάχες ,έντονη διεκδίκηση και ριζικές αλλαγές. Από την πλευρά μου μπορώ να δεσμευτώ ότι θα προσπαθήσω και δεν θα κουραστώ να διεκδικώ το καλύτερο. Είμαι χαρούμενος και αισιόδοξος γιατί μέρα με τη μέρα όλο και περισσότεροι άνθρωποι έρχονται και συστρατεύονται μαζί μας έχοντας τους ίδιους προβληματισμούς και την ίδια διάθεση για ρήξη και αλλαγή με όλα αυτά τα βαρίδια που μας κρατάνε πίσω. Και με αυτή τη δήλωση δεσμεύομαι ότι θα δώσω όλη μου την ενέργεια , όλο μου το είναι χωρίς καθυστερήσεις , δεύτερες ευκαιρίες και χωρίς κολλήματα. Αυτά και άλλα πολλά που τις επόμενες βδομάδες θα αναπτύξουμε με οδήγησαν να πάρω την απόφαση να διεκδικήσω τη ψήφο σας για μια δυναμική Αλλαγή Πορείας για τον τόπο μας. Δυστυχώς δεν έχουμε περιθώριο για άλλο χαμένο χρόνο , για πολυσέλιδα φαραωνικά προγράμματα γεμάτα ψέματα και ανακρίβειες.
Με γνωρίζετε και σας γνωρίζω και αυτό μου δίνει τη δυνατότητα να σας κοιτώ στα μάτια όπως το έκανα όταν υπήρξα αντιδήμαρχος αλλά και όπως κοιτώ στα μάτια τους μαθητές μου όλα αυτά τα χρόνια. Με αξιοπρέπεια και ευθύνη σας ζητώ να με εμπιστευτείτε να αλλάξουμε το δήμο μας
Φίλες και Φίλοι με γνωρίζετε και σας γνωρίζω.
Ξέρετε ότι οι η αλαζονεία , ανειλικρίνεια είναι λέξεις άγνωστες για εμένα . Αυτό μου δίνει τη δυνατότητα να δεσμευτώ για κάτι που το θεωρώ πολύ σημαντικό. Δεν θα ζητήσω ούτε πίστωση χρόνου ούτε δεύτερες ευκαιρίες . Αν δεν καταφέρω να κάνω όλα όσα οραματιζόμαστε και έχει ανάγκη ο τόπος μας θα πάω σπίτι μου μια για πάντα. Γιατί η αξιοπρέπεια και η ειλικρίνεια είναι για μένα πιο σημαντικά από το τίτλο του Δημάρχου.
Μανόλης Τσιφετάκης.
Υπ. Δήμαρχος Σητείας
« Σητεία – Αλλαγή Πορείας»

 

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα