Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΚΡΗΤΗΑπόγνωση στην ύπαιθρο της Κρήτης: Η φτώχεια απειλεί τη νέα καλλιεργητική περίοδο

Απόγνωση στην ύπαιθρο της Κρήτης: Η φτώχεια απειλεί τη νέα καλλιεργητική περίοδο

Σε οικονομικό αδιέξοδο οι παραγωγοί- Άγνωστο πώς θα ξεκινήσει η νέα σεζόν

Αντιμέτωποι με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, όπως άλλωστε αναμενόταν, είναι οι ελαιοπαραγωγοί αλλά και οι περισσότεροι αμπελουργοί στο Νομό Ηρακλείου ενώ κανείς δεν είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα εάν η επόμενη καλλιεργητική χρονιά θα ξεκινήσει ομαλά και αν θα ξεκινήσει για όλους!

Μπορεί η τιμή του ελαιολάδου να είναι ιδιαίτερα υψηλή, μπορεί να καλλιεργήθηκαν προσδοκίες ότι οι παραγωγοί που δούλεψαν σκληρά θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν ένα καλό εισόδημα, όμως, η τελική ποσότητα είναι πολύ μικρή.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Cretalive ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών κι Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, η κατάσταση είναι ρευστή και οι περισσότεροι παραγωγοί δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τα έξοδα καλλιέργειας για την επόμενη χρονιά. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να οδηγούνται σε ένα οικονομικό αδιέξοδο.

priam

Αναμφίβολα, για το λάδι, μιλάμε για μία πολύ υψηλή τιμή. Και υπάρχουν παραγωγοί που πήγαν καλά. Η μεγάλη πλειοψηφία, όμως, των αγροτών δεν ξέρουν πώς θα βγάλουν τη χρονιά. Βρίσκονται σε ένα πρωτοφανές αδιέξοδο και κανείς δεν είναι σε θέση να πει εάν θα καταφέρουν να ξεκινήσουν και πάλι“, τόνισε ο κ. Ιερωνυμάκης εκφράζοντας την αγωνία για το μέλλον.

 

 

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι στην ευρύτερη περιοχή της Εμπάρου η παραγωγή ολοκληρώθηκε εδώ και μέρες, δηλαδή σε περίοδο που κανονικά βρισκόταν στην κορύφωσή της, φέτος τελείωσε!

pero

“Αυτό δεν έγινε ποτέ! Κλείσαμε τη χρονιά πριν καν αρχίσουμε… Ο κόσμος είναι εξοργισμένος. Αφενός λόγω των επιδοτήσεων, αφετέρου βλέπει τους κόπους και τις θυσίες μιας ολόκληρης χρονιάς να πηγαίνουν χαμένες… Και ο χειμώνας είναι μπροστά...”, τόνισε στο Cretalive ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου, Γιώργος Περογιαννάκης.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι από την τοπική οικονομία χάθηκαν πάνω από 3 εκ. ευρώ με την κατά 85-90% μειωμένη παραγωγή, που δεν αφήνει περιθώρια για να χαρακτηριστεί η σεζόν χαμένη!

cretalive

 

 

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα