Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΓια τον αντιπλημμυρικό Αϊ Γιάννη πάλι κτυπήσαμε… βράχο Γράφει: Γιώργος Αλεβίζος

Για τον αντιπλημμυρικό Αϊ Γιάννη πάλι κτυπήσαμε… βράχο Γράφει: Γιώργος Αλεβίζος

Για τον αντιπλημμυρικό Αϊ Γιάννη πάλι κτυπήσαμε… βράχο

Γράφει: Γιώργος Αλεβίζος

 

Τέλη Νοεμβρίου 2020. Μετά την εσπευσμένη αντικατάσταση της Γέφυρας Αϊ Γιάννη Σητείας – νάναι καλά ο συμπολίτης Υπουργός Ε.Ν. κ. Πλακιωτάκης – και τις υποσχέσεις για ευρύτερο σχεδιασμό των αντιπλημμυρικών της περιοχής, θεωρήσαμε σκόπιμο να επαναφέρουμε, το θέμα της κατασκευής αγωγού ΟΜΒΡΙΩΝ σε τμήμα του δρόμου από Αγ. Κωνσταντίνο προς  Αγ. Ιωάννη.

Προς τούτο αποστείλαμε στο Δήμο Σητείας «Ανοιχτή Επιστολή», δημοσιευθείσα στην ΑΝΑΤΟΛΗ 5/12/22 και ΝΕΑ ΕΠΑΡΧΙΑ 6/12/22. Από τον Δήμο το αίτημα πέρασε στη Δ.Ε.Υ.Α. Σητείας, από την οποία, κατόπιν συνεδριάσεως του Δ.Σ. λάβαμε (27/1/23) την υπ’ αριθμ. 174/2022 απόφαση. Το κύριο μέρος της οποίας σας παραθέτουμε:

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κήρυξε  την έναρξη της συνεδρίασης και εισηγούμενος το 23ο θέμα της ημερήσιας διάταξης έδωσε το λόγο στον Γενικό Διευθυντή ο οποίος είπε τα ακόλουθα:

            Με το υπ’ αριθμ. 5028/5-12-2022 έγγραφο, ο Γεώργιος Αλεβίζος, κάτοικος περιοχής Αγίου Ιωάννη Σητείας, ζητά την κατασκευή αγωγού ομβρίων υδάτων «από την είσοδο της εκκλησίας ανατολικά, μέχρι το σημείο που θα κρίνει η τενχική διεύθυνση της ΔΕΥΑΣ».

            Λόγω ανυπαρξίας αγωγού για τα όμβρια ύδατα, όταν υπάρχει έντονη βροχόπτωση, ο δρόμος πλημμυρίζει και «καθίσταται αδιάβατος για πεζούς και προβληματικός για τροχήλατουυς».

            Όπως όλοι γνωρίζετε η εν λόγω περιοχή είναι εκτός σχεδίου πόλης και οι οικίες που υπάρχουν στην εν λόγω περιοχή είναι παλιές, οι οποίες χρησιμοποιούνταν ως βοηθητικές για τις περιουσίες των κατοίκων. Ο δρόμος είναι στενός και εκατέρωθεν του δρόμου υπάρχουν ιδιοκτησίες με αμπέλια, περβόλια κλπ.

            Παρόλο που η κατασκευή του αγωγού δεν άπτεται των υποχρεώσεων της ΔΕΥΑΣ αφού είναι εκτός σχεδίου πόλης, προκειμένου όμως να λυθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής και να κατασκευαστεί αγωγός ομβρίων υδάτων και εξαιτίας  του αναγλύφου της περιοχής και των κλίσεων, αφού δεν μπορεί να κατασκευαστεί ο εν λόγω αγωγός σε κοινόχρηστους χώρους, θα πρέπει να γίνει παραχώρηση των τμημάτων των οικοπέδων απ’ όπου θα διέλθει ο αγωγός και στη συνέχεια να ερευνηθεί η χρηματοδότηση του έργου.

            Στη συνέχεια ο Πρόεδρος ζήτησε από τα μέλη αφού λάβουν υπόψη τους τα παραπάνω να αποφασίσουν σχετικά.

            Το Διοικητικό Συμβούλιο αφού έλαβε υπόψη του:

α) την εισήγηση του Γενικού Διευθυντή της ΔΕΥΑΣ και του Προέδρου του

β) την υπ’ αριθμ. 5028/5-12-2022 αίτηση

Αποφασίζει Ομόφωνα

  1. Εγκρίνει την εισήγηση του Γενικού Διευθυντή της ΔΕΥΑΣ και του Προέδρου.
  2. Να προσκομίσουν οι ενδιαφερόμενοι συμβολαιογραφική πράξη για την παραχώρηση των τμημάτων των οικοπέδων απ’ όπου θα διέλθει ο αγωγός ομβρίων υδάτων και στη συνέχεια να συνταχθεί μελέτη από την τεχνική υπηρεσία της ΔΕΥΑΣ με τον προϋπολογισμό της δαπάνης και τις τεχνικές λεπτομέρειες και στη συνέχεια να ερευνηθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου.

 

Επί της αποφάσεως της ΔΕΥΑΣ απαντήσαμε:

ΑΛΕΒΙΖΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Mob: 6944 69 7151

Email: alevigeo@yahoo.gr

Αθήνα 01 Φεβρουαρίου 2023

 

ΠΡΟΣ: Δ.Ε.Υ.Α. Σητείας –Ν. Πλαστήρα 31 –ΣΗΤΕΙΑ

               Email: info@deyasitias

ΚΟΙΝ.: ΔΗΜΟΣ Σητείας

               Τοπικά Μ.Μ.Ε.

 

ΘΕΜΑ:          Αντιπλημμυρικός αγωγής Αϊ-Γιάννη Σητείας

 

Αγαπητοί Συμπολίτες,

            Επί του ανωτέρω θέματος λάβαμε την υπ’ αρ. 174/2022 απόφαση του Δ.Σ. ΔΕΥΑ Σητείας, απαντητική στο ΚΟΙΝΟΦΕΛΕΣ (και όχι προσωπικό) αίτημά μας για την Κατασκευή ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΟΥ (όχι αποχετευτικού) αγωγού στον δρόμο Αϊ Γιάννη Σητείας. Συγκεκριμένα στο τμήμα από γκαραζόπορτα ασφαλτοστρωμένης μάντρας Παπανικολάου μέχρι την αρχή του κάθετου δρόμου των εργατικών κατοικιών.

            Επαναλαμβάνοντας ότι ο δρόμος είναι ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΣ. Καθότι προ της κατασκευής της παραλιακής γέφυρας συνέδεε τη Σητεία, μέσω Πετρά, με Αγία Φωτιά, Παλαίκαστρο κλπ. Και ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ χρησιμοποιούμενος οσάκις ο παραλιακός / γέφυρα καθίσταται άβατος.

            Εκτός Σχεδίου (εντός Ζώνης κάποτε) αλλά χαρακτηρισμένος ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ δρόμος, για τον οποίο η εκάστοτε Δημοτική Αρχή είναι αρμόδια και υπεύθυνη για την ασφαλή / απρόσκοπτη κυκλοφορία πεζών και οχημάτων. Αλλά και να μεριμνά για τη βελτίωση της καθημερινότητας του δημότη. Ιδιαίτερα όταν ο συγκεκριμένος δρόμος εξυπηρετεί Νηπιαγωγείο, Αθλητικού Χώρους, Λύκεια. Αργότερα και Γηροκομείο.

            Επί της προτάσεως του Γενικού Διευθυντή ΔΕΥΑΣ, την οποία ομόφωνα ψήφισαν τα παρόντα 6 μέλη (επί συνόλου 11) της Επιτροπής αντιπαραθέτουμε.

  • ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘ. «…οι οικίες που υπάρχουν στην εν λόγω περιοχή είναι παλιές…»

ΑΛΕΒ. Αν ήταν καινούργιες θα είχαν άλλη αντιμετώπιση εκ μέρους σας κ. Διευθυντή; Έλεος. Μπορείτε να καθορίσετε τις καινούργιες και τις παλιές; Η δική μας έχει άδεια του 1985 και 1990 (πανωσήκωμα), κατόπιν σχολαστικώτατου ελέγχου. Λόγω του τότε σοσιαλμανιακού κλίματος (περίπτωση Στρατηγού Καζαμία, για όσους θυμούνται).

  • ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘ. «… παρόλο που η κατασκευή του αγωγού δεν άπτεται των υποχρεώσεων της ΔΕΥΑΣ …προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα…»

ΑΛΕΒ. Αφού δεν άπτεται των υποχρεώσεων της ΔΕΥΑΣ, τότε μην ασχοληθείτε άλλο. Αφού όχι μόνο δεν το λύνετε, αλλά το κάνετε δυσκολώτερο, όπως φαίνεται παρακάτω.

  • ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘ. «…αφού δεν μπορεί να κατασκευαστεί ο αγωγός σε κοινόχρηστους χώρους… θα πρέπει να προσκομίσουν οι ενδιαφερόμενοι συμβολαιογραφική πράξη για την παραχώρηση των τμημάτων απ’ όπου θα διέλθει ο αγωγός…»

ΑΛΕΒ. Έχετε κάνει κ. Διευθυντή, έστω, στοιχειώδη οριοθέτηση / αποτύπωση   διέλευσης του αγωγού ομβρίων; Ώστε να γνωρίζουμε ποιοι ιδιοκτήτες θα προβούμε σε συμβολαιογραφικές πράξεις εκχώρησης;

 

            Το 2009 σε επιτόπια παρουσία Δημάρχου, Προέδρου, Διευθυντού ΔΕΥΑΣ, ενός Δημοτικού Συμβούλου και ενδιαφερόμενους γείτονες. Για γρηγορώτερη λύση είχα προτείνει, ανιδιοτελώς, να περάσει από την (τότε) επιμήκη ιδιοκτησία μου. Κάθετα από τον δρόμο μέχρι τον ποταμό σωλήνα / αγωγός. Με αρκετή φυσική κλίση / ροή. Όμως την απορρίψατε κ. Διευθυντή «…δεν γίνονται αυτά…» Σήμερα ζητάτε συμβολαιογραφικές πράξεις. Όταν για μια απλή υπόθεση, λόγω συμβολαιογραφικού φόρτου, παίρνεις σειρά μετά από 12 μήνες…

            Αναφορικά με το ιδιοκτησιακό. Να υποδείξουμε ότι στο συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου Αϊ Γιάννη, στην προς τον ποταμό πλευρά, υπάρχει ασφαλτοκαλυμμένος Ο ΑΓΩΓΟΣ (αηγός) ιδιοκτησίας ΤΟΕΒ. Δηλαδή του Δήμου Σητείας.

            …Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει. Έλεγαν οι γιαγιάδες μας.

            Το 2009 στο αίτημά μας χτυπήσαμε βράχο. Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του 2019, εντονώτερα το 2022 πιστέψαμε ότι κάτι θα άλλαζε. Δυστυχώς το 2023 ξαναχτυπήσαμε βράχο. Ούτε καν… Κούσκουρα!!!!

            Όμορφες πόλεις δεν γεννιούνται. Γίνονται.

 

                                                                                                Καλοπροαίρετα

                                                                                                Γιώργος Αλεβίζος

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα