ΕΝΑΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Η ΒΑΡΙΑ ΜΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Η ένταξη της περιοχής μας στην οικογένεια Γεωπάρκων της UNESCO τα τελευταία χρόνια σε καμία περίπτωση δεν θα μας προϊδέαζε για τη μεγάλη αλλαγή που θα σηματοδοτούσε στο μέλλον την περιοχή μας.
Αυτή η μεγάλη αλλαγή δημιούργησε ένα νέο τουριστικό προϊόν που ονομάζεται Γεωπάρκο Σητείας και που αποδεικνύεται στο χρόνο, δυνατός πόλος έλξης στην αγορά τουρισμού και ιδιαίτερα στις εναλλακτικές μορφές. Πλέον είναι ξεκάθαρο ότι το φυσικό περιβάλλον όχι μόνο δεν είναι εμπόδιο στην τουριστική ανάπτυξη αλλά αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών!
Το διαπιστώνουμε καθημερινά από τους πελάτες μας και από τα γραφεία εξωτερικού, αλλά κυρίως το διαπιστώσαμε τους τελευταίους 4 μήνες από τις συμμετοχές του Γεωπάρκου Σητείας στις διαδικτυακές εκθέσεις εναλλακτικού τουρισμού με Βέλγιο, Πολωνία, Αγγλία, Γερμανία και Γαλλία όπου πυροδοτήθηκε ένα μεγάλο ενδιαφέρων από πρακτορεία εναλλακτικού τουρισμού, δημοσιογράφους και συγγραφείς τουριστικών άρθρων για την περιοχή μας.
Και γιατί το νέο μας προϊών είναι διαφορετικό και καλύτερο από το προηγούμενο.
Πριν να χαρακτηριστεί η περιοχή μας Γεωπάρκο, το τουριστικό προϊόν της Σητείας ήταν η Κρήτη, ένα προϊόν που είδη πουλιόταν και από άλλες περιοχές. Όπως πχ, τα Χανιά πουλάνε Κρήτη , το Ρέθυμνο πουλάει Κρήτη το Ηράκλειο πουλάει Κρήτη, κλπ. Τεράστιος ανταγωνισμός!.
Το νέο μας προϊόν Γεωπάρκο Σητείας όμως μας δίνη αυτοδυναμία διαφορετικότητα, το κατέχουμε μόνο εμείς υπάρχει μόνο στην περιοχή μας και είναι απόλυτα συμβατό με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Φαίνεται λοιπόν ότι η περιοχή μας από φτωχός συγγενής και κομπάρσος, αρχίζει σιγά σιγά να παίρνει πρωταγωνιστικό ρόλο στη σκακιέρα του τουρισμού, ανταποκρινόμενο όλο και περισσότερο στις σημερινές ανάγκες του σύγχρονου τουρίστα.
Με δεδομένο ότι το κλασικό τουριστικό προϊόν του μαζικού τουρισμού με την παθητική συμμετοχή των τουριστών και το τρίπτυχο ήλιος , θάλασσα, αρχαιότητες έχοντας συμπληρώσει τον κύκλο ζωής του αρχίζει να φτάνει στον κορεσμό να παρακμάζει όπως συμβαίνει στην εξελικτική διαδικασία όλων των προϊόντων και υπηρεσιών. Έτσι η εξέλιξη της τουριστικής ζήτησης από μαζική, παθητική και ομοιόμορφη μετατρέπεται σε ειδική και επιλεκτική δηλαδή σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού..
Τι είναι όμως ο εναλλακτικός τουρισμός. Θα παραθέσω την περιγραφή που έχω βρει ως καταλληλότερη. Είναι οι μορφές τουρισμού, όπου είναι συμβατές με τις κοινωνικές και περιβαλλοντολογικές άξιες τις περιοχής και οι οποίες επιτρέπουν τόσο στην κοινωνία υποδοχής όσο και στους επισκέπτες να απολαύσουν μια θετική και αξιόλογη αλληλεπίδραση και κοινές εμπειρίες. Δηλαδή εγώ θα έλεγα ότι Εναλλακτικές μορφές τουρισμού είναι η ανάπτυξη που ικανοποίει ταυτόχρονα και τις ανάγκες των τουριστών αλλά και τις ανάγκες των περιοχών που τους υποδέχονται.
Στην περιοχή μας και εντός, Γεωπάρκου Σητείας τα τελευταία 12 χρόνια έχουν οργανωθεί και αναπτυχθεί 3 μορφές εναλλακτικού τουρισμού οι οποίες είδη πωλούνται σε μορφή πακέτου σε γραφεία του εξωτερικού.
Η 1η εναλλακτική μορφή τουρισμού είναι ο περιπατητικός τουρισμός με πάνω από 25 σηματοδοτημένες διαδρομές με οργανωμένα και κοστολογημένα πακέτα τα οποία περιλαμβάνουν διαμονή, μεταφορές, και περιπατητικές διαδρομές με οδηγό-ξεναγό για μεμονωμένους επισκέπτες καθώς και μικρές ομάδες Κρουπ των 6-15 ατόμων.
Η 2η μορφή εναλλακτικού τουρισμού είναι το άθλημα τις Ιστιοσανίδας η κοινώς wind surfing που πραγματοποιείται όπως όλοι γνωρίζουμε στην παραλία του Κουρεμένου. Είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα εναλλακτικού στην περιοχή μας και πραγματοποιείται τα τελευταία 18 χρόνια. Το πακέτο περιλαμβάνει διανομή σε καταλύματα του Παλαικάστρου μεταφορές και ο εξοπλισμός (σκάφος, πανιά) που προμηθεύονται από τους 2 σταθμούς ιστιοσανίδας που βρίσκονται στην παραλία.
Η 3η μορφή εναλλακτικού τουρισμού είναι ο ποδηλατικός τουρισμός. Με πάνω από 7 σηματοδοτημένες ποδηλατικές διαδρομές εντός Γεωπάρκου, με οργανωμένα και κοστολογημένα πακέτα τα οποία περιλαμβάνουν, διαμονή στην περιοχή μας, μεταφορές και παροχή ποδήλατου πόλης η βουνού για μεμονωμένους πελάτες η μικρά Κρουπ 6-15 ατόμων.
Μια 4η πολλά υποσχόμενη μορφή εναλλακτικού τουρισμού ο καταδυτικός τουρισμός φαίνεται ότι θα προστεθεί στην περιοχή μας με την δημιουργία καταδυτικού πάρκου τα επόμενα χρόνια..
Αν τώρα τεθεί το ερώτημα, σήμερα ποιο θα ήταν το μελλοντικό συμφέρων τουριστικό μοντέλο για μια περιοχή θα έλεγα, 30% μαζικό τουρισμό και 70 % εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Δύσκολο να επιτύχεις τις παραπάνω αναλογίες γνωρίζοντας τι έχει συμβεί στις περιοχές όπου ξέφυγε ο μαζικός τουρισμός. Χρειάζεται κρατική και δημοτική παρέμβαση για να τηρηθούν τα παραπάνω και πάντα σε σχέση με τη φέρουσα ικανότητα τις περιοχής.
Γιατί 30% μαζικός τουρισμός. Όπως όλοι γνωρίζουμε ο μαζικός τουρισμός ελέγχει τις αεροπορικές εταιρίες και διακινεί ναι μεν εκατομμύρια κόσμο αλλά δημιουργεί πολλά αρνητικά στις περιοχές υποδοχείς. (βλέπε, Μάλια, Χερσόνησο, Φαληράκι Ρόδου, κλπ). Έχει όμως 2 θετικά που χρειαζόμαστε στην περιοχή μας 1) Εξαιτίας του αεροδρομίου Σητείας θα αποκτήσουμε απευθείας πτήσεις από εξωτερικό που σημαίνει ευκολία και ταχύτητα στη πρόσβαση του προορισμού και μειωμένο κόστος πακέτου και για τους πελάτες, του εναλλακτικού τουρισμού. 2) θα δημιουργηθούν κάποιες θέσεις εργασίας στα ξενοδοχεία για τους νέους.
Και τώρα δείτε γιατί 70% εναλλακτικές μορφές τουρισμού
1) Σε ατομική δαπάνη ένας Πελάτης εναλλακτικού τουρισμού αντιστοιχεί με 10 πελάτες μαζικού τουρισμού
2) Είναι ανθεκτικότερος από το μαζικό τουρισμό σε κρίσεις και πανδημίες. Παράδειγμα πρόσφατο, λόγο covid τα μικρά καταλύματα και οι μικροί προορισμοί συνέχισαν να δουλεύουν έστω και με κάποια πτώση ενώ αντίθετα τα μεγάλα ξενοδοχεία των χιλιάδων κλινών έμειναν κλειστά το 2020 και θα μείνουν και το 2021..
3) Δεν εκβιάζεται εύκολα από μεγάλους tour operator..
4) Είναι εργαλείο κατά τις απειλής που επιφέρει ο μαζικός τουρισμός στο ντόπιο πληθυσμό και στο οικοσύστημα.
5) Βοηθά στην αποκατάσταση της σχέσης του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον
6) Δημιουργεί αειφόρα τουριστική ανάπτυξη καθώς ικανοποιούνται ταυτόχρονα οι ανάγκες των τουριστών και οι ανάγκες των περιοχών – υποδοχείς στο παρόν ενώ προστατεύει και αυξάνει τις ευκαιρίες για το μέλλον
7) Το μεγαλύτερο μέρος του κέρδους διοχετεύεται στην τοπική κοινωνία και όχι σε 2-3 άτομα όπως συμβαίνει στον μαζικό τουρισμό..
8) Δημιουργεί επαναλαμβανομένους πελάτες
9) Προσελκύει τουρίστες συνειδητοποιημένους υψηλής αισθητικής και ιδιαίτερα ποιοτικών προδιαγραφών για τους οποίους ο μαζικός τουρισμός έχει τον χαρακτήρα του φαστ φουντ..
Αφιερωμένο στις νέες γενιές!
Καθώς οι σημερινές μας ενέργειες δεν θα πρέπει να περιορίσουν την ικανότητα των μελλοντικών γενιών να εκπληρώσουν και αυτοί τις δικές τους ανάγκες!
Με τιμή
Γιώργος Μπελιμπασάκης
Τουριστικός πράκτορας