Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΣΗΤΕΙΑΓ. Γαλανάκης για την Στέγη Β. Κορνάρος : "Γυρεύω τον τρόπο για...

Γ. Γαλανάκης για την Στέγη Β. Κορνάρος : “Γυρεύω τον τρόπο για να φτάσουμε κοντά στον κόσμο”(βιντεο)

Δεθνές Συνέδριο το καλοκαίρι υπό την αιγίδα της ΠτΔ

●Συναυλία Γ. Πρωτόπαπα και κυκλοφορία CD

●Κυκλοφορεί σε λίγες μέρες το βιβλίο για τον Πετρά

Ο Γιώργος Γαλανάκης ήρθε  στην Τελεία, στον STYLE100, αλλά έπρεπε να φύγει νωρίς. Το γιατί έχει σημασία και δεν αναφέρθηκε στην εκπομπή-παράλειψή μου. Γιατί έπρεπε να παρευρεθεί σε δικτυακή συνάντηση-συζήτηση για την έδρα Ελληνικών Σπουδών , στο Βουκουρέστι. Ως χορηγός της, και πρωτεργάτης στην ανατροφοδότηση της, με την προσέλευση φοιτητών μέσα από υποτροφίες, και τώρα η έδρα που έφθινε, ανθίζει. Προσέτρεξαν σε αυτήν την προσπάθεια και άλλοι Ελληνες κι έτσι τα ελληνικά ακούγονται και σπουδάζονται  σε αυτό το ευρωπαϊκό σημείο, σε μια Ευρώπη που οι ελληνικές σπουδές τείνουν να εκλείψουν.

Οι περισσότεροι, γνωρίζουμε πως η Ρουμανία είναι η χώρα που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά ο Γιώργος Γαλανάκης και όλοι ξέρουμε πως είναι ο θεμελιωτής , ιδρυτής και εμπνευστής της ίδρυσης της Στέγης Βιτσέντζος Κορνάρος, μαζί με την σύζυγο του, Αλίκη,  ένας άνθρωπος  αυτόφωτος, πολύπτυχος και από μόνη της σημαντική.

Ο πρόλογος μαρτυρά την κατεύθυνση που έχει επιλέξει για την ζωή του ο Γιώργος Γαλανάκης, κι έτσι έρχεται σχεδόν ως αυτονόητο το να κάνει κάτι σημαντικό για την πόλη του. Την Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος, που στον ένα χρόνο παρουσίας της, έχει δώσει πολλά. Και τώρα αρχίζουν τα καλύτερα .

«Οι  άνθρωποι είμαστε , διψασμένοι , αγχωμένοι, κυνηγούμε , δεν ξέρω και γω τι κυνηγούμε. Ο πολιτισμός, σε βοηθά να γίνεις πιο πλούσιος  άνθρωπος. Επί της ουσίας», απαντά ο Γιώργος Γαλανάκης στην ερώτηση αν προσδοκά κέρδος από την ίδρυση της Στέγης. Αυτό είναι το κέρδος.

«Δεν είμαστε μια κλειστή κουλτουριάρικη παρέα που ασχολείται με τον πολιτισμό»

Η συμμετοχή του κόσμου, είναι το ζητούμενο για την Στέγη, και η καλοκαιρινή Βαρκαρόλα, την πέτυχε. Όπως λέει ο Γιώργος Γαλανάκης, «υπάρχουν  φωνές που  λένε, εμείς κάνουμε ο τι μπορούμε , ο κόσμος δεν έρχεται. Δεν συμφωνώ με αυτήν την άποψη. Θα πρέπει εμείς να πάμε κοντά στον κόσμο. Θεωρώ ότι είναι πολύ ελιτίστικη άποψη .

Ο κόσμος, υποθέτω, ότι αν κάνουμε εκδηλώσεις καλές , και τον  πείσουμε ότι αυτές οι εκδηλώσεις μπορούν να του δώσουν μια απόλαυση , μια διασκέδαση, θα  έρθει κοντά μας. Γυρεύω το τρόπο να φτάσουμε κοντά στον κόσμο. Η βαρκαρόλα ήταν κάτι τέτοιο. Ηταν ένα άνοιγμα, για να καταλάβει ο κόσμος πως δεν είμαστε μια κουλτουριάρικη παρέα που ασχολείται με τον πολιτισμό γενικά, αλλά  θέλουμε τον κόσμο δίπλα μας. Στην Στέγη έχει δέσει μια ομάδα δέκα ατόμων , οι οποίοι πραγματικά παράγουν  σκέψη  ωραίες , ιδέες που εφαρμόζονται κιόλας».

Τον Ιούλιο το 3ο Διεθνές Συνέδριο για τον Κορνάρο υπό την αιγίδα της ΠτΔ

Η διεξαγωγή διεθνούς  συνεδρίου για τον Κορνάρο, μαζί με την προσπάθεια να περάσει η αναγνώριση στην αρχή και η μελέτη στην συνέχεια του ποιητή στα σχολεία, είναι βασικοί στόχοι της Στέγης και από τους κυρίους  λόγους  για τους οποίους ιδρύθηκε. Για την εκπαίδευση, υπάρχουν σοβαρές προσπάθειες, και μετά την έκδοση τετραδίου που  μοιράστηκε σε όλους τους μαθητές , έρχεται

Διαγωνισμός  ,με μορφή εργασιών , και ήδη το σχετικό υλικό έχει φτάσει  στα σχολεία.

-Τοποθέτηση πίνακα που απεικονίζει τον Βιτσέντζο Κορνάρο, δίπλα στον Θερβάντες και τον Σέξπιρ στου διαδρόμους των σχολείων, μετά από έγκριση της αρμόδιας Επιτροπής του Δήμου. Ο πίνακας, δίνει έτσι την κοινή χρονική περίοδο δημιουργίας και τοποθετεί τον Κορνάρο ισάξιο απέναντι στους μεγάλους δημιουργούς.

Το συνέδριο, έχει ήδη προγραμματιστεί  για τον Ιούλιο, και ο Γιώργος Γαλανάκης, αναγνωρίζοντας την πολύ καλή δουλειά που έγινε, όπως λέει,  και επί δημαρχίας Κουρουπάκη και επί δημαρχίας Πατεράκη, παίρνει την σκυτάλη από εκεί και από τα συνέδρια που έγιναν με ευθύνη του δήμου και η Στέγη οργανώνει το 3ο Διεθνές Συνέδριο, τον Ιούλιο, έχοντας πολύτιμο «σύμμαχο» τον καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας που έχει εντρυφήσει ιδιαίτερα στην περίοδο της Ενετοκρατούμενης Κρήτης, Στέφανο Κακλαμάνη.

Στο συνέδριο, θα πάρουν μέρος δέκα οχτώ επιστήμονες. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το πρωι θα γίνονται οι επιστημονικές ανακοινώσεις, ενώ το απόγευμα το συνέδριο «ανοίγει» σε πολιτιστικά γεγονότα.

Οι Χαίνιδες, σε αυτό το πλαίσιο θα έρθουν και θα παρουσιάσουν την μουσικοχορευτική τους παράσταση «Ερωτόκριτος», με τη συμμετοχή, πιθανώς, του μαέστρου Γιάννη Πρωτόπαπα.

«Αν καταφέρουμε  να  κάνουμε θεσμό το Συνέδριο, αυτό  θα μας βάλει κατευθείαν στον χάρτη των επιστημονικών προσεγγίσεων του Κορνάρου», λέει ο Γ. Γαλανάκης. «Θα ξέρουν όλοι  οι επιστήμονες που ασχολούνται  με τον ποιητή , πως στην Σητεία κάθε χρόνο γίνεται ένα συνέδριο. Για αυτούς είναι καλό,  γιατί βρίσκουν ένα χώρο να παρουσιάσουν τις εργασίες τους, αφενός και αφετέρου τις παρουσιάζουν στην Σητεία, που είναι η γενέτειρα πόλη του Κορνάρου.

Ο Γιάννης Πρωτόπαπας “διαβάζει” την κρητική παραδοσιακή μουσική

Τα Χριστούγεννα θα κυκλοφορήσει σε cd η ωραία και σημαντική δουλειά που έχει κάνει ο μαέστρος μας, ο Γιάννης Πρωτόπαπας βάζοντας σε κλασική φόρμα τις μουσικές του Στρατή Καλογερίδη, όπως τις απολαύσαμε στην συναυλία κλασικής μουσικής το καλοκαίρι στη Καζάρμα.

Η συνεργασία της Στέγης όμως  με τον μαέστρο, αποκτά μόνιμο χαρακτήρα κι έτσι, το καλοκαίρι του 22, θα υπάρξει ακόμα μια πρωτότυπη προσέγγιση της παράδοσης με κλασσικά όργανα, με τον Γιάννη Πρωτόπαπα αυτή  την φορά να φτάνει στην «ρίζα» της μουσικής μας και , με το μουσικό του σύνολο, να ετοιμάζεται να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη δουλειά, πατώντας πάνω στα δημοφιλή κρητικά τραγούδια και μουσική, σε μια παράσταση δομημένη έτσι, ώστε να υπάρχει και λιμπρέτο με λόγο, μαντινάδες .

«Στηρίξαμε την συναυλία του Γιάννη Πρωτόπαπα, γιατί πιστεύουμε πως ήταν μια πρωτότυπη δουλειά, μια δουλειά για τον Καλογερίδη , έναν σπουδαίο μουσικό, ο Γ. Πρωτόπαπας , όπως κάνανε κι άλλοι  μουσικοί, ο Σκαλκώτας  στην Ελλάδα, ο Μπαρτόκ στην Ουγγγαρία,  που πατώντας πάνω σε λαϊκούς σκοπούς και χρησιμοποιώντας τις ορχήστρες, , δώσανε μια άλλη διάσταση σε αυτήν την μουσική», λέει ο Γ. Γαλανάκης. «Είμαστε σε επαφή με τον Πρωτόπαπα για του χρόνου, να κάνουμε μια συναυλία, όπου να ενορχηστρώσει κλασική κρητική μουσική, κλασική εννοώ αυτήν που τραγουδά ο κόσμος.. Αυτή η  μουσική  να αναδειχθεί και να καταλάβει  ο κόσμος πιο έντονα την αξία του».

Έτοιμη η έκδοση για τον Πετρά

Μετά την σημαντική πρωτοβουλία για την πίστη στο πρωτότυπο επανέκδοση του βιβλίου του Κωστή Φραγκούλη « Τα Δίφορα» και την παρουσίαση του το καλοκαίρι, σε μια από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις του 21, με «οικοδέσποινα» την Πανεπιστημιακό Τάνια Μαρκάκη, έρχεται η έκδοση του πρώτου βιβλίου για τον Πετρά που δεν κινείται σε αυστηρά επιστημονικά πλαίσια με την παρουσίαση των ευρημάτων, αλλά έχει απεύθυνση στο πλατύ κοινό. Ο άνθρωπος που γνωρίζει τον αρχαιολογικό χώρο σε όλο το πλάτος και όλες τις ιστορικές του  διαδρομές  και έφερε στο φως αγνώστους κόσμους, η αρχαιολόγος Μεταξία Τσιποπούλου ασχολείται με τη συγγραφή και το βιβλίο θα είναι σύντομα διαθέσιμο.

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα