Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΛεωνίδας Τερζής Δημοτικός Σύμβουλος: Σκέψεις και όραμα για την Σητεία του...

Λεωνίδας Τερζής Δημοτικός Σύμβουλος: Σκέψεις και όραμα για την Σητεία του αύριο

Σκέψεις και όραμα για την Σητεία του αύριο

 

Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε την προσπάθεια της χώρας να ανακάμψει από την δεκαετή οικονομική μνημονιακή   πίεση. Οι εκτιμήσεις των οίκων αξιολόγησης  εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας.  Μέσα σε αυτό το κλίμα είναι επιτακτική  ανάγκη να γίνει  στροφή (και)  στη χωρική διάσταση της ανάπτυξης. Είναι γεγονός πως   η ενιαία αγορά δεν άμβλυνε τις ανισότητες σε περιφερειακό επίπεδο, για τον λόγο αυτό  κρίνεται  απαραίτητο να υπάρξει ένας συντονισμός των πολιτικών, μέσα από συνέργιες και δράσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης σύμφωνα με τα υφιστάμενα εργαλεία, πόρους  και νομικά πρόσωπα που διαθέτει στην προκειμένη περίπτωση ο δήμος Σητείας.

Στόχος, για την περιοχή μας  είναι μέσα από τα βήματα εξωστρέφειας που έχουν γίνει στο παρελθόν με την δημιουργία του Γεωπάρκου, την ιδιαίτερη σήμανση- προβολή της unesco,  την αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα με την ανακήρυξη της πόλης, σε «πόλη της ελιάς», την επέκταση του ΠΟΠ ελαιολάδου (με την ένταξη των Λιθινών και του Ορεινού),  τις επαναλαμβανόμενες συμμετοχές σε εκθέσεις  τουρισμού  και την δημιουργία υλικού προβολής, να εκμεταλλευτούμε το αισιόδοξο κλίμα των αγορών και εισέλθουμε  ενεργά (ξανά) ως συνομιλητές στο πεδίο των αναπτυξιακών ευκαιριών.

Η δυνατότητα της περιοχής  να παράξει υψηλής ποιότητας τοπικά προϊόντων αλλά να προσφέρει αναβαθμισμένες τόσο θεματικές όσο και ποιοτικές  παροχές  φιλοξενίας  και διαμονής μπορεί να μας καταστήσει ως σημαντικό  «παίκτη» στο παιχνίδι των ιδιαίτερων προορισμών.

Στον πρωτογενή τομέα το Τοπλού μπορεί να αποτελέσει τον προπομπό αλλά και το παράδειγμα το οποίο έχουν ήδη ακολουθήσει και άλλες ομάδες παραγωγών. Για παράδειγμα, το Μοναστήρι πέρα από την δράση του στον αγροτοδιατροφικό τομέα ενέχει τεράστια θρησκευτική  διάσταση στην συνείδηση των πιστών με αποτέλεσμα να μπορεί να παίξει και το όχημα για τον θρησκευτικό τουρισμό.

Η συμπόρευση όπως αναφέρθηκε παραπάνω όλων των φορέων , στην προκειμένη περίπτωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας και της τοπικής κοινωνίας δια μέσου των πολιτών και των επαγγελματικών ομάδων που εκπροσωπούν ( σύλλογοι ξενοδόχων, εμπόρων, πολιτιστικών), μπορεί να βρει πρόσφορο έδαφος με συγκεκριμένη στόχευση και προσανατολισμό.

Στα παραπάνω, ως επιστέγασμα έρχεται  η χρηματοδότηση όλων των ήδη προγραμματισμένων δράσεων μέσα από διασυνοριακά προγράμματα(interegg), τομεακά προγράμματα( ΕΣΠΑ), Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων και ιδιωτικά κεφάλαια. Η συνέχεια στην διοίκηση επιβάλει την εξέλιξη και όχι την παραμονή στην πεπατημένη. Στο ήδη χτισμένο πρέπει να προσθέσουμε και όχι απλά να διατηρήσουμε, πόσο μάλλον να απαξιώσουμε. Η χρήση και η συνέχιση ή ακόμα και η άντληση καλών πρακτικών πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή.

Η σύνδεση όλων των δράσεων που μπορούν να λάβουν χώρα στα ώρια του δήμου μας μπορούν και πρέπει να συνδεθούν με το Γεωπάρκο, σε αυτό μπορούν να συντελέσουν τα μέγιστα τα σύμφωνα ποιότητας, δηλαδή η  συμφωνία ανάμεσα στους επιχειρηματίες που
δραστηριοποιούνται εντός του Γεωπάρκου σχετικά με την ποιότητα των προϊόντων
και υπηρεσιών που προσφέρουν στις επιχειρήσεις τους.

Παράλληλα η κοινωνία πρέπει να καταστεί φιλική προς τις επενδύσεις σε όλες τις μορφές τουρισμού. Να αξιολογηθεί η φέρουσα ικανότητα της περιοχής μας, να γίνει άνοιγμα από την τοπική αυτοδιοίκηση προς αυτή την κατεύθυνση να γίνει αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας όπως το παραθαλάσσιο  ακίνητο  των 49 στρεμμάτων.

 

Ο  δήμος Σητεία μπορεί να καταστεί  ο πόλος γύρω από τον οποίο μπορούν να αλληλεπιδράσουν πολλαπλασιαστικά το επιχειρηματικό ενδιαφέρον, ο πρωτογενής τομέας, το πολιτιστικό κεφάλαιο, οι υπηρεσίες αναψυχής και διαμονής ώστε μέσα από την στοχευμένη αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και των δομών, αεροδρόμιο ΒΟΑΚ και λιμάνι να αποτελέσουμε τον προορισμό που οραματιζόμαστε και θα απολαύσουν οι επισκέπτες.

Το μέλλον μας οφείλουμε να το διαχειριστούμε μόνοι μας και όχι να αφήσουμε στα χέρια άλλων.

 

Λεωνίδας Τερζής

Δημοτικός Σύμβουλος

http://STYLE100FM.GR

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα