Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΛΑΣΙΘΙΟΜ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ΣΗΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΕΦΚΑ

ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ΣΗΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΕΦΚΑ

 

 

Για την υποβάθμιση του ΕΦΚΑ Σητείας και Ιεράπετρας

Στις 13/7/2021 ενημερώθηκαν οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ Σητείας και Ιεράπετρας μέσω των συνδικαλιστικών εκπροσώπων τους, ότι το υποκατάστημα της Σητείας και της Ιεράπετρας θα λειτουργήσει με την υπάρχουσα δομή έως 28/8/2021.

Από κει και πέρα τα υποκαταστήματα της Σητείας και της Ιεράπετρας θα λειτουργούν υποβαθμισμένα σαν αποκεντρωμένα γραφεία – τμήματα κοινωνικής ασφάλισης με περιορισμένες αρμοδιότητες και με ελάχιστους υπαλλήλους, με τα κεντρικά γραφεία να βρίσκονται στον Άγιο Νικόλαο.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε αιφνιδιαστικά από την κεντρική διοίκηση του ΕΦΚΑ  εν μέσω πανδημίας και εφαρμόζεται εν μέσω θέρους και καλοκαιρινής ραστώνης για να προλάβει τυχόν αντιδράσεις των εργαζόμενων και των τοπικών κοινωνιών.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη – ΝΔ για μια ακόμη φορά αποδυναμώνει ένα δημόσιο φορέα ( ΕΦΚΑ ) που εξυπηρετεί περίπου 20.000 πολίτες στην περιοχή της Σητείας και άλλους τόσους στην Ιεράπετρα, στέλνοντας εργαζόμενους και ασφαλισμένους στο βάσανο της μετακίνησης σε πολύ κακό και επικίνδυνο  οδικό δίκτυο.

Για μας τους Σητειακούς η μετακίνηση θα είναι ακόμη δυσκολότερη λόγω της χιλιομετρικής απόστασης των 140 – 200 χλμ ( περίπτωση Ζάκρου ), που θα πρέπει να διανύσει ο πολίτης για να εξυπηρετηθεί από τα κεντρικά του Αγίου Νικολάου.

Έχουμε σαν παράδειγμα την μεταφορά της Δ.Ο.Υ. Σητείας στον Άγιο Νικόλαο που είχε σαν συνέπεια την απίστευτη ταλαιπωρία του Σητειακού Λαού.

Η μεταφορά της Δ.Ο.Υ. Σητείας στον Άγιο Νικόλαο το 2012, έγινε  στα πλαίσια των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας. Τώρα  όμως δεν συντρέχουν οι λόγοι μεταφοράς δημόσιων υπηρεσιών στον Άγιο Νικόλαο και η αποδυνάμωση και η συρρίκνωση τους με αποτέλεσμα  τον μαρασμό των υπόλοιπων μεγάλων πόλεων του νομού μας.

Ο ΕΦΚΑ της Σητείας και Ιεράπετρας σαν υποκαταστήματα παρέχουν  υπηρεσίες πληρωμών συντάξεων γήρατος, αναπηρίας και θανάτων.

Υπηρεσίες παροχών για ατυχήματα , μητρότητα, ασθένεια και επιστροφές taxi s.

Υπηρεσίες εσόδων για κοινές επιχειρήσεις, οικοδομοτεχνικά έργα δημόσια και ιδιωτικά, ρυθμίσεις οφειλών ασφαλιστικών ταμείων.

Καλύπτουν τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ των περιοχών ευθύνης τους.

Επιπλέον μόνο ο ΕΦΚΑ Σητείας σε συνεργασία με τον ΕΦΚΑ Ηρακλείου

  • Αποτελεί κέντρο ανακεφαλαίωσης ενσήμων για συντάξεις στο νομό Λασιθίου και Ηρακλείου.
  • Εκδίδει απονομές συντάξεων λόγω θανάτου στο νομό Λασιθίου και Ηρακλείου.

Από όλα τα παραπάνω τι θα κάνει το υποβαθμισμένο γραφείο κοινωνικής ασφάλισης;

Σημειώνουμε επίσης ότι οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ Σητείας και Ιεράπετρας είναι πάνω από 50 ετών με πάνω από 33 χρόνια προϋπηρεσίας.

Για το πρόβλημα που προέκυψε ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Μανόλης θραψανιώτης κατέθεσε αναφορά στις 20/7 προς τον αρμόδιο υπουργό Χατζηδάκη τις επιστολές του εργατικού κέντρου Λασιθίου και του συλλόγου εργαζομένων ΙΚΑ Νομού Λασιθίου, που είναι αντίθετοι στην συρρίκνωση των υποκαταστημάτων του ΕΦΚΑ Λασιθίου.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και η διοίκηση του ΕΦΚΑ πρέπει να σεβαστεί τους εργαζόμενους στον ΕΦΚΑ Σητείας και Ιεράπετρας και τους πολίτες που εξυπηρετούνται από την εν λόγω Δημόσια Υπηρεσία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να λάβει υπόψη της την αντίθεση των τοπικών κοινωνιών σε αυτόν τον αντιαναπτυξιακό σχεδιασμό και να τον ακυρώσει.

Η ανάπτυξη δεν έρχεται με την συρρίκνωση Δημόσιων δομών και υπηρεσιών και το χάρισμά τους σε ιδιώτες.

Τελικά για να λυθεί το πρόβλημα σύμφωνα πάντα με την πολιτική της κυβέρνησης, ας γίνει μια συνολική μετακίνηση των πόλεων της Σητείας και της Ιεράπετρας στον Άγιο Νικόλαο για να αισθανθούμε και λίγο Πρωτευουσιάνοι.

 

 

 

 

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα