Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΣΗΤΕΙΑΔ.Ο.Κ.Α.Σ. : Συνάντηση εταίρων του έργου LIFE- AgrOassis

Δ.Ο.Κ.Α.Σ. : Συνάντηση εταίρων του έργου LIFE- AgrOassis

 

Εναρκτήρια συνάντηση εταίρων του έργου LIFE-  AgrOassis

 

Tην Δευτέρα 28 και την Τρίτη 29 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία στο Ινστιτούτο Γεωργικής Έρευνας Κύπρου, η εναρκτήρια συνάντηση των εταίρων του έργου AgrOassis του προγράμματος LIFE,με την συμμετοχή του Δημοτικού Οργανισμού Κοινωνικοπολιτιστικής Ανάπτυξης Σητείας (ΔΟΚΑΣ) και την παρουσία του υπουργού Γεωργίας Κύπρου.

Το έργο AgrOassis στοχεύει :

  • Στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή δίνοντας έμφαση σε μέτρα περιορισμού της διάβρωσης και υποβάθμισης των εδαφών, καλύτερη αξιοποίηση του νερού της βροχής, αύξησης της βιοποικιλότητας.
  • Στη χάραξη πολιτικής που να υποστηρίζει τη μετάβαση προς την αειφορική γεωργία και την κυκλική οικονομία.
  • Στην αναβάθμιση του ρόλου του παραγωγού στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
  • Την εισαγωγή των αγροτών σε γεωργικές πρακτικές που υποστηρίζουν την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή (CCA).
  • Την τεκμηρίωση στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ανάγκης να καθιερωθούν μέτρα ενθάρρυνσης των αγροτών για την εφαρμογή τέτοιων πρακτικών.

 

Το έργο θα έχει διάρκεια 3 χρόνια με έρευνα πεδίου με στόχο τα αποτελέσματα του να αποτελέσουν μια ισχυρή απόδειξη και να πείσουν τους παραγωγούς να  εφαρμόσουν  πιο φιλοπεριβαλλοντικές  πρακτικές στα χωράφια τους με στόχο την μετρίαση των προβλημάτων από την κλιματική αλλαγή και την γενικότερη προστασία του περιβάλλοντος.

Η Ομάδα έργου αποτελείται από, τους Κύπριους εταίρους , το  Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών, το Τμήμα Γεωργίας, το Τμήμα Δασών, το Τμήμα Περιβάλλοντος, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ερευνητικό Κέντρο ΚΕΣ, το Ίδρυμα Λαόνα και από την Ελλάδα, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο  ΤΟΕΒ Ταυρωπού, το  Μεσογειακό Ινστιτούτο Χανιών (MAICH) και ο ΔΟΚΑΣ.

Στο επόμενο διάστημα  θα ξεκινήσουν οι ενημερώσεις προς του ενδιαφερόμενους παραγωγούς με στόχο να συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός στρεμμάτων που έχουν εγκριθεί για την εφαρμογή  των δράσεων του προγράμματος, που για την περιοχή μας έχει επιλογή η φύτευση φυτοφρακτών και η κατάργηση της μηχανικής κατεργασίας του εδάφους.

 

 

Εκ του Δ.Ο.Κ.Α.Σ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα