Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΗθικές Δυνάμεις – Αμοραλισμός Γράφει: Γιώργος Αλεβίζος

Ηθικές Δυνάμεις – Αμοραλισμός Γράφει: Γιώργος Αλεβίζος

Ηθικές Δυνάμεις – Αμοραλισμός

Γράφει: Γιώργος Αλεβίζος

 

Το καλοκαίρι κυκλοφορούσε το ανέκδοτο:

Σε μπαρ τα πίνουν οι Πρόεδροι Τραμπ-ΗΠΑ και Πούτιν-ΡΩΣΙΑ. Μετά τα whiskies… Συζητούσαν πως θα προκαλέσουν έναν πυρηνικό πόλεμο. Να σκοτώσουν 1-2 εκατομ. μουσουλμάνους και τη Σκάρλετ Γιόχανσον. (Η αρεστή του… Τσακαλώτου. Θυμάστε την γελαστική αναφορά του στη Βουλή).

Οι δημοσιογράφοι αντιλαμβανόμενοι τους Τραμπ – Πούτιν. Και ρωτάει ο παπαράτσι:

-Hello, τι συζητάτε;

-Λέμε να προκαλέσουμε έναν πυρηνικό πόλεμο. Να σκοτωθούν 1-2 εκατμ. Μουσουλμάνοι και η Σκάρλετ Γιόχανσον…

-Γιατί η Σκάρλετ Γιόχανσον; (ρωτά ο δημοσιογράφος).

Οπότε απευθύνεται ο Τραμπ στον Πούτιν.

-Είδες που σου λέω ότι κανένας δεν ενδιαφέρεται για τους μουσουλμάνους;

Εκτός από την αστειότητά του, το ανέκδοτο δείχνει την έξαρση του αμοραλισμού στις μέρες μας. Ας προσφύγουμε πάλι στα λεξικά μας:

ΑΜΟΡΑΛΙΣΜΟΣ. Στην ελληνική = αηθικισμός = άρνηση ηθικών αρχών με καθολικό κύρος.

ΗΘΟΣ (από το εθίζεσθαι) = Ο χαρακτήρας ενός φυσικού προσώπου. Κατά τον Ηράκλειον, «Ο χαρακτήρας για τον άνθρωπο είναι ένας θεός μέσα του». Κατά τον Ζήνωνα τον Κιτιέα, «το ήθος είναι πηγή ζωής από την οποία απορρέουν οι επιμέρους ανθρώπινες πράξεις».

ΗΘΙΚΗ = Το σύνολο των κανόνων ορθής συμπεριφοράς και διαγωγής. Κατά Σωκράτην «πράττε ότι τελειοποιεί, απόφευγε ότι βλάπτει». Κατά Χριστόν «ο συ μισείς ετέρω μη ποιήσεις». Κατά θυμόσοφον λαόν μας «Μη κάμεις μη σου κάμουνε, μη πεις να μη σου πούνε».

Με το σημερινό γραφτό μας. Πλαγιομετωπικά θα αναφερθούμε στο «Αέρααα…!!!» της 28ης Οκτωβρίου ΄40. Και στη Λωρίδα της Γάζας.

Στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του ΄40. Κατά την εισβολή των Ιταλών στα ΒορειοΗπειρωτικά βουνά. Οι Υλικές Δυνάμεις των Ιταλών υπερτερούσαν των Ελληνικών. Ενώ οι Ηθικές Δυνάμεις των Ελλήνων ήταν ασύγκριτα υπέρτερες των Ιταλικών. Απορρέουσες από την ολοκληρωτική αφοσίωση του ανθρώπου. Σε μια ανώτερη ηθική ή πνευματική αξία.

Αντίθετες των Ηθικών Δυνάμεων είναι οι Υλικές Δυνάμεις. Στις οποίες περιλαμβάνονται οι πάσης φύσεως στρατιωτικοί εξοπλισμοί. Υλικά, εφόδια, πυρομαχικά. Καταστροφικές πρώτες ύλες. Μεταφορικά μέσα. Κάθε μέσο για την προπαρασκευή και διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων.

Κατά μια έννοια, στις υλικές δυνάμεις κατατάσσεται και το ανθρώπινο υλικό. Ως αριθμητικό σύνολο ατόμων. Ανεξαρτήτως ποιοτικής (ηθικής) διαφοράς αυτών των ατόμων. Σε αντίθεση με τις υλικές, οι ηθικές δυνάμεις πηγάζουν ευθέως από τον άνθρωπο. Βέβαια οι άνθρωποι με σάρκα και οστά θεωρούνται  υλικό αντικείμενο. Το οποίο όμως υπακούει στους φυσικούς νόμους της ηθικής Στην ψυχική και πνευματική διάσταση της οντότητάς του. Καθότι στα εσώψυχα του υπάρχει ανεξάντλητη πηγή ψυχικής και πνευματικής ενέργειας. Η οποία, έστω μερικώς, κατευθύνει και καθιστά τον άνθρωπο ελεύθερο ον. Με ήθος. Να αντιτάσσεται σε κάθε φυσικό αναγκασμό. Και να δημιουργεί έναν δικό του κόσμο. Έναν ηθικό κόσμο.

Στις πολεμικές επιχειρήσεις αναγκαίες είναι και οι ηθικές δυνάμεις. Για να καταστήσουν τις υλικές δυνάμεις χρησιμοποιήσιμες και αποτελεσματικές.

Ανάλογα με τις ηθικές αρετές των ατόμων αξιοποιούνται τα οπλικά συστήματα, ο εξοπλισμός των Ενόπλων Δυνάμεων. Και ο τρόπος που χρησιμοποιούνται τα υλικά για την πραγματοποίηση των σκοπών των.

Είχε πει ο Αμερικανός στρατηγός Τζωρτζ Πάτον: Οι πόλεμοι μπορεί να διεξάγονται με όπλα, αλλά κερδίζονται από ανθρώπους. Είναι το πνεύμα των ανθρώπων που ακολουθούν και των ανθρώπων που διοικούν, αυτό που κατακτά τη νίκη.

Αυτό συνέβη στα ΒορειοΗπειρωτικά βουνά κατά την εποποιΐα του 1940-1941. Της Νίκης των Ελλήνων κατά των Ιταλών του Μουσολίνι. Όπου οι Ηθικές Δυνάμεις των Ελλήνων έδωσαν έναν άνισο αγώνα. «Υπέρ βωμών και εστιών». Με ότι ευγενέστερον και υψηλότερον από άποψη ηθικού μεγαλείου.

Σήμερα συμβαίνει το ίδιο στη Λωρίδα της Γάζας; Δύσκολα να διακρίνεις, ποιος από τους λαούς, Παλαιστίνιοι ή Εβραίοι μάχονται υπέρ βωμών και εστιών.

Χωρίς να διεκδικούμε τίτλο πολιτικού ή στρατιωτικού αναλυτή, επικαλούμαστε πάλι την ρήση του Πλάτωνος στο «Φαίδων»:

…Δια γαρ της των χρημάτων χρήσιν, πάντες οι πόλεμοι ημίν γίγνονται… (Για το χρήμα όλοι οι πόλεμοι γίνονται).

Αβίαστα όμως θα πούμε ότι οι Ηθικές Δυνάμεις και στις δύο εμπόλεμες πλευρές, βρίσκονται στο ναδίρ.

Το να δολοφονείς ανερυθρίαστα, παιδιά, γυναίκες, γέρους είναι ανανδρία. Το να μην ακούς τη συνείδηση σου, έστω και ψιθυρίζουσα, σε καθιστά, ούτε κάν ζώον. Σε καθιστά… πέτρα.

Δυστυχώς, ακόμη μια φορά, η παγκόσμια ελίτ του χρήματος θυσιάζει ακόμη και τους αδελφούς της λαούς. Για τα οικονομικά της συμφέροντα. Τα τεράστια!!!.

 

Γιώργος Αλεβίζος

18-10-2023

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα