Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΣΗΤΕΙΑΗ Βρετανή συγγραφέας Αντουανέτ Μόουζις που αγαπά την Σητεία και την βάζει...

Η Βρετανή συγγραφέας Αντουανέτ Μόουζις που αγαπά την Σητεία και την βάζει στα μυθιστορήματά της, στον STYLE100

 

Ας μιλήσουμε για έγκλημα.

Ένας φόνος σε δημόσια θέα, μια δολοφονία  που συνδέει την Κρήτη με την Μεγάλη Βρετανία, την Σητεία με το Κέμπριτζ , με την   Αγγλίδα επιθεωρητή Πάμ Γκρέγκορι, να έρχεται εδώ, για να συνδέσει σταδιακά κομμάτια ενός παζλ, που περιέχουν στοιχεία από τον Μινωικό πολιτισμό, την βεντέτα, τα μυστικά των ανθρώπων, τον ταύρο σύμβολο της μινωικής δυναστείας που γίνεται το σκηνικό του εγκλήματος.

Κομμάτια ζωής, πολλές  φορές,  μέσα στο μυθιστόρημα «A public murder», της συγγραφέως του Antoinette Moses , μια ξεχωριστή περίπτωση ανθρώπου, που είχαμε τη ευκαιρία να συναντήσουμε  και να μιλήσουμε για το βιβλίο, την αγάπη  της για την Σητεία(η Χιώνα  έχει ιδιαίτερη θέση μέσα της) , την απόφαση της να ξεκινήσει μια σειρά αστυνομικών μυθιστορημάτων με πλαίσιο την δική μας περιοχή, που αγαπά γιατί:

Εδώ, υπάρχει κανονική ζωή, δεν είναι όλα τουριστικά, έχεις την αίσθηση πως , κάνοντας επίσκεψη εδώ, μπορείς εύκολα να δεις και να μπεις σε αυτήν την κανονική ζωή, που δεν την έχει καπελώσει ο τουρισμός.

Μας λέει η συγγραφέας, που επισκεπτόταν την Κρήτη χρόνια , τυχαία έφτασε στην Σητεία και την κερδίσαμε. Σαν άνθρωποι και ως τοπίο -ανόθευτο, γνήσιο και αυθεντικό, όπως λέει.

Και αυτόν τον τόπο, επέλεξε για σκηνικό εγκλήματος. Γιατί, την ρωτάμε.

Γιατί, έγκλημα μπορεί να συμβεί  οπουδήποτε, απαντά.

Το δεύτερο  ξεκίνημα 

Η Antoinette Moses, είπαμε από την αρχή, πως είναι ειδική περίπτωση ανθρώπου.

Γιατί , δεν είναι εύκολο, σε ώριμη  ηλικία, να αποφασίζεις να κάνεις ένα ξεκίνημα από την αρχή. Το έκανε, με  Παναιπηστημιακές σπουδές που συνέχισε για να φτάσει μέχρι  την απόκτηση master και με την συγγραφή, με την στήριξη του συζύγου της, ανοίγοντας μια δεύτερη καριέρα.

Ενας ανήσυχος άνθρωπος, που δεν μπορεί να καθίσει ήσυχα στιγμή-είναι μια φράση που επαναλαμβάνει συχνά στην διάρκεια της συζήτησης μας, πάντα χαμογελαστή.

Στον προηγούμενο κύκλο ζωής της, είχε πάλι τέχνη, δημιουργία και αναζητήσεις. Ασχολήθηκε με τη οργάνωση Φεστιβάλ τέχνης. Μάλιστα, παρακολούθησε, πριν λίγες μέρες το δικό μας αφιέρωμα σε Ταινίες Μικρού Μήκους, με πολύ μεγάλη χαρά «Να, αυτό έκανα  εγώ», είπε.

Δίδασκε δημιουργική γραφή, και έχει συγγράψει πολλά βιβλία-εγχειρίδια εκμάθησης της αγγλικής γλώσσας. Εχει πολλά Μπεστ Σέλερς στην συλλογή της.

Αλλά, και τότε,  και πάλι Ελλάδα είχε στην ζωή της,  και όπως μας περιέγραψε, το 1973 βρισκόταν στην Ελλάδα, στην Αθήνα. Παρούσα στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, περιέθαλψε έναν τραυματισμένο νεαρό που ξέφυγε από την αστυνομία και κατάφερε να φτάσει στο Παγκράτι, την περιοχή που ζούσε η κυρία Moses.

Τον πήρε σπίτι της , τον περιέθαλψε, έκανε αυτοσχέδια δεσίματα στις πληγές , σκίζοντας κομμάτια από ρούχο της . Μας περιγράφει την σκηνή, χωρίς να θέλει να αποσπάσει μπράβο. Αντιθέτως, κατεβάζει την ένταση , καταφεύγοντας στο χιούμορ και θυμάται πως ο νεαρός, δεν ήταν πολύ ευγενικός, ένα τσάι που προθυμοποιήθηκε να του προσφέρει, το αρνήθηκε σθεναρά. Προτίμησε να πιεί ούζο…

Μια τέτοια σκηνή, αλλαγμένη βέβαια και τροποποιημένη για τις ανάγκες της μυθοπλασίας, θα βρει ο αναγνώστης μέσα στο βιβλίο .

Ένα πολιτικό βιβλίο, όπως το χαρακτηρίζει  η ίδια, γιατί έχει θέση και άποψη.

Μαζί και δίπλα από την μυθιστορηματική πλοκή που εξυπηρετεί την   εξιχνίαση ενός εγκλήματος .

Παρουσίαση του βιβλίου και ραδιοφωνική συνέντευξη

Με το βιβλίο της, η Antonette Moses, «συστήνει» στο αγγλόφωνο κοινό την Σητεία, την κρητική κουζίνα, την καθημερινή ζωή, αντιλήψεις, παραδόσεις και συνήθειες.

Μας διαφημίζει, δηλαδή, αν και εκείνη, στην ερώτηση αν «εισάγει» τον αναγνώστη στην Σητειακή και Κρητική ζωή, απαντά σεμνά, «ελπίζω».

 

Είπαμε πολλά με την Antonoitte Moses , και θα πούμε περισσότερα την Δευτέρα 10 με 11 το πρωί στην εκπομπή του STYLE 100, «Τελεία».

Προς το παρόν, να πούμε πως σήμερα, στις 7μ.μ. γίνεται η παρουσίαση του βιΒλίου της «Α public murder», για το αγγλόφωνο κοινό, στο καφέ «Ακτή».

Θα ακολουθήσει, σε ημερομηνία για την οποία θα σας ενημερώσουμε, όταν οριστικοποιηθεί, παρουσίαση  για τους Ελληνες αναγνώστες.

Το βιβλίο, είναι το πρώτο μιας σειράς μυθιστορημάτων μυστηρίου  με βασική ηρωίδα την επιθεωρητή Παμ Γκρέγκορι. Εχει κυκλοφορήσει σε αγγλική γλώσσα και η επιθυμία της συγγραφέως είναι να υπάρξει και ελληνική έκδοση. Ας ελπίσουμε.

 

  • Antoinette Moses, A public murder,  εκδόσεις Black Crane Press
  • ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
  • http://STYLE100.GRFM
RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα