Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΚΑΛΕΣΜΑ για ηλεκτρονική συγκέντρωση υπογραφών - Η Ομάδα Γυναικών Σητείας, Μέλος της...

ΚΑΛΕΣΜΑ για ηλεκτρονική συγκέντρωση υπογραφών – Η Ομάδα Γυναικών Σητείας, Μέλος της ΟΓΕ, παλεύει για την στήριξη των γυναικών

 

ΚΑΛΕΣΜΑ

Τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί– και συνεχώς αυξάνονται – εις βάρος των γυναικών, και έχουν κορυφωθεί τα χρόνια της πανδημίας, έχουν πυροδοτήσει δίκαια την οργή και αγανάκτηση  σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας.
Ο κόσμος ευαισθητοποιείται , προβληματίζεται  για τα αίτια αυτού του αποκρουστικού φαινομένου, αναζητά λύσεις. Η  επίσημη πολιτεία, δήμος , περιφέρεια , κυβέρνηση στέκονται στην ποσοτική έξαρση του φαινομένου ,  χρεώνουν την πανδημία για την αύξηση των περιστατικών σε βάρος των γυναικών και αποφεύγουν να αναδείξουν  την πραγματική ρίζα του φαινομένου που είναι βαθιά  ενταγμένη  στην  σημερινή  ανάπτυξη της κοινωνίας μας.
Είναι κοινωνικό φαινόμενο με αίτια οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες που αλληλοεπιδρούν στις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλλων , στις ανθρώπινες σχέσεις , μέσα στην ίδια την οικογένειακαι  τροφοδοτούν την αντικοινωνική συμπεριφορά  ενός συγκεκριμένου δράστη,  ενισχύοντας την ατομική εγκληματικότητα. Είναι παράγοντες που γεννούν δολοφόνους , βιαστές , κακοποιητές  και διευκολύνουν την δράση τους.

Τα τελευταία περιστατικά Ελλάδα αλλά και στην Κρήτη , στο Λασίθι, ανέδειξαν με τον πιο τραγικό τρόπο  την ανασφάλεια και την πολύμορφη βία που βιώνουν εκατοντάδες γυναίκες στην περιοχή μας. Ο δράστης δεν σχεδιάζει τις αποτρόπαιες πράξεις του σε «κοινωνικό κενό» αλλά μέσα στην αρένα και την σήψη της σύγχρονης εκμεταλλευτικής κοινωνίας  όπου καλλιεργείται ο ατομισμός, ο ανταγωνισμός , η υποτίμηση της προσωπικότητας του ανθρώπου  στις διαπροσωπικές και οικογενειακές σχέσεις. Αυτές οι σχέσεις  ενισχύουν την οικονομική και κοινωνική εξάρτηση ενός  ανθρώπου από τον άλλο στα πλαίσια του γάμου  ή του συμφώνου συμβίωσης.

Οι αλλαγές στην ποινική νομοθεσία είναι απαραίτητες , από μόνες τους όμως δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν όσα βιώνουν οι γυναίκες από ανάλογες συμπεριφορές, ούτε μπορούν να τις προστατεύσουν από τέτοια αποκρουστικά εγκλήματα. Μια γυναίκα έχει μπροστά της πολλά εμπόδια μέχρι την τελεσίδική καταδίκη του δράστη.

 

Η Ομάδα Γυναικών Σητείας, Μέλος της ΟΓΕ, παλεύει  για την στήριξη των γυναικών που αντιμετωπίζουν ανάλογα περιστατικά. Καμία γυναίκα δεν πρέπει να μείνει μόνη της κάτω από αυτές τις συνθήκες.
Ακόμη και αν δεν έχει προχωρήσει δικαστικά ,

– χρειάζεται στήριξη για να απαλλαγεί από βίαιες συμπεριφορές στο οικογενειακό ή επαγγελματικό της περιβάλλον,

-χρειάζεται στήριξη για να αποφασίσει να απαλλαγεί από οικονομικούς και κοινωνικούς καταναγκασμούς,

-χρειάζεται στήριξη για να αντιμετωπίσει την αστυνομική αδιαφορία, την υποστελέχωση των ιατροδικαστικών υπηρεσιών , τις μακροχρόνιες νομικές διαδικασίες.

Η έλλειψη επιστημονικής , νομικής , κοινωνικής και οικονομικής υποστήριξης των θυμάτων από κρατικές δομές όπως είναι συμβουλευτικοί σταθμοί , ξενώνες κακοποιημένων γυναικών  είναι φανερή στην πόλη μας , στο Νομό μας.

Ζητάμε από τον Δήμο, την περιφέρεια , το κεντρικό κράτος να δεσμευτούν ότι θα σχεδιάσουν και θα προχωρήσουν , ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, την ανάπτυξη δομών για την προστασία των κακοποιημένων γυναικών στην πόλη μας.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ

  • Για δημόσιες και δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες και υποδομές , όπως συμβουλευτικό κέντρο  στελεχωμένο με ειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή δουλειά, χωρίς ανάμιξη ΜΚΟ , ξενώνες για κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά τους.
  • Για την οργάνωση ενημερωτικών προγραμμάτων σε σχολεία και σχολές από επιστημονικούς κρατικούς φορείς που θα προσφέρουν στην πρόληψη του φαινομένου.
  • Για να μην μείνουν εκτεθειμένες οι γυναίκες στην ανασφάλεια και στην βία, για να μπορέσουν να απεγκλωβιστούν από παθογόνες  οικογενειακές και διαπροσωπικές σχέσεις

ΚΑΛΟΥΜΕ

τους συλλόγους  της περιοχής μας, τα σωματεία,  τους φοιτητές , τους πολίτες να συνδράμουν σε αυτή τη προσπάθεια.

 

Σητεία, 29/11/2021
Ομάδα Γυναικών Σητείας, Μέλος της ΟΓΕ

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα