Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΚΑΡΑΜΑΝΩΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ για δηλώσεις Πλεύρη

ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ για δηλώσεις Πλεύρη

Οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Υγείας κ. Πλεύρη για το νέο ΕΣΥ και τις αλλαγές στα νοσοκομεία άναψαν φωτιές στο Λασίθι. Παντού; Όχι βέβαια.

Εδώ ακόμα σφυρίζουμε αδιάφορα.

Ας δούμε πως έχουν τα πράγματα.

Ο νέος χάρτης υγείας σύμφωνα με το σχεδιασμό της κυβέρνησης προβλέπει βασικά α) συγχωνεύσεις νοσοκομείων και αλλαγή χρήσης  αυτών(!!!)  που δεν πληρούν κάποια κριτήρια, όπως πληρότητα, στελέχωση, δείκτες αποτελεσματικότητας και β) αλλαγή της χρηματοδότησης του ΕΣΥ σύμφωνα με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ουσιαστικά μπαίνει μαχαίρι στη χρηματοδότηση του ΕΣΥ ανοίγοντας έτσι τη πίσω πόρτα στους ιδιώτες (εννοείται ότι οι πολίτες θα κληθούν να

πληρώσουν τη διαφορά) και προφανώς κάποια νοσοκομεία   με αλλαγή της

χρήσης τους, όπως ευγενικά το λέει ο υπουργός θα συγχωνευτούν με άλλα η θα κλείσουν.

Μας αφορούν όλα αυτά ως πολίτες αυτού του κράτους ιδιαιτέρως όμως ως πολίτες αυτού του τόπου διότι οι δηλώσεις του υπουργού στοχοποιούν ευθέως την υγεία στο νομό Λασιθίου. Άμεσα λέει, θα ξεκινήσει πιλοτικά το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των δομών υγείας της χώρας μας από τη Κρήτη, «διότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν 4 νοσοκομεία σε ένα νομό. Όσα χειρουργεία γίνονται στο νοσοκομείου του Αγίου Νικολάου, άλλα τόσα γίνονται στα  άλλα τρία νοσοκομεία του νομού».

Παρόμοιες, αν θυμάστε, ήταν και οι δηλώσεις του διοικητή των διασυνδεομένων νοσοκομείων Λασιθίου  κ. Ανδρεαδάκη (Ιούλιος 2021) που είχε καταδικάσει τότε η Επιτροπή Υγείας του Δήμου Σητείας της οποίας ήμουν πρόεδρος.

Είχε δηλώσει τότε ο διοικητής ότι «τα νοσοκομεία του νομού δεν αποτελούν νοσοκομεία (!!!) αλλά στην ουσία είναι Κέντρα Υγείας και πρέπει να παραδεχτούμε ότι το κεντρικό νοσοκομείο του νομού είναι του Αγίου Νικολάου».

Στήριξε τότε, τις παραπάνω δηλώσεις του, παραθέτοντας στατιστικά στοιχεία, ενδεικτικά της κίνησης των εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων από το 2019 συγκρίνοντας έτσι ανόμοια πράγματα αφού π.χ. το νοσοκομείο Σητείας δεν διαθέτει ΜΕΘ, αιματολογική κλινική και ο Αξονικός δυσλειτουργεί ελλείψεως προσωπικού με αποτέλεσμα τη μεγάλη ροή διακομιδών προς τον Άγιο Νικόλαο. Είναι άδικη λοιπόν η σύγκριση με αυτό το τρόπο των δύο νοσοκομείων.

Καταλαβαίνουμε όλοι ότι  η κατάσταση  είναι ομιχλώδης, οι δηλώσεις του υπουργού λειτουργούν απειλητικά και έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο Νομό. Δεν γνωρίζουμε τι μέλλει γενέσθαι για το νοσοκομείο μας και πραγματικά οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση.

Οφείλει δε η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει άμεσα τις προθέσεις της. Να μας πει τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο  για το νοσοκομείο μας.

Τι θα κάνει μετεκλογικά αν παραμείνει στην εξουσία; Ποιο είναι το μέλλον του νοσοκομείου μας; Οφείλουν και οι βουλευτές των άλλων κομμάτων, άμεσα, να τοποθετηθούν.

Εμείς, ως Δήμος, οφείλουμε τώρα και όχι αύριο, τώρα που καταρτίζεται ο νέος χάρτης υγείας, να επαναλάβουμε με δυνατή φωνή και προς πάσα κατεύθυνση, τις πάγιες θέσεις μας για το νοσοκομείο μας:

  1. Η Σητεία διαθέτει σπουδαίες υποδομές όπως λιμάνι (πύλη Σέγκεν),

αεροδρόμιο, τμήμα ΕΛΜΕΠΑ και απείρου κάλους φυσικό τοπίο και ως εκ τούτου, η προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης είναι τεράστια. Δεν υπάρχει όμως καμμιά προοπτική ανάπτυξης χωρίς τις απαραίτητες παροχές υγείας του νοσοκομείου μας.

  1. Ο Δήμος Σητείας είναι γεωγραφικά απομονωμένος και έχει πολλά ορεινά

και απομακρυσμένα χωριά (π.χ. Ζάκρος)

  1. Έχει κάκιστο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο
  2. Είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση Δήμος στη Κρήτη
  3. Έχει χαρακτηριστεί με ΦΕΚ(1981) άγονη και προβληματική περιοχή
  4. Εξυπηρετεί τα γειτονικά νησιά Κάσο, Κάρπαθο

Για όλα αυτά δεν μπορούμε να αποδεχτούμε κανένα σχεδιασμό που στοχεύει στην υποβάθμιση του Νοσοκομείου μας.

Να θυμίσω ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Σητείας με την 58/2021 απόφασή του, έδωσε εντολή στο Δήμαρχο να «διεκδικήσει την επαναφορά της διοικητικής αυτοτέλειας του Γενικού Νοσοκομείου – Κ.Υ Σητείας και την τροποποίηση του Οργανισμού Λειτουργίας του».

Προκαλεί βεβαίως ερωτηματικά η απαξίωση της απόφασης αυτής από το Δήμαρχο. Η διεκδίκηση του αυτοδιοίκητου δεν είναι ουτοπικό. Με επιχειρήματα και με τη στήριξη της κυβέρνησης που ως αντιπολίτευση είχε ταχθεί κατά της ενοποίησης των νοσοκομείων του Νομού θα μπορούσαμε να πετύχουμε το στόχο μας.

Ο Δήμαρχος, στη παρούσα φάση, έστω και καθυστερημένα, οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η κυβέρνηση προεκλογικά για ευνόητους λόγους θα «παγώσει» το θέμα.

Εμείς όμως δεν πρέπει να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια.

Σητεία 20/12/2022

Νίκος Καραμανωλάκης

Δημοτικός Σύμβουλος

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα