Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΣΗΤΕΙΑΟι φοιτητές του Β' Εξαμήνου του τμήματος Επιστημών Διατροφής-Διαιτολογίας παρακολούθησαν δράση...

Οι φοιτητές του Β’ Εξαμήνου του τμήματος Επιστημών Διατροφής-Διαιτολογίας παρακολούθησαν δράση με περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά, άμεσα σχετιζόμενη με την τροφή.

Οι φοιτητές του Β’ Εξαμήνου του τμήματος Επιστημών Διατροφής-Διαιτολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στη θητεία, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά μια δράση με περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά, άμεσα σχετιζόμενη με την τροφή.  

Συγκεκριμένα στα πλαίσια του μαθήματος Περιβαλλοντικοί Πόροι και παραγωγή τροφίμων, συγκεντρώθηκαν ποσότητες ελαιόλαδου που είχε χρησιμοποιηθεί για τηγάνισμα και με τη μέθοδο της ψυχρής σαπουνοποίησης το μετέτρεψαν σε πλάκες σαπουνιού που σε λίγες μέρες θα είναι έτοιμο για μια νέα χρήση.

Η τεχνική αυτή η οποία  μετά την ανακάλυψη της χρήσης του ανθρακικού νατρίου και τη “μέθοδο Leblanc” για την κατασκευή του σαπουνιού το 1783, έκανε την Κρήτη κέντρο και την η σαπωνοποιία της να  απορροφά περισσότερους από 5.000 τόνους ελαιόλαδου ενώ προμήθευε με μεγάλες ποσότητες την αγορά της Μασσαλίας. 

Τα τελευταία χρόνια η παρασκευή σαπουνιού με παραδοσιακές μεθόδους έχει εγκαταληφθεί. Όπως τόνισε ο διδάσκων του μαθήματος κ. Γιώργος Τσικαλάκης το ελαιόλαδο είναι εξαιρετικά επιβαρυντικό προϊόν για το περιβάλλον όταν αυτό αποτίθεται ανεξέλεγκτα, αντίθετα με την σωστή επεξεργασία μπορεί να γίνει αιτία για ένα πιο καθαρό περιβάλλον για όλους μας. Με τη βοήθεια του Διευθυντή του ΙΕΚ θητείας κ. Μανώλη Σφανδυλάκη, ο οποίος έχει πολύ πλούσια εμπειρία στη σαπουνοποιεία, συγκεντρώνονται κάθε χρόνο αρκετές ποσότητες ελαιολάδου και μετατρέπονται στο κλασικό σαπούνι που χρησιμοποιούσαν οι παλαιότεροι, αυτή τη φορά όμως μέσα από μια προσεγμένη διαδικασία και την επίβλεψη μέσα σε ένα εργαστηριακό περιβάλλον.

 

Στόχος της δράσης είναι με τον καιρό το παραδοσιακό σαπούνι να μπει ξανά στον πολιτισμό μας και το εξαιρετικής ποιότητας σητειακό λάδι να αξιοποιείται με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Πάντως οι φοιτητές απολαμβάνουν τη διαδικασία και λαμβάνουν μέρος της παραγωγής για δική τους χρήση. Μελλοντικά θα επιχειρηθεί μεγαλύτερη παραγωγή στα πλαίσια προγράμματος. 

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα