Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΟ ΕΟΣ Λασιθίου στο Φαράγγι Μαζά – Φυσικό Γεωπάρκο Σητείας

Ο ΕΟΣ Λασιθίου στο Φαράγγι Μαζά – Φυσικό Γεωπάρκο Σητείας

Ο ΕΟΣ Λασιθίου στο Φαράγγι Μαζά – Φυσικό Γεωπάρκο Σητείας

Ο ΕΟΣ Λασιθίου πραγματοποίησε χτες 15 Μαΐου 2022 εξόρμηση στο Γεωπάρκο Σητείας και διέσχισε το εντυπωσιακό φαράγγι Μαζά. Αφετηρία μας το πανέμορφο χωριό Καρύδι όπου και βρίσκεται το Κέντρο Ενημέρωσης του Γεωπάρκου.

Το φαράγγι του Μαζά άγνωστο έως τώρα σε ορειβατικούς συλλόγους (κατά την γνώμη μας και το ομορφότερο στην Σητεία) ξεκινάει απο το Καρύδι και καταλήγει λίγο πιο πίσω απο το χωριό Αδραβάστοι. Πλούσια χλωρίδα εντυπωσιακοί βραχώδεις σχηματισμοί συνθέτουν το εσωτερικό του φαραγγιού. Εντύπωση προκαλεί και το πρινοδάσος που φιλοξενεί στις εντυπωσιακές απόκρημνες πλαγιές του. Το μήκος του 9,5 χλμ και χρειάστηκαν 4,5 ώρες με τις στάσεις για την διάσχιση του.
Τα μέλη του συλλόγου μας εθελοντικά -συμβολικά μάζεψαν σε όλο το μήκος του φαραγγιού τα σκουπίδια που είχε κατεβάσει ο χείμαρρος.
Στην επιστροφή μας στο Καρύδι σταματήσαμε στο κέντρο ενημέρωσης του Γεωπάρκου. Εκεί μας έγινε ξενάγηση και ενημέρωση. Σημειώνεται ότι το κέντρο ενημέρωσης μπορεί να φιλοξενήσει ομάδες από συλλόγους, σχολεία, αποστολές, πεζοπόρους ως αφετηρία για την εξερεύνηση του Γεωπάρκου.

Ο ΕΟΣ Λασιθίου είναι αρωγός στην ανάδειξη και προστασία του Γεωπάρκου που αποτελεί φυσικό κόσμημα της Κρήτης και της πατρίδας μας και αποτελεί τον βασικότερο πυλώνα βιώσιμης ανάπτυξης της Σητείας. Το Παγκόσμιο Γεωπάρκο Σητείας κινδυνεύει από την ανεξέλεγκτη χωροθέτηση ΑΠΕ εντός των ορίων του.

Ευχαριστούμε τον φορέα διαχείρισης του Φυσικού Γεωπάρκου Σητείας και τον συντονιστή του Περάκη Βαγγέλη για την φιλοξενία και την ενημέρωση των μελών του συλλόγου.

 

Λίγα λόγια για το γεωπάρκο Σητείας

Το Φυσικό Πάρκο Σητείας χαρακτηρίζεται από πολύ πλούσια γεωκληρονομιά η οποία περιλαμβάνει εντυπωσιακά πετρώματα από τις βασικότερες αλπικές τεκτονικές ενότητες, ιδιαίτερους σχηματισμούς και γεωμορφές στις μεταλπικές ενότητες, χαρακτηριστικές τεκτονικές και μικροτεκτονικές δομές, καθώς και πλούτο απολιθωμάτων.

Εντός του Πάρκου έχουν αποτυπωθεί πάνω από 100 γεώτοποι, δηλαδή τοποθεσίες ιδιαίτερα και χαρακτηριστικά μνημεία της γεωκληρονομιάς, όπως ξεχωριστές εμφανίσεις πετρωμάτων και θέσεις πλούσιες σε απολιθώματα. Οι γεώτοποι παρουσιάζονται στους χάρτες του Πάρκου, είναι σημασμένοι και σας περιμένουν να τους γνωρίσετε από κοντά.

Το Γεωπάρκο της Σητείας προσφέρεται για πολυάριθμες δραστηριότητες που καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα προτιμήσεων, από εκείνους που απλώς επιθυμούν να ξεκουραστούν σε ένα παραδοσιακό και μοναδικό μέρος της Κρήτης μέχρι και τους πιο απαιτητικούς που αποζητούν την περιπέτεια. Επιπροσθέτως, στην περιοχή υπάρχουν παγκόσμιας φήμης τοποθεσίες για το άθλημα της ιστιοσανίδας, υπάρχουν χαρτογραφημένες περιοχές αναρρίχησης βράχου, ενώ τα αναρίθμητα σπήλαια και φαράγγια προσφέρουν συγκινήσεις στους πιο τολμηρούς και εκπαιδευμένους.

https://www.sitia-geopark.gr/

ΕΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα