Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΣΗΤΕΙΑΣτην Σητεία για τις αποζημιώσεις των ελαιοκαλλιεργητών ο προϊστάμενος ΕΛΓΑ Κρήτης(βιντεο)

Στην Σητεία για τις αποζημιώσεις των ελαιοκαλλιεργητών ο προϊστάμενος ΕΛΓΑ Κρήτης(βιντεο)

Σε διαδικασία συμπλήρωσης, αρχικά,   και εξέτασης στην συνέχεια  από τους αρμόδιους φορείς βρίσκεται ο φάκελος με το αίτημα για αποζημιώσεις στους ελαιοκαλλιεργητές, με τον  προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Κρήτης Νίκο Δασκαλάκη να βρίσκεται σήμερα στην Σητεία και να έχει επαφές για το θέμα με τον πρόεδρο τη Ενωσης Μανώλη Μαυροματάκη και τον περιφερειακό σύμβουλο και πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας Γιώργο Τσιφετάκη.

Είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας που είχαν αναλάβει από κοινού Ενωση και Σύλλογος με την υποστήριξη του Δήμου Σητείας για ενίσχυση των καλλιεργητών , που και φέτος διανύουν μια δύσκολη χρονιά, με τις υψηλές θερμοκρασίες του Μαίου να έχουν  επιφέρει πλήγμα στην παραγωγή.

Μετά τις επαφές με πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες στην Αθήνα (Πλακιωτάκης, Λιβανος,Καλογήρου) όπου και συζητήθηκε σε πρώτη φάση το αίτημα, ο φάκελος έφτασε στον αρμόδιο φορέα, τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων Κρήτης, που θα συντάξει και το τελικό αίτημα για ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών, αφού πρώτα προβεί σε εκτιμήσεις στην βάση πραγματικών στοιχείων.

Από την σημερινή επίσκεψη, δεν προέκυψε βεβαιότητα για καταβολή αποζημιώσεων, αλλά μια θετική αντιμετώπιση, τουλάχιστον από τον ΕΛΓΑ.

Η όποια κατάληξη του αιτήματος ενίσχυσης είτε από κρατικό φορέα, είτε από την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα έρθει μετά την ολοκλήρωση της καλλιεργητικής περιόδου, με τον Νίκο Δασκαλάκη να διαβεβαιώνει πως ο ΕΛΓΑ θα παρατηρήσει το φαινόμενο μέχρι τέλους, θα κινηθεί στη βάση των στατιστικών στοιχείων σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο , προκειμένου να υποστηριχθεί η ενίσχυση των ελαιοκαλλιεργητών.

 

Ο ίδιος ανέφερε πως ο ΕΛΓΑ παρακολουθεί συστηματικά την πορεία των καλλιεργειών, παραδεχόμενος πως οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικράτησαν στην περίοδο άνθησης, έφερε προβλήματα στην καρπόδεση και συνεπώς μειωμένη παραγωγή.

 

Θερμά ευχαρίστησε για την επίσκεψη του στην Σητεία, που πραγματοποιείται κάτω από τις δύσκολες συνθήκες του καύσωνα, ο πρόεδρος της Ενωσης Μανώλης Μαυροματάκης, σημειώνοντας πως η «αυτοψία» βοηθά στο να συνταχθεί ένας πλήρη φάκελος. Χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό το γεγονός πως ο φάκελος είναι ανοιχτός και εξετάζεται από τους αρμόδιους φορείς.

 

Συζητάμε όλες τις πιθανότητες για να μπούμε σε ένα σύστημα αποζημιώσεων, είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας Γιώργος Τσιφετάκης, τονίζοντας πως για τρία συνεχόμενα έτη οι ελαιοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν δύσκολες συνθήκες και έχουν κακό αποτέλεσμα σε μια περιοχή που η ελιά είναι μονοκαλλιέργεια.

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

http://STYLE100FM.GR

 

 

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα