Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΣτην Σητεία η «έξυπνη» έκθεση του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης για το δικό...

Στην Σητεία η «έξυπνη» έκθεση του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης για το δικό μας 1821

 

Μια «έξυπνη» έκθεση , με τον επισκέπτη να μπορεί να εισχωρεί στο 1821 και την, εν πολλοίς, παραμελημένη συνεισφορά της Κρήτης στην επανάσταση, περπατώντας  ανάμεσα  στα καλαίσθητα ταμπλό με την πληροφορία και φωτογραφικό αρχειακό υλικό, είναι η έκθεση «1821-Η Κρήτη Στην Ελληνική Επανάσταση» που παρουσιάζεται από το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και την Εταιρία Κρητικών  ιστορικών Μελετών   σε συνεργασία με το Γραφείο Πολιτισμού του Δήμου Σητείας στην αίθουσα του Τεχνοχώρου, μέχρι το τέλος Μαΐου.

Είναι η πρώτη φορά που το Ιστορικό Μουσείο έρχεται  στην Σητεία, μετά από πρωτοβουλία της επικεφαλής του Γραφείου Πολιτισμού, προέδρου το Δημοτικού Συμβουλίου Μαρίας Γιαννακάκη, αλλά και του Μιχάλη Γιαννακάκη που υπήρξε ο «ιθύνων νους» για την παρουσίαση του εξαιρετικά πετυχημένου αφιερώματος της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών και του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, στην Σητεία.

Διάθεση και πρόθεση της υπεύθυνης συμβούλου Πολιτισμού είναι να υπάρξει συνέχεια σε αυτήν την συνεργασία («να βάλει το Ιστορικό μουσείο την Σητεία στον χάρτη του», είπε η κ. Γιαννακάκη) , αφού η ΕΚΙΜ, παρά τις δυσκολίες , είναι εξωτερικά παραγωγική σε πρωτότυπες και πάντα με την σφραγίδα της αξιοπιστίας, δράσεις.

 

Το 21 και το QR Code

 

Τα ταμπλό της έκθεση  έχουν τοποθετηθεί έτσι ώστε να δημιουργούν διαδρόμους και ο επισκέπτης, πραγματικά εισχωρεί στο 21: Περιδιαβαίνει την ιστορία από την εισαγωγή του στο ιστορικό , παγκόσμιο πλαίσιο , την προεπαναστατική περίοδο, την προετοιμασία της Κρήτης, την συμμετοχή της ανά περιοχή.

Και ακόμα, κάποιες πτυχές  της ιστορίας, που πολλές φορές, μένουν αφώτιστες, όπως είχαμε την ευκαιρία, στα εγκαίνια της έκθεσης χτες, να συζητήσουμε με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, μέλος του ΔΣ της ΕΚΙΜ Γιώργο Νικολακάκη, τον ιστορικό ,  επιμελητή της έκθεσης Δημήτρη Κυπριωτάκη , ο οποίος μάλιστα έκανε την ξενάγηση στους τυχερούς πρώτους επισκέπτες. Παρόντες, η Μαρία Γιαννακάκη, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αιλαμάκης που μετέφερε και τον χαιρετισμού του δημάρχου που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί,  η φιλόλογος -εκπαιδευτικός Σοφία  Φουστέρη ο Μιχάλης Γιαννακάκης κ.α.

Υπάρχει για παράδειγμα ειδική αναφορά και ταμπλό για την γυναίκα της Κρήτης και την συνεισφορά της στους αγώνες .

Μιλήσαμε για μια «έξυπνη» έκθεση. Δεν είναι  ευφυολόγημα, είναι  πραγματικότητα. Παρόλο που τα καλαίσθητα ταμπλό είναι εξαιρετικά διαφωτιστικά, διαθέτουν εφαρμογή, που διαβάζεται από το κινητό και δίνει επιπλέον υλικό. Αρκεί να σκανάρεις το qr code στην επιφάνεια που σε ενδιαφέρει.

Όπως μας είπαν ο κ. Νικολακάκης και ο κ. Κυπριωτάκης, η Κρήτη και το 21 της , εξακολουθεί να αποτελεί μια ιστορική περιοχή που δεν έχει φωτιστεί όπως της πρέπει, και αυτή η έκθεση είναι μια συνεισφορά σε αυτήν την κατεύθυνση.

Για την περιοχή της Σητείας και την δίκη της συνεισφορά στην επανάσταση του 21, υπάρχει ξεχωριστή επιφάνεια.

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

http://STYLE100FM.GR

 

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα