Παρασκευή, 26 Ιουλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΑΣΥΡΙΖΑ Σητείας: Verba volant, scripta manent. Τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν

ΣΥΡΙΖΑ Σητείας: Verba volant, scripta manent. Τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν

Verba volant, scripta manent.

Τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν.

Με ιδιαίτερη ευκολία ο υφυπουργός περιβάλλοντος κ. Αμυράς διαβεβαίωσε τον Δήμαρχο Σητείας κ. Ζερβάκη και τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων ότι δεν θα βάλει την υπογραφή του στην Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που αφορά τις περιοχές natura στο Παλαίκαστρο και στην Ζάκρο και ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει δώσει πολιτική κατεύθυνση στους μελετητές της ΕΜΠ κατά την συνάντηση τους στην Αθήνα.

Επίσης ανέφερε ο κ. υφυπουργός στην ίδια συνάντηση  ότι η εκπόνηση της ΕΜΠ άρχισε επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα αληθές.

Όμως το να δηλώνεις ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που «ίσως» έδωσε πολιτική κατεύθυνση στους μελετητές για την έκδοση της συγκεκριμένης περιβαλλοντικής μελέτης είναι ένα θλιβερό ψέμα. Δεν ξέρουμε βέβαια αν έγινε πιστευτό από τους παρευρισκόμενους στην συνάντηση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ζητήσει από τις Ελληνικές Κυβερνήσεις να γίνουν παρεμβάσεις στις περιοχές natura, οπότε αναγκαστικά έπρεπε να δρομολογηθεί και να τελειώσει αυτή η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη από ειδικούς φορείς και μελετητές για να μην τρώμε διαρκώς πρόστιμα από τους Εταίρους μας

Από κει και πέρα είναι στο χέρι της εκάστοτε κυβέρνησης, και της σημερινής, αν θα λάβουν υπόψη τις αποφάσεις των δημοτικών, περιφερειακών αρχών και των τοπικών κοινωνιών.

Όπως ανέφερε ο Κ. Αμυράς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας «σέβεται» απόλυτα τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας και ότι αυτή η μελέτη δεν θα εφαρμοσθεί. Μακάρι λέμε εμείς και τον «περιμένουμε» για μπάνια στο Παλαίκαστρο!

Πια είναι όμως η κεντρική πολιτική της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη; Οι προφορικές «δεσμεύσεις» του κ. Αμυρά μας εφησυχάζουν; Όχι γιατί άλλα δείχνουν οι πολιτικές που δρομολογούν και επιβάλουν άσχετα με τις υποσχέσεις του εκάστοτε υπουργού.

Η πολιτική κατεύθυνση από την παρούσα κυβέρνηση της ΝΔ έχει δοθεί ήδη από το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη, την διυπουργική απόφαση της ένταξης σε επείγοντες διαδικασίες, πριν καν την απόφαση του ΣΤΕ, για το υβριδικό έργο Αμαρίου και τις ανεμογεννήτριες του  στη Σητεία (TERNA).

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και τότε σαν κυβέρνηση και τώρα σαν αντιπολίτευση έχει ξεκάθαρη θέση σε ότι αφορά τέτοιου είδους μελέτες. Οι μελέτες περιβάλλοντος και τα προβλεπόμενα έργα πρώτα από όλα πρέπει να έχουν την σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών. Και δεύτερο οι εγκαταστάσεις ΑΠΕ αυστηρά έξω από περιοχές NATURA, αρχαιολογικούς χώρους και προστατευόμενες περιοχές, δίνοντας έμφαση στις ενεργειακές κοινότητες και σε προγράμματα τύπου « φωτοβολταϊκών στις στέγες» για μια κοινωνικά δίκαιη ενεργειακή μετάβαση χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς ενεργειακή φτώχεια.

Επίσης είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε οριοθετήσει τις προστατευόμενες περιοχές, είχε ορίσει διοικητικά συμβούλια προστατευόμενων περιοχών με εκπροσώπους από την τοπική αυτοδιοίκηση, επιστήμονες κ.λ.π. τα οποία καταργήθηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ. Να σημειώσουμε επίσης ότι οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν είχαν κάνει τίποτα για τους δασικούς χάρτες και το κτηματολόγιο που αποτελούν βασικό κομμάτι μιας ολιστικής περιβαλλοντικής και αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας.

Για το λόγο αυτό ο τοπικός Βουλευτής Μανόλης θραψανιώτης και η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Σητείας στήριξε έμπρακτα και στηρίζει τον αγώνα των κατοίκων του Παλαικάστρου της Ζάκρου και του Σητειακού Λαού.

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα