Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΤι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται για τις μετακινήσεις το Πάσχα

Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται για τις μετακινήσεις το Πάσχα

Στη δημοσιότητα δόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά στα έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της κυκλοφορίας των πολιτών μεταξύ νομών.

Τα μέτρα αφορούν στο σύνολο της επικράτειας και θα είναι σε ισχύ έως και τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2021 και ώρα 06:00.

Ειδικότερα:

Κατά τον χρόνο εφαρμογής της απαγορεύεται η μετακίνηση, με οποιοδήποτε μέσο, εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.

Ειδικώς στην περίπτωση της Αττικής η μετακίνηση απαγορεύεται:

α) εκτός των ορίων της Περιφέρειας και

β) από ή προς την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων.

Σχετικά με τα δικαιολογητικά που πρέπει να φέρουν μαζί τους οι πολίτες που ταξιδεύουν στην περιφέρεια προβλέπονται τα παρακάτω:

1. Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα (μισθωτοί) που μετακινούνται για δουλειά θα πρέπει να έχουν χαρτί από ΕΡΓΑΝΗ. Αν κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας ή σε άδεια, θα τους επιβληθούν τα ανάλογα πρόστιμα.

2. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να διαθέτουν έγγραφο που να βεβαιώνει την ιδιότητά τους, αλλά και χαρτί που να αποδεικνύει το ραντεβού τους.

3. Οι μετακινήσεις για συγκομιδή προϊόντων, όπως, για παράδειγμα, το μάζεμα ελιάς, παύουν να υφίστανται ως λόγος μετακίνησης την περίoδο του Πάσχα.

4. Οι μετακινήσεις για λόγους υγείας αποδεικνύονται μόνο με έγγραφο ή παραπεμπτικό από δημόσια δομή.

5. Οι μετακινήσεις για κηδεία καθιστούν υποχρεωτική την προσκόμιση ληξιαρχικής πράξης κηδείας.

6. Για μετάβαση στη μόνιμη κατοικία απαιτείται το Ε1, ενώ δεν επιτρέπεται η επιστροφή στα αστικά κέντρα μετά την περίοδο του Πάσχα.

7. Για μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται να φέρει και να επιδεικνύει α) στην περίπτωση διαζυγίου, αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, β) στην περίπτωση διάστασης, υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75) και γ) σε κάθε περίπτωση, πρόσφορα στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου, όπως τίτλο ιδιοκτησίας ή μισθωτήριο.

Να σημειωθεί πως η απόφαση προβλέπει διορία 48 ωρών για τις υπερτοπικές μετακινήσεις για τις περιπτώσεις εργασίας, κηδείας ή υγείας.

Όσον αφορά τις κυρώσεις, διευκρινίζεται ότι στα πρόσωπα που παραβιάζουν τον περιορισμό κυκλοφορίας επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ. Ειδικώς στην περίπτωση που οποιοδήποτε πρόσωπο προβεί σε δήλωση ψευδών ή πλαστών στοιχείων ή σε έκδοση ψευδούς βεβαίωσης, επιβάλλεται με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο ύψους 500 ευρώ.

 

 

 

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα