Παρασκευή, 26 Ιουλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΣΤΑΘΜΟΣΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ«Χορεύοντας» με τον Αστέρη Γκέκα(βίντεο-φωτο)

«Χορεύοντας» με τον Αστέρη Γκέκα(βίντεο-φωτο)

-Έκθεση χαρακτικής, ξυλογλυπτικής, ζωγραφικής στην Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος μέχρι τις 30 Απριλίου 

 

-Συνέντευξη στον STYLE100(ηχητικό)

 

«Δεν θέλω τίποτα άλλο να πω. Θέλω να χορέψω». Το βαθύ αίσθημα και η συγκίνηση  ενός ανθρώπου, που με την τέχνη του σε όλες τις πολλές εκφάνσεις που δημιουργεί, επέστρεψε.

Ο  Αστέρης Γκέκας, δικός μας και ας δηλώνει «ξενομπάτης», απλώνει έναν κόσμο ακριβό, με ποίηση και  αναφορές σε μνήμες από πρόσωπα που υπήρξαν και πια δεν είναι, από τις προσδοκίες των ταμάτων, από ματαιωμένες βεβαιότητες αλλά και σταθερές αξίες, μέσα από την ιδιότυπη, προσωπική του τέχνη και  τεχνική, σε ξύλο και χαρτί, σε χαρακτικά, που έχουν χαράξει μέσα του-και μέσα μας .

Διότι εμείς , οι τυχεροί απόφοιτοι του 81 και οι λίγο νεότεροι, τον ξέρουμε και τον είχαμε συνοδοιπόρο, αν και εκείνος ήταν ο καθηγητής μας .

 

Νεαρός καθηγητής  γυμναστικής ,με έναν διορισμό στον «παράδεισο ». Αυτή είναι η αναφορά του και  η δίκη μας έχει σταθεί στην ποιότητα που είχε αυτός ο καθηγητής ,στο προσωπικό του νιάσιμο, στις κουβέντες που ανταλλάξαμε και κρατάνε μέσα στα χρόνια. Γιατί συνοδευόταν  από το   βαθύ του βλέμμα. Σταθερά βαθύ και σήμερα.

Ο πολυσχιδής καλλιτέχνης Αστέρης Γκέκας, δεν χρειάζεται  από εμάς υπερθετικά και ιδιαίτερα καλολογικά, αφού οι αποδείξεις για το βάρος της τέχνης του υπάρχουν στην μεγάλη πορεία του στην Ελλάδα, την Ευρώπη, την Αμερική.

 

 

Τα «εικονοστάσια» του Αστέρη Γκέκα

 

Αν έχουμε την ευκαιρία να βλέπουμε από κοντά τις δημιουργίες του, το οφείλουμε στην Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος, στην Κατερίνα Γουλιέλμου που όχι μόνο γνώριζε τον εικαστικό κόσμο του Αστέρη Γκέκα, αλλά είχε και την προσωπική επαφή που εξασφάλισε την παρουσία του εδώ. Και βέβαια στον ίδιο, που επέτρεψε στον εαυτό του μια παραδρομή, μια εξαίρεση, εξαιρετική για μας. Γατί, δεν πρέπει να παραβλέψουμε πως ένας δημιουργός του δικού  του μεγέθους, φιλοξενείται περήφανα από μεγάλες αίθουσες τέχνης, γκαλερί και μουσεία  της Ελλάδας και της  Ευρώπης. Η στάση του στην Σητεία, είναι μια ευτυχής παράκαμψη. Μια εκδρομή και για εκείνον και για μας.

Στον Αστέρη Γκέκα, αρέσει η ποίηση. Και ο Κ. Π. Καβάφης. Για αυτό και θα δανειστούμε ένας στίχο του μεγάλου Αλεξανδρινού για να περιγράψει, συνοπτικά, αυτό που εισπράττει ο  επισκέπτης από την έκθεση του με τίτλο «Ξενομπάτης στη στράτα της ερωτιάς και της αγάπης»:

«Την ομορφιά έτσι πολύ ατένισα που πλήρης είναι αυτής όρασής μου».

Μικρές, κάποιες φορές πολύ μικρές, μακρόστενες επιφάνειες, ταμπλό και τέμπλα, το δέντρο μετά τάματα, η Σητεία σε γεωμετρικά κόκκινα σχήματα, φεγγάρι που ταξιδεύει με την βάρκα του, οι ποιητές μας, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος στο δικό του «εικονοστάσι».

 

«Σε ευχαριστούμε»

 

Ζήσαμε μια έντονα φορτισμένη βραδιά, όσοι μπορέσαμε να παραβρεθούμε στα εγκαίνια, με τον ίδιο τον καλλιτέχνη να έχει πολύ προσωπικές συναντήσεις με παλιούς γνωστούς , φίλους και μαθητές του, αλλά και τον «δάσκαλο» του, όπως αποκαλεί τον Νίκο Μιχελιδάκη.

Παρών και ο γιος του, που έχει γεννηθεί στην Σητεία και ο οποίος επίσης «ξεκουράζεται» μέσα στην τέχνη, την τέχνη του λόγου. Στην απόλυτη τέχνη του χορού, όπως την χαρακτηρίζει ο ίδιος ο Αστέρης Γκέκας, ο άλλος του γιος, στο Παρίσι , σε μια μεγάλη καριέρα.

Με λίγα λόγια, απευθύνθηκε ο Αστέρης Γκέκας στους επισκέπτες, τόσο όσο του επέτρεψε το συναίσθημα του, κάνοντας αναφορά στην ζωή που εδώ έζησε, μέσα στην ποιότητα και την απλότητα, στην νεότητα του. Με την μνήμη του βιολιού, των ανθρώπων, των συναδέλφων, των μαθητών, της παρέας, παρούσα.

Αυτοδικαίως, μια που η ίδια «σύστησε» στην Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος τον καλλιτέχνη, η Κατερίνα Γουλιέλμου υποδέχτηκε τον Αστέρη Γκέκα και τους επισκέπτες της έκθεσης.

«Υποδεχόμαστε έναν ξενομπάτη Οδυσσέα που επιστρέφει στην Ιθάκη του», είπε. «Σχήμα οξύμωρο το παιχνίδι αυτό των λέξεων, όμως ο άνθρωπος τούτος, του  οποίου τα έργα φιλοξενούμε στη Στέγη, όπου πάει κι όπου σταθεί, κουβαλάει μαζί του “την πόλη”, τη Σητεία μας, ανυπομονεί να βρεθεί στην προσωπική του Ιθάκη, αλλά και κάθε φορά που πατεί τα χώματα της, νιώθει σαν να ‘ναι η πρώτη φορά Έχει έναν ενθουσιασμό και μια συγκίνηση μικρού παιδιού».

Η Κατερίνα Γουλιέλμου, επέτρεψε στον εαυτό της να γίνει και πιο προσωπική :

« Τα δαχτυλικά σου αποτυπώματα, καλέ μου Φίλε Αστέρη Γκέκα, χνάρια του ανέμου, σύμβολο ενότητας και συνέχειας παρελθόντος και παρόντος απογειώνουν χαρταετούς, παίζουν βιολί και φουσκώνουν τα ιστία.

Όλα συγγενεύουν μεταξύ τους, όλα γίνονται εύγλωττα και δίνουν λόγο το ένα στο άλλο.

Οι λεπτομέρειες παραμένουν μαγικές, πολύτιμα ψηφία, και όλες μαζί συναρμολογούν ένα ουράνιο παγώνι, που σε συμφιλιώνει με τον κόσμο όλο.

Ένα ποίημα που δεν χρειάζεται να μεταφραστεί σε όλες τις γλώσσες, ένα θαύμα με άρωμα ταξιδιού, ένας μουσικός κήπος με Φως του Πλωτίνου!

Σε ευχαριστούμε, Αστέρη Γκέκα».

Σε αυτήν την πρώτη βραδιά, ο Γιώργος και η Αλίκη Γαλανάκη υποδέχτηκαν, ανάμεσα στους επισκέπτες και τον δήμαρχο Σητείας Γιώργο Ζερβάκη.

Η έκθεση στην Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος, συνεχίζεται μέχρι τις 30 Απριλίου, 11 με 1 το πρωί, 7 με 10 το βράδι. Μ. Παρασκευή έως Κυριακή του Πάσχα, η έκθεση δεν λειτουργεί.

-Ο Αστέρης Γκέκας, πριν την έκθεση, μίλησε στον STYLE100,ξεδιπλώνοντας με πλούσιο λόγο όχι μόνο το καλλιτεχνικό του παρόν και παρελθόν αλλά και τις σελίδες από την ζωή του στην πόλη, σε μια συνέντευξη που είναι πολύ δύσκολο να αποδοθεί εδώ και να απομαγνητοφωνηθεί, γιατί θα αδικήσει τον πλούτο του συναισθήματος. Μπορείτε να ακούστε το ηχητικό.

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

http://STYLE100FM.GR

 

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα